Overheidstekort eurolanden slinkt

Door AFN op 24 oktober 2016 11:04 | Views: 3.698

LUXEMBURG (AFN) - Het overheidstekort van de eurolanden is in het tweede kwartaal in doorsnee verder geslonken. Dat blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepubliceerd.

De overheidstekorten van alle negentien eurolanden samen namen in het tweede kwartaal af tot gemiddeld 1,5 procent van de omvang van de economie (bbp). Daarmee was het gat op de begrotingen een fractie kleiner dan in de eerste drie maanden van dit jaar. In het tweede kwartaal van 2015 kwam het tekort nog uit op gemiddeld 2,1 procent. In de Europese boekhoudregels geldt een maximum van 3 procent.

Nederland hoort met Duitsland bij de landen met de sterkste overheidsfinanciën. Het CBS meldde eind september al dat Nederland in het tweede kwartaal een overschot van 0,5 procent heeft geboekt, na een tekort van 1,1 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. Het Centraal Planbureau rekent vooralsnog op een tekort van 1,1 procent over heel 2016.

De staatsschuld van de eurolanden bedroeg in het tweede kwartaal gemiddeld 91,2 procent van het bbp, tegen iets meer dan 92 procent een jaar eerder. De Nederlandse schuld liep terug van 67 naar 63,7 procent. Daarmee komt Nederland in de buurt van het Europees vastgestelde maximum van 60 procent.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
eddygoed
0
Geen idee, maar als Rentefoob zeg ik knap hoor eurolanden dat jullie dit voor mekaar hebben gekregen. Of is het alleen maar te danken aan de rentedaling?
Twijfels
0
quote:

eddygoed schreef op 24 oktober 2016 12:11:

Geen idee, maar als Rentefoob zeg ik knap hoor eurolanden dat jullie dit voor mekaar hebben gekregen. Of is het alleen maar te danken aan de rentedaling?
Ben bang dat laatste. Ene, hoeveel wordt de schuld afgebouwd, of hebben we het hier alleen maar over de mate waarmee de schuld groeit die even iets afgenomen is?
[verwijderd]
0
De schulden nemen natuurlijk nog steeds alleen maar toe.
Het gaat om een percentage van het bnp en het bnp stijgt harder dan de schuld en dus daalt het percentage ondanks dat het absolute bedrag doorstijgt.

Al dat gratis geld jaagt het bnp aan maar ondanks dat de rente op de schulden flink gedaald is en het bnp stijgt krijgt de overheid zoals altijd het gat niet dicht.
Ziet er nu even leuk uit maar zodra dit effect is uitgewerkt gaat het weer in een veelvoud de verkeerde kant op.

Allemaal kunstmatig bound to implode one day, maar wanneer....

En ondertussen wordt gezond financieel gedrag afgestraft door de extreem lage rentes op spaargeld en wordt risiconemen juist extra aangemoedigd getuige de mensen die spaargeld omzetten in aandelen omdat de vermogensbelasting+inflatie anders je spaargeld verdampt en er geen veilig alternatief is.

Een zeer ongezonde situatie.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.