Beursweek in teken van olie en macro's

Door AFN op 25 september 2016 16:06 | Views: 7.457

AMSTERDAM (AFN) - De beursweek na het rentebesluit van de Fed staat vooral in het teken van macro-economische cijfers. Verder kunnen ook de olieprijzen de handel wat richting geven. De bedrijfsagenda is nagenoeg leeg. Wel gaat thuisbezorgketen Takeaway.com naar verwachting vrijdag naar de beurs.

In de eurozone wordt op het cijferfront vooral uitgekeken naar de eerste raming van de inflatie in september, die vrijdag wordt gepubliceerd. Economen verwachten in doorsnee een lichte stijging, van 0,2 naar 0,4 procent. Daarmee blijft de geldontwaarding in de eurolanden aanzienlijk lager dan het peil van 2 procent waar de ECB naar streeft.

In Duitsland wordt donderdag al een eerste schatting van de inflatie gegeven. Daar staan eerder deze week ook nieuwe rapportages over het vertrouwen onder beleggers en consumenten op de rol. Verder komt Eurostat vrijdag met de nieuwste stand van de werkloosheid in de eurolanden.

Inflatie

In de VS wordt de blik vrijdag ook op de inflatie gericht. Samen met gegevens over de consumentenbestedingen wordt dan de ontwikkeling van de prijzen van consumptiegoederen gemeld. Dat is de graadmeter voor de inflatie die de Federal Reserve gebruikt bij het vaststellen van zijn rentebeleid.

Verder staan er diverse cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt op de rol, naast cijfers over het consumentenvertrouwen en de orders voor duurzame goederen in de VS.

OPEC

Beleggers zullen ook goed kijken naar tekenen die wijzen op een productieplafond voor olie om de lage olieprijzen op te krikken. De OPEC komt woensdag bijeen in Algerije voor een informeel gesprek. Eerdere pogingen om tot een bevriezing van de productie te komen leverden niets op. Belangrijkste dwarsligger in Iran, dat na het opheffen van de sancties tegen het land pas net weer op stoom komt.

Takeaway biedt bij zijn beursgang naar verwachting vrijdag circa 19,1 miljoen aandelen aan voor een prijs tussen de 20,50 euro en 26,50 euro per stuk. De bandbreedte impliceert een marktwaarde van 904 miljoen euro tot 1,12 miljard euro. Donderdag wordt de uiteindelijke aanbiedingsprijs en het exacte aantal aandelen bekendgemaakt.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
boldie
1
[verwijderd]
0
Niet gegarandeerd, ongeveer alle olielanden die daar aanwezig zijn hebben financiele problemen, en zouden maar wat graag een limiet instellen. Echter laten politieke en religieuze (dus ook politieke) tegenstellingen het ze niet toe om dat toe te geven, dus gebeurt er niks. Saudi-Arabië heeft een begrotingstekort dat nu gevaarlijk wordt, Rusland devalueert als een gek, tot frustratie van de bevolking, en over Nigeria, Libië en Venezuela hoeven we het niet te hebben...

Een kleine stabilisatie (fix van de olieprijs op $50 of zelfs $45) zou voldoende moeten zijn om ze lucht te geven, en om de schaliegasproductie beperkt te houden.
[verwijderd]
0
Saudi Arabie en Rusland en dadelijk Iran pompen zich te pletter. Ze moeten wel, want de cash flow is belangrijk voor het nationaal inkomen. Saudi Arabie moet nu al naar de kapitaalmarkt om geld op te halen vanwege begrotingstekorten. De bevolking moet in bedwang gehouden worden met douceurtjes. De Arabische Lente is n.l. nog steeds niet dood. En de oorlog tegen Yemen kost handenvol geld met name de wapenaankopen bij Obama's militair industrieel complex. Iran kan de markt weer bedienen na de westerse boycot omtrent vermeende nucleaire ambities. En zal zich te pletter pompen om de 70 miljoen Iraniërs weer een redelijk levenspeil te kunnen bieden. Voor het Rusland van Tsar Putin en zijn oliearchie is het niet anders. Kortom deze landen proberen het sentiment te beïnvloeden en de prijs omhoog te blaten, maar in de praktijk zal de olie tsunami niet veel afnemen.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.