Perpetuals, Steepeners « Terug naar discussie overzicht

algemeen nieuws over perpetuals

648 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 30 31 32 33 » | Laatste
[verwijderd]
2
Rally in de eeuwigdurende obligatie

Prijzen zogeheten ‘perpetuals’ zijn sterk gestegen omdat de markt rekent op vervroegde aflossing

Frits Conijn en Carel Grol

Amsterdam
De koersen van de achtergestelde eeuwigdurende bankleningen zijn in de voorbije week fors gestegen. Zo liep een in 2008 door ING uitgeven eeuwigdurende lening met een couponrente van 8% de laatste vijf dagen op van 90 cent op de euro naar 96 cent. Dergelijke stijgingen, met de daarbij horende dalingen van effectieve rendementen, vielen ook waar te nemen bij gelijksoortige leningen van andere financiële instellingen.
Reden van die stijging is de verwachting dat de zogenoemde ‘perpetual’ zijn langste tijd heeft gehad. De markt denkt dat deze vorm van lenen mogelijk wordt afgeschaft, en dat banken hun eeuwigdurende obligaties vervroegd zullen aflossen tegen 100%.
De perpetuele obligatie heeft geen vastgestelde einddatum. De obligatie keert periodiek een vaste coupon uit over de hoofdsom van de lening. Die hoofdsom mag, maar hoeft niet te worden afgelost.
Achtergestelde leningen werden tot voor kort beschouwd als een zeer veilige belegging. Banken lieten nooit couponbetalingen schieten, hoewel ze dat mogen als ze het dividend passeren. Ze betalen in de regel een hoge coupon, als vergoeding voor de achtergestelde positie van de schuldeiser. Hij komt pas na gewone obligatiehouders aan de beurt.
Voor financiële instellingen is het een aantrekkelijke manier van financieren, omdat het kapitaal meetelt bij het buffer-of kernkapitaal. Achtergestelde leningen worden daarom ook wel Tier 1- of Tier 2-leningen genoemd.
Maar de crisis laat zien dat de perpetual in de huidige vorm niet sterk genoeg is, zegt Oscar Jansen van de Zwitserse vermogensbeheerder Lombard Odier. Amsterdam is het obligatie-expertisecentrum van de private bank.
De meeste perpetuals kennen een call mogelijkheid, waarbij er impliciet vanuit wordt gegaan dat de obligaties toch worden afgelost. Een uitgevende bank weigert zelden om af te zien van het recht op vervroegde aflossing. De kopers van dit soort leningen — institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars — gaan er in hun prijsbepaling ook van uit dat de lening vervroegd wordt afgelost. ‘Wanneer dat dan niet gebeurt, dan is de hele markt in rep en roer’, aldus Jansen.
Het Basels Comité, de club van internationale toezichthouders, heeft medio december gezegd dat het eigen vermogen dat banken in de toekomst moeten aanhouden, van veel hogere kwaliteit moet worden. Toekomstige instrumenten moeten geen impliciete belofte op vervroegde aflossing bevatten, het moet makkelijker zijn om coupons te passeren en te participeren in eventuele verliezen. Dat betekent dat beleggers een stuk van de nominale waarde kunnen verliezen. ‘Daardoor ontstaat onzekerheid over de toekomst van de huidige perpetuals’, zegt Jansen. In het huidige voorstel staat dat deze leningen mogelijk niet meetellen als kapitaal na de eerste calldatum, maar slechts als zogeheten ‘senior papier’ binnen de kapitaalstructuur. ‘Dat is dan wel duur vreemd vermogen.’ ‘Vooral de bepaling dat wanneer een rentebetaling wordt overgeslagen’, zegt een andere obligatiehandelaar, ‘dit bedrag een volgende keer alsnog wordt uitbetaald, is de toezichthouders een doorn in het oog. Daardoor zou er geen sprake zijn van echte risico’s voor de kopers
Banken moeten meer rente betalen als ze de obligaties na de calldatum niet aflossen. In jargon is dat een zogeheten ‘step up’-lening. Het wordt dan een lening met een variabele rente. Uitzonderingen hierop zijn de zogenaamde retailleningen, zoals bovengenoemde ING lening. Mogelijk komt die constructie in het geding als ‘Basel’ de plannen presenteert.
Dat duurt nog even. Eerst onderzoekt het Basels Comité of de optelsom van de nieuwe wensen niet leidt tot een te zware last voor de banken. Eind volgend jaar kunnen de concrete voorstellen gepubliceerd worden. Invoering gebeurt eind 2012. De invoering gaat gepaard met lange overgangstermijnen om schokken te voorkomen.
De prijsreactie op de markt duidt op de verwachting dat banken deze obligaties op de eerste calldatum vervroegd zullen aflossen, zegt Jansen. ‘Dit jaar is een grote test; de eerste calldatum van een aantal grote banken. Société Génerale is de eerste in februari. Later in het jaar volgen nog onder andere Credit Suisse, Barclays, Unicredito en Intesa SanPaolo.’
De rally in de perpetuals gaat met grote omzetten gepaard. ‘Het lijkt wel alsof sinds begin deze week iedereen op dit thema sprong’, aldus de kredietstrateeg. Dat terwijl het Basels Comité al in december zijn bevindingen presenteerde. ‘Maar’, zegt Jansen, ‘toen was de liquiditeit erg laag.’

bron FD
[verwijderd]
0
Misschien dat dat inderdaad dat de verklaring is voor de snelle stijging dit jaar al. De prof. markt die van vakantie terugkomt (is dat wel "professioneel" de kalkoen prefereren boven sneller dan de concurrentie nieuwe posities innemen?).
Voor mij toch net even te snel omdat ik nog wat bij wou kopen. Maar goed dan maar een turbo start voor dit jaar.

de bos
[verwijderd]
0
Dit is precies het artikel waar ik in mijn postje in ING Perp draadje aan refereerde.
Is het professioneel om de kalkoen te prefereren? Tsja, zoals dat gaat: de rating is nog steeds niet denderend, dus de meeste pro's hebben toestemming nodig, en dat is lastig tijdens de vakantie. Er zijn niet veel mensen op 't werk. Komt wel bij dat al het nieuws al enige tijd bekend was, inc verwacht tien jaars rente, voorstel BIS. Het is nog even kijken hoe de overgangsregeling uitpakt voor ooit geplaatste cum perps, trouwens.
allessalregtkom
0
Heb het bericht ook gelezen in financiele dagblad. Vindt wel dat men er wat makkelijk van uitgaat dat er tegen 100% afgelost gaat worden.

Kijk in het verleden hadden banken er belang bij om hun naam hoog te houden en af te lossen om de mogelijkheid open te houden om later nieuwe uit te geven. Als de perps niet meer meegeteld mogen worden zal dit belang er niet meer zijn. Dus waarom dan de beleggers pleasen hiermee? Veel beter voor de uitgevende instelling is het dan om voor de call datum een bod te doen. Hebben we ook al gezien bij SNS.

Hoogstens kan een reden zijn dat er misschien alternatieve vormen komen (de coco's) en ze hopen dat beleggers hierop overschakelen, dan moet je ze niet eerst afschepen met een veel lager bod.

Ik verwacht meer akties zoals bij de SNS waarin beleggers die beleggen in perps die niet meegeteld mogen worden voor de ratios en omruilbod voorgelegd wordt. Dat zal niet tegen een koers van 100% zijn.

Eigenlijk denk ik dat die nieuwe vormen alleen interessant zijn wanneer er een flinke rentevergoeding tegen over staat. Je loopt immers veel meer risico op het missen van rente of misschien zelfs wel afstempeling bij verliezen.

Zou het wel toejuichen wanneer er wat meer variatie in het aanbod van perps zou komen. Het blijft een leuke aanvulling op een aandelenportefeuille. Iets minder afhankelijk worden van het sentiment op de beurs wat door de globalisering nogal volatiel aan het worden is.

[verwijderd]
0
Toch even ter overweging. Binnen het huidige aanbod van cum perp papier is het niet moeilijk om 7%+ rendement te krijgen. En dan laat ik evt aflossing of omwisseling weg.
Mijn punt: dit rendement is gelijk aan het (theoretisch) langjarig rendement op aandelen, maar door het cumulatieve aspect is het een stukje zekerder dan aandelen. Betrek je daar dan BIS commentaar bij, dan zie je dat je dus een "aandelen" rendement haalt, tegen een lager risico.

Artikel FD is laat, weinig specifiek, maar vat toch de situatie redelijk samen. En het is leuk om eens over "onze" spullen te lezen. Beetje aandacht kan nooit kwaad.
Pieterman
0
Ik lees hier dat velen rekenen op een call door de uitgevende bank. Maar waarom zouden ze op 100% callen als ze nu voor bv 65% kunnen opkopen? Dat levert bij intrekking direct 35% pure winst op die aan het Core Tier 1 ten goede komt.
Mogelijk mag een bank dit niet zonder meer doen wegens reguleringen, maar dan koopt Bank A toch obligaties van bank B en vice versa? Met een onderling akkoordje is de winst dan toch te maken.
DirkDeNeu
0
Ik verwacht daardoor ook meer actieszoals bij SNS. De grote jongen worden gepushed om over te stappen naar de coco's. Daarna kan de bank kiezen om het restant in te kopen of tegen 100% af te lossen.

Volgens mij moet er bij inkopen we extra (33%?)belasting worden betaald, dat is bij aandelen wel zo. Dus als je vertrouwen wil terug winnen, dan kun je het geld beter aan de obligatiehouder geven dan aan de staat. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld :-)

gr,
Dirk
fwb
0
Ik ben het niet helemaal eens met dat artiekel. Sommige perps zijn inderdaad duur capitaal voor de bank, zoals de perps met een hoge fixed coupon van 8% of meer. Andere perps, zoals de ING PRP3 bv die een coupon heeft van 10yr staats + 0.10% blijven zeer goedkoop kapitaal voor de bank.
Ik zie niet in welk belang de bank erbij heeft om deze lening ooit af lossen.
ONN
0
Goed dat je er weer bent Anova ;-)

Mooi die aparte plek hier. Wordt een stuk makkelijker nu om de juiste info te vinden.
[verwijderd]
0
Uit colomn van corne:

Geld te kort
Hybride kapitaal zoals preferente aandelen en achtergesteld kapitaal wordt niet bij het vermogen gerekend en minderheidsdeelnemingen tellen ook niet meer mee. Vooral de Franse en de Engelse banken gaan daar veel last van hebben. RBS heeft doorgerekend welke banken onder het nieuwe regime geld te kort komen.

Société Générale, UBS, BNP Paribas, Barclays en Deutsche Bank gaan daar het meeste last van krijgen. Banken als Erste Bank, Credit Suisse, HSBC en Santander komen ook vermogen tekort, maar zijn kunnen hun dividend nog verlagen en zo kapitaal ophalen.

De enige grote bank die we in Nederland nog hebben, ING werd niet in het rapport genoemd. Ook EVO Securities heeft het een en ander uitgezocht. Zij denken dat ING als een van de betere banken naar voren zou komen, maar dan moet de verzekeraar wel verkocht zijn. Zo niet dan zou ING juist heel laag uitkomen. In dat geval kan er nog wel zo’n emissie overheen.

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...

Misschien rekening mee houden in keuze preps

de bos
ONN
0
Ik zie dat Anova zijn account heeft opgeheven. 't Is toch wat allemaal dat met stille trom vertrekken :-(
[verwijderd]
0
quote:

ouwebeursrot schreef:

Ik zie dat Anova zijn account heeft opgeheven. 't Is toch wat allemaal dat met stille trom vertrekken :-(
Het is niet onopgemerkt gebleven.

de bos
[verwijderd]
0
Hier zou ik denk wel op inschrijven als dat via de beurs wordt aangeboden. (afhankelijk van de opslag natuurlijk)

de bos

Essentgeld toch niet geleend aan Tennet
15 januari 2010, 16:33 uur | FD.nl

Vier provincies en twee gemeenten zien af van een gezamenlijke lening van in totaal 1 miljard euro aan Tennet, de landelijk beheerder van het hoogspanningsnet.


Een woordvoerder van Tennet heeft dat vrijdag desgevraagd gezegd.

De provincies Overijssel, Noord-Brabant, Groningen, Limburg en de gemeenten Tilburg en Den Bosch hebben veel geld over uit de opbrengst van de verkoop van Essent. Ze zijn op zoek naar goed rendement op het geld om de weggevallen dividendinkomsten te compenseren. De meeste partijen hebben Tennet inmiddels geïnformeerd over hun keuze.

Volgens het plan zou Brabant aan Tennet 400 miljoen euro lenen. De Brabantse gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen legde vrijdag uit dat het risico van de zogenoemde achtergestelde lening te groot is en bovendien het gevaar van verboden staatssteun op de loer lag. Bovendien is het niet de taak van de provincie om het landelijke elektriciteitsnet te helpen, legde ze uit.

'Jammer'

Tennet moet investeren vanwege de groeiende vraag naar elektriciteit in Nederland en wil het eigen vermogen versterken om haar kredietwaardigheid te verbeteren. Tennet noemt de beslissing van de provincies en gemeenten 'jammer' en 'een gemiste kans'. Het geld zou gebruikt worden voor onderhoud en uitbreiding en hoogspanningsnet en dus ook besteed worden in het land, oordeelt het bedrijf.

Tennet is nog actief op zoek naar geld op de private markt, aldus de woordvoerder.
[verwijderd]
0
quote:

Oscar Jansen / Lombard Odier schreef:

Dit jaar is een grote test; de eerste calldatum van een aantal grote banken. Société Génerale is de eerste in februari.
SocGen callt nu inderdaad een obligatielening (SG Capital Trust I): Zie ftalphaville.ft.com/blog/2010/01/19/1...
[verwijderd]
0
De Britse FSA heeft een voorstel gepubliceerd voor de uitwerking van de nieuwe Basel regels wat betreft tier 1 kapitaal. Zie

www.fsa.gov.uk/pubs/cp/cp09_29.pdf

In punt 1.20 staat:

"Once the new rules apply, any future issues of instruments of the type that are currently eligible to be counted as non-core tier one, such as permanent interest bearing shares (PIBS) and preference shares, will need enhanced loss absorbency features to be eligible as hybrid tier one capital. However, such instruments issued before 31 December 2010 will remain eligible as tier one capital within their existing limits for ten years. They will then be eligible as a reducing proportion of tier one capital until 2040."

Het ligt voor de hand dat de toezichthouders op het Europese vasteland eenzelfde aanpak zullen hanteren, met dus een vrijstellingsperiode van 10 (!) jaar gevolgd door een afbouwperiode van nog eens 20 (!) jaar. In dat geval is de druk wel van de ketel om het huidige soort hybride kapitaal snel van de markt te halen, en ik betwijfel of er wel zo druk gecalled gaat worden. (Die SocGen lening deed overigens al rond de 96% dus callen daarvan is makkelijk.)

Ik heb in elk geval eerst maar eens winst genomen op de rally van de afgelopen weken, door meer dan de helft van mijn ING perps te verkopen.

(PS: Het FSA document kwam ik tegen op het TMF Banking Sector forum, altijd een uitstekende bron van informatie. Zie boards.fool.co.uk/Message.asp?mid=118... )

Perplex
[verwijderd]
0
Hm ja, zit te denken om deels winst te nemen, maar zit nog even te denken wat dan een mooie mogelijkheid is om wederom de winst winstgevend weg te zetten. Rendement is toch nog steeds niet verkeerd.
allessalregtkom
0
Vreemd eigenlijk toen de perpetuals op de markt kwamen, waren de risico's veel groter.

We krijgen hogere kapitaalseisen, banken mogen minder risico nemen als de plannen van Obama ook in europa aanslaan. Bonussen worden aangepakt, de kerfstok van bestuurders wordt doorgeplozen.

Waarom staan veel koersen nu lager dan toen de perpetuals op de markt kwamen? Niet logisch eigenlijk toch?

Zal wel komen omdat veel perputual beleggers de schrik nog in de benen hebben van wat er allemaal gebeurt is. Maar de kans dat het zich gaat herhalen is kleiner dan toen de produkten op de markt kwamen.

De 11,25 SNS lijkt me dan ook nog steeds aantrekkelijk en de 10% ASR idem. Over een paar jaar als de banken saaie instellingen zijn geworden zijn dit prachtige rendementen!

[verwijderd]
0
quote:

de bos schreef:

Hier zou ik denk wel op inschrijven als dat via de beurs wordt aangeboden. (afhankelijk van de opslag natuurlijk)

de bos

Essentgeld toch niet geleend aan Tennet
15 januari 2010, 16:33 uur | FD.nl

Vier provincies en twee gemeenten zien af van een gezamenlijke lening van in totaal 1 miljard euro aan Tennet, de landelijk beheerder van het hoogspanningsnet.

...
Tennet is nog actief op zoek naar geld op de private markt, aldus de woordvoerder.
Het is ondertussen geplaatst. Geen gekke deal, maar alleen voor institutionele beleggers:

Tennet: grote interesse obligatielening
2 februari 2010, 16:40 uur | FD.nl

Netbeheerder Tennet heeft voor €1,5 mrd aan obligaties geplaatst bij institutionele beleggers. Het meldde dat er in korte tijd al voor €11 mrd was ingetekend.

Tennet liet in oktober vorig jaar weten tot 2017 in totaal €3 mrd te willen investeren in onder meer de uitbreiding en het onderhoud van energieinfrastructuur. Dat bedrag wilde Tennet ophalen bij lagere overheden, commerciële banken, verzekeraars en institutionele beleggers zoals pensioenfondsen.

Vorige maaand besloten vier provincies een streep te zetten door een eerder toegezegde lening van €1 mrd aan Tennet. De provincies zouden de netbeheerder een deel van de opbrengst lenen van de verkoop van Essent.

Twijfel bij provincies

Noord-Brabant vond het 'niet tot een publieke taak van de provincie' om te investeren in een landelijk stroomnetwerk, zo liet een woordvoerder van provincie Noord-Brabant weten. De provincie twijfelde ook over 'het risicoprofiel' in Duitsland van Tennet. De netbeheerder kocht eind vorig jaar voor €1,1 mrd het hoogspanningsnet van Eon in Duitsland.

Vorige week hield Tennet een Europese roadshow waarin het zijn investeringsplannen en details over de acquisitie presenteerde. De belangstelling dinsdag voor de uitgifte was volgens Tennet groot. 'Binnen een half uur hadden investeerder voor circa €11 mrd ingetekend'.

Details over de uitgifte zal Tennet later deze week bekendmaken. Het gaf dinsdag aan dat de emissie zou bestaan uit senior obligaties van € 1 miljard, in twee tranches van € 500 miljoen elk, met looptijden van 5 en 12 jaar en verwachte rente-opslagen van respectievelijk 0,70% en 1,00%.

Uit de gratie geraakte obligatie

Daarnaast zou voor € 500 miljoen aan achtergestelde (hybride) obligaties worden uitgegeven met een oneindige looptijd, een recht van terugkoop na 7 jaar en een verwachte rente-opslag van 3,60%. Deze 'perpetual' werd vooral door banken uitgegeven, maar is uit de gratie geraakt.

ING en RBS waren betrokken bij de uitgifte van de achtergestelde obligaties. Begeleidende banken bij de senior obligaties waren BNP Paribas, Barclays, ING en RBS.

de bos
[verwijderd]
0
Een vreemd bericht over terugkoopactie van Endemol.
Waarom zou je daar als schuldeiser tegen zijn? In mijn ogen alleen als je ze zelf wilt kopen, of endemol in de tang wilt nemen.
Als je twijfelt aan kredietwaardigheid kan je mooi van je stukken af. Iemand die hier zijn licht op kan laten schijnen?

de bos

2 februari 2010, 7:23 uur | FD.nl
Door: Saskia Jonker

Er dreigt een conflict te ontstaan tussen tv-producent Endemol en drie activistische hedgefondsen. De discussie gaat over bankschulden die Endemol ver onder de uitgiftekoers opkoopt. De Amerikaanse hedgefondsen, die een deel van die schuld in handen hebben, willen dat Endemol daarmee ophoudt.

Een bron dicht bij Endemol heeft dat maandag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in de Financial Times. De bron zegt dat Endemol de discussie ziet als een 'technische zaak' en hoopt dat er een bevredigende oplossing wordt gevonden.

Het afgelopen jaar hebben verschillende Europese bedrijven, voornamelijk banken, hun eigen schuld relatief goedkoop teruggekocht om met de zo behaalde boekwinst hun kapitaal te versterken. In Nederland kochten onder meer SNS Reaal, verzekeraar ASR en Rabobank achtergestelde leningen op.

Schulden met korting terugkopen

Ook Endemol maakt gebruik van de lage prijzen in de markt om een deel van zijn uitstaande schulden met korting terug te kopen. Het verschil tussen de uitgifteprijs en de prijs waarvoor Endemol de schuld opkoopt, kan als winst in de boeken worden bijgeschreven. Hiermee weet Endemol zijn winst en balansverhoudingen met euro 80 mln kunstmatig te verbeteren.

De hedgefondsen Centerbridge, GoldenTree en Sankaty Advisors vinden echter dat Endemol hiermee de leningafspraken - de convenanten - overtreedt. Zij stellen dat de convenanten dit opkopen van schuld en de winst erop in de boeken zetten, niet toestaan.

Actie tegen Endemol

Voor aandeelhouders van Endemol is het opkopen van schuld en daarmee het verhogen van de winst juist gunstig. Maar de hedgefondsen, die tezamen ongeveer 20% van de uitstaande schuld in handen hebben, zien hun plan in duigen vallen. Waarschijnlijk kochten zij Endemols schuld goedkoop op in de hoop dat zij aan het eind van de rit de volledige hoofdsom zouden krijgen uitgekeerd. Het kan ook zijn dat ze hopen Endemol aan de tafel te dwingen om via herstructureringsplannen voordeel te halen. De fondsen zijn onlangs naar de Britse bank Barclays gestapt om andere schuldhouders mee te krijgen in een actie tegen Endemol. Barclays is de bank waarlangs de schuldbetalingen lopen.

Als Endemol niet binnen vijf dagen over de brug komt, zeggen de hedgefondsen naar de Britse rechter te stappen. Die moet dan beslissen of de bankconvenanten wel of niet toestaan dat Endemol zijn schuld terugkoopt onder de uitgifteprijs. Een bron dicht bij Endemol zegt dat het bedrijf vindt dat het binnen zijn bankconvenanten is gebleven.

Geen wettelijke regeling

In Nederland bestaat er geen wettelijke regeling die het bedrijven verbiedt om schuld op te kopen, zeggen kenners. Houders van die schuld kunnen natuurlijk wel naar de rechter stappen om toch hun gelijk te halen, maar dat soort acties is zeer uitzonderlijk.
648 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 30 31 32 33 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront