Akkoord in metaal na maandenlange acties | DeBeurs.nl

Akkoord in metaal na maandenlange acties

Gepubliceerd op 1 feb 2019 om 14:01 | Reacties: 2 | Onderwerpen: CAO 

ASML (15 okt)

243,200 +7,100 (+3,01%)

ZOETERMEER (AFN) - Vakbonden en werkgevers in de metalektro hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Dat hebben de onderhandelende partijen bekendgemaakt. De overeenkomst volgt op een maandenlange stakingsgolf bij tal van metaalbedrijven, zoals Fokker, VDL Nedcar, ASML en DAF.

Het gaat om een principeovereenkomst. De achterban van vakbonden FNV, CNV, De Unie en VHP2 moet nog instemmen met het onderhandelingsresultaat.

De metaalsector had sinds juni vorig jaar te kampen met stakingen. Tot vrijdagochtend voerden werknemers nog actie bij onder andere Scania. De gemoederen liepen dikwijls hoog op, waarbij werkgevers actievoerders verweten onverantwoord bezig te zijn met de stakingen. Bonden klaagden over een gebrek aan inschikkelijkheid bij ondernemers.

Politie

De situatie verhardde in november, toen FME hulp van de politie inriep bij een vakbondsactie in het kantoor van de werkgeversorganisatie. VDL Nedcar dwong vorige maand nog een verbod op stakingen af bij de rechter, omdat de acties de werkgelegenheid bij de Limburgse autofabriek in gevaar brachten. Chipmachinemaker ASML overwoog ondertussen een eigen cao op te zetten uit ongeduld om de voortdurende patstelling.

,,De totstandkoming was moeizaam en dat heeft impact gehad op bedrijven en medewerkers, maar nu kunnen we verder'', zegt voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink van FME dan ook over de deal . In de ogen van FNV bewijst de overeenkomst juist dat staken loont. ,,Zonder de druk van die vele tienduizenden stakers die trots zijn op hun sector en hun werk, was dit akkoord er nooit gekomen'', aldus onderhandelaar Petra Bolster.

Loonsverhoging

In het akkoord is onder meer een loonsverhoging in drie stappen afgesproken. Per 1 februari krijgen de werknemers er 3,5 procent meer loon bij. Daar komt in augustus nog eens 58 euro bruto bij, en 116 euro bruto begin 2020. Minimaal 3000 uitzendkrachten krijgen bovendien een vaste baan. Ook zijn er afspraken gemaakt om oudere werknemers korter te laten werken met behoud van pensioenrechten.

De cao Metalektro geldt voor circa 150.000 werknemers.

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Mr.Windows
0
Wel grappig dat bij IEX nieuwsbericht over akkoord CAO metaalsector ASML komt. ASML is niet 100% metaalbedrijf. Het is de Apple van NL. Vakbonden jammer om ASML te koppelen aan CAO.
Bellboy12
0
De tijd zal leren in hoever staken loont.
Laten we de ontwikkeling bij Nedcar afwachten, of niet blijvend het vertrouwen van de opdrachtgevers is geschonden en de aantallen geproduceerde auto's niet meer terugkomt op de hogere aantallen van voorheen.
Voor trots zijn op je werk moet je wel werk hebben.
Galajurk
0
quote:

Bellboy12 schreef op 1 feb 2019 om 16:39:


De tijd zal leren in hoever staken loont.
Laten we de ontwikkeling bij Nedcar afwachten, of niet blijvend het vertrouwen van de opdrachtgevers is geschonden en de aantallen geproduceerde auto's niet meer terugkomt op de hogere aantallen van voorheen.
Voor trots zijn op je werk moet je wel werk hebben.


Klopt , maar daar moet je dan ook wel voor betaald worden.
Als NedCar bang is voor het vertrouwen van de opdrachtgevers hadden ze ook sneller kunnen toegeven. U doet alsof het de schuld is van de werknemers dat er gestaakt wordt.
In mijn ogen hebben beiden schuld .
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.