Beurzen hoger in rustige pinksterhandel

Gepubliceerd op 1 juni 2020 11:48 | Reacties: 5

AEX (13 jul)

578,85 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen wonnen maandag terrein. Beleggers waren opgelucht dat de Amerikaanse president Donald Trump de handelsdeal met China intact heeft gelaten ondanks de spanningen rond de Chinese inmenging in Hongkong. De protesten en rellen in de Verenigde Staten na de dood van de ongewapende zwarte man George Floyd zorgden daarbij voor enige terughoudendheid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 536,13 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 727,56 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 1,1 procent. De handel verliep relatief rustig aangezien de beurzen in Frankfurt, Dublin, Kopenhagen, Oslo, Luxemburg, Wenen en Zürich gesloten waren vanwege Pinksteren.

Koploper in de AEX was Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van ruim 7 procent. Het vastgoedconcern heeft de verkoop van zijn belangen in een vijftal Franse winkelcentra afgerond. In februari liet het bedrijf al weten dat de deal zo'n 1,5 miljard euro oplevert. Informatieleverancier Wolters Kluwer sloot de rij met een min van dik 3 procent.

SBM Offshore

Oliedienstverlener SBM Offshore voerde de stijgers in de MidKap aan met een plus van 4 procent. Tankopslagbedrijf Vopak stond onderaan met een verlies van 1,6 procent.

Op de lokale markt ging koffieconcern JDE Peet's (plus 2,6 procent) verder omhoog. Het moederbedrijf van Douwe Egberts won vrijdag bij de beursgang al bijna 14 procent. Investeerder HAL won 0,7 procent. Dochterbedrijf Broadview verkoopt zijn belang in gasbedrijf Molgas aan InfraVia Capital Partners. HAL verwacht een boekwinst van ongeveer 25 miljoen euro van de verkoop.

Mediobanca

In Milaan klom Mediobanca bijna 7 procent. De Italiaanse miljardair Leonardo Del Vecchio wil zijn belang in de Italiaanse zakenbank verdubbelen naar 20 procent. De oprichter van brillenbedrijf Luxottica zou daarvoor toestemmingen hebben gevraagd aan de Europese Centrale Bank (ECB).

Associated British Foods steeg 7,5 procent in Londen. Het moederbedrijf van Primark opent deze maand ook zijn winkels in Engeland weer. Voor de winkels in Wales, Schotland en Noord-Ierland wacht Primark nog op goedkeuring van de overheid. In Nederland ging Primark begin mei al open.

De euro was 1,1122 dollar waard, tegen 1,1114 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 35,30 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 37,92 dollar.

5 Posts
Gaan we weer dalen
0
Snel je slag slaan op de huizenmarkt, voordat straks de woningprijzen weer zijn verdubbeld.
suske wiet
1
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.