Europese beurzen pakken stijging weer op

Gepubliceerd op 1 december 2020 09:10 | | Onderwerpen: Europa 

AEX (18:05)

651,73 -4,93 (-0,75%)

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs pakte dinsdag de opmars weer op, na de verliesbeurt een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger aan de laatste maand van het coronajaar 2020. Het optimisme over de komst van de coronavaccins bleef de stemming ondersteunen. Een sterk industriecijfer uit China bood eveneens steun aan de aandelenhandel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 609,30 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 912,75 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,2 procent.

Beleggers hielden onder meer de blik gericht op de Verenigde Staten, waar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve (Fed) later op de dag uitleg geeft aan de Amerikaanse Senaat over het beleid van de centrale bank. Voorafgaand aan de bijeenkomst waarschuwde Powell al dat er nog veel onzekerheden zijn rond de economie, ondanks de vooruitgang die wordt geboekt met coronavaccins.

Galapagos

Koploper in de AEX was Galapagos met een winst van dik 3 procent. De biotechnoloog heeft positieve resultaten behaald met een kandidaatgeneesmiddel in een studie bij patiënten met idiopathische longfibrose (IPF). Supermarktconcern Ahold Delhaize stond onderaan met een verlies van 1,5 procent.

In de MidKap was bouwer BAM de grootste stijger met een plus van 2,8 procent. Vastgoedbedrijf WDP voerde de schaarse dalers aan met een min van 0,9 procent. AMG klom 3,1 procent bij de kleinere bedrijven. Shell & AMG Recycling, het samenwerkingsverband van olie- en gasconcern Shell (plus 2,5 procent) en metalenspecialist AMG, heeft een overeenkomst getekend met het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco voor een mogelijke bouw van een grote fabriek in Saudi-Arabië.

UniCredit

In Milaan zakte UniCredit 5,5 procent. Topman Jean Pierre Mustier stapt in april volgend jaar op na onenigheid met de Raad van Commissarissen over de strategie van de Italiaanse bank. Adecco won 0,6 procent in Zürich. Het Zwitserse uitzendconcern liet tijdens een investeerdersdag weten dat de uitzendmarkt in oktober en november minder last heeft gehad van de nieuwe lockdownmaatregelen dan gevreesd.

De euro was 1,1968 dollar waard, tegen 1,1950 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 45,17 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 47,70 dollar per vat. Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten hebben de vergadering over het al dan niet verlengen van de beperkingen in de olieproductie uitgesteld tot 3 december.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.