DSM-topman Sijbesma kondigt vertrek aan

Gepubliceerd op 2 december 2019 07:14 | Reacties: 2

DSM (26 jan)

148,050 +1,200 (+0,82%)

HEERLEN (AFN) - Topman Feike Sijbesma verlaat DSM. Hij legt op 15 februari zijn taak als bestuursvoorzitter neer na bijna 13 jaar aan het roer te hebben gestaan van het speciaalchemieconcern. Hij zat 20 jaar in het bestuur van DSM en is al 32 jaar in dienst van de onderneming. Sijbesma blijft nog tot mei volgend jaar betrokken bij het bedrijf om de overgang soepel te laten verlopen.

De taken van de zestigjarige Sijbesma worden overgenomen door bestuurders Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze. Matchett is momenteel de financieel directeur van de onderneming. De Vreeze is als operationeel directeur aan DSM verbonden. Het gedeelde leiderschap zullen zij met hun huidige rollen combineren.

Sijbesma laat de reden van zijn vertrek ongewis en zegt op een ander moment over nieuwe stappen in zijn loopbaan uit te wijden. De scheidend topman zegt in een verklaring het een voorrecht te hebben gevonden om DSM zo lang te dienen. President-commissaris Rob Routs stelt dat DSM onder leiding van Sijbesma is getransformeerd tot een gezond, krachtig, duurzaam en innovatief bedrijf.

Duurzaamheid

Sijbesma maakt zich al jaren hard voor duurzaamheid en wil zich daar ook in het vervolg van zijn carrière voor blijven inzetten. Volgens hem kunnen bedrijven het zich niet permitteren om maatschappelijke trends en risico's te negeren, omdat ze dan problemen kunnen krijgen met het aantrekken van talent of kunnen stuiten op consumenten die het bedrijf links laten liggen. "Dan verlies je je bestaansrecht."

Hij is ook een groot voorstander van CO2-beprijzing voor bedrijven. Volgens hem is dat noodzakelijk omdat bedrijven een bijdrage moeten leveren aan de klimaatdoelen van Parijs.

2 Posts
Mr.Windows
0
Apart bericht; een gedeelde CEO-functie waarbij 2 RvB-leden hun huidige werk combineren. DSM heb ik al meer dan 15 jaar en hou ze nog jaren. DSM is (eigenlijk) onzichtbaar maar in veel (dagelijkse) producten noodzakelijk.
inke steenhoek
0
zijn vertrek had ik niet verwacht en betreur ik. Onder Peter Elverding heb ik DSM gekocht, ik kende hem goed als medewerker van PZ bij AKZO Deventer. Hij heeft de deal voorbereid om de oude mijn-activiteiten te verkopen. Ook de deal met de antibiotica van Hoffman-La Rochestaat op zijn conto. Als biochemie kenner is Feike hem als CEO opgevolgd en met groot succes! Ik feliciteer hem werkelijk hiermee!!! Dat hij nu werkelijk vertrekt moet ik nog geestelijk verwerken. Er is geen keuze gemaakt omtrent zijn opvolger, er zijn er nu zelfs twee, een unicum dus, beiden van intern het concern wat twee vragen bij mij oproept: kan het iets met de wel veel gevraagde maar niet gehonoreerd splitsing van DSM te maken hebben? Dat zou nu dus zo maar kunnen. De voorzitter van de RvC heeft zijn toestemming gegeven. Feike heeft de tijd tot mei 1920 om eea nader te begeleiden daarna volgt er meer over zijn doen en laten. ABNAMRO wordt door sommigen wel genoemd - niets voor een biochemicus maar wel geschikt vanwege zijn enorme netwerk. Ik geloof dit niet. Wel zijn andere dromen t.w. koolzuurproblematiek en de rol die ondernemingen behoren te hebben bij hun maatschappelijke betrokkenheid zijn meer gebieden waarop hij zich mijn inziens gaat wijden. Ik wens hem daarbij nog veel succes toe. Met vele groeten,Inke Steenhoek.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.