KPN: verdere uitrol glasvezelnetwerk wordt enorme operatie

Door AFN op 2 december 2020 12:45 | Views: 5.423

DEN HAAG (AFN) - De verdere uitrol van het glasvezelnetwerk in Nederland door telecombedrijf KPN zal de komende jaren een "enorme operatie" worden, met bijvoorbeeld heel veel planning en overleg met aannemers en gemeentes. Dat zei directeur Joost Steltenpool van KPN NetwerkNL in een prestatie over de plannen rond glasvezel die onlangs door het concern naar buiten werden gebracht.

Op dit moment biedt KPN bij een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel aan tot in de meterkast en het doel is om uiteindelijk meer dan 80 procent van glasvezelaansluitingen te voorzien. Daarvoor moet bij ongeveer 4 miljoen huishoudens nog glasvezel worden aangelegd. Vanaf volgend jaar worden jaarlijks circa 500.000 nieuwe lijnen uitgerold. KPN trekt de komende jaren 3,5 miljard euro uit voor die verdere digitalisering, zo werd vorige week aangekondigd. Dat is volgens het bedrijf nodig omdat goede verbindingen extra belangrijk zijn geworden nu door de coronacrisis veel mensen vanuit huis werken.

Volgens Steltenpool wordt drie jaar vooruit gepland om alles in goede banen te leiden, door eerst uitgebreid overleg te voeren met gemeentes en vervolgens aannemers in te schakelen voor de aanlegwerkzaamheden. "De uitvoering is complex en elke stoep moet open." Om overlast voor omwonenden te beperken wil KPN dat de stoep nog dezelfde dag weer wordt gedicht.

Stedelijke gebieden

De focus ligt nu vooral op stedelijke gebieden in de Randstad en Brabant, aldus KPN. Hier moeten nog 3 miljoen huishoudens van een glasvezelverbinding worden voorzien. In landelijke gebieden gaat het om circa 1 miljoen huishoudens, bijvoorbeeld in Groningen, Friesland en Limburg. KPN zegt dat de werkzaamheden in steden in de Randstad vaak complexer zijn, onder meer vanwege verkeersdrukte, maar ook omdat de kleigrond in het westen van het land minder geschikt is voor het aanleggen van kabels. "Dat maakt het ingewikkelder", aldus Steltenpool.

KPN stelt dat Nederland door de coronacrisis in een digitale stroomversnelling zit, met dus een grotere roep om veilig, betrouwbaar en snel internet. Steeds meer apparaten zullen in de toekomst in en om het huis rechtstreeks met internet verbonden zijn, terwijl glasvezel volgens KPN ook een essentiële rol speelt in de ondersteuning van onder meer de zorg en het onderwijs. Het bedrijf zegt zijn netwerk open te blijven houden voor concurrerende aanbieders om telecomdiensten te bieden.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

17 Posts
[verwijderd]
0
Veel woorden maar weinig inhoud, maar natuurlijk is het veel werk!

Aandeelhouders hebben meer aan financial facts, wat gaat dit op termijn opleveren?
Hoe wordt al dit moois gefinancierd, het belang van een gezonde koers is uit het oog verloren, een lage koers gaat de huidige plannen niet ondersteunen, bij lange na niet zelfs!
mercurius-adept
0
zolang directeur Joost Steltenpool van KPN concurrenten blijft pesten/buitensluiten/dwarszitten, wordt het inderdaad een helse klus :(
(vooral met rechtzaken)
[verwijderd]
0
Begin volgende week een gesprek met de KPN CFO(FD.nl) met nieuwe doelstellingen, prognoses, verwachtingen om de boel misschien een beetje strakker te zetten, of worden de KPN medewerkers dan zenuwachtig en melden ze zich dan ziek?

6 jaar lang niets, en dat met een semi-tech bedrijf, dat is op zich al een prestatie, continuiteit als prognose?

KPN heeft een imago probleem("The best of the rest"), iets meer loskomen van de haag om nieuwe deuren te openen....
aandeeltje!
0
Dat was bekend, KPN heeft de nodige jaren laten liggen. Nu gaat het klanten kosten.
Met goed fatsoen kun je de massa niet meer bedienen met de huidige draadjes..
[verwijderd]
0
quote:

mercurius-adept schreef op 2 december 2020 13:32:

zolang directeur Joost Steltenpool van KPN concurrenten blijft pesten/buitensluiten/dwarszitten, wordt het inderdaad een helse klus :(
(vooral met rechtzaken)
Wat kost het om als externe operator gebruik te maken van een door KPN aangelegde particuliere, fiber verbinding?

Of mag KPN alles aanleggen(1000 euro per particuliere deur) terwijl de harde marketing operators kosteloos mogen roamen?

KPN is toch niet van het UWV of het leger des Heils?
serieus
1
Bij ons is recent glasvezel aangelegd. Hierop KPN internet + tv.
Werkt als een tierelier!
Heel blij mee. Goed dat deze vernieuwing wordt doorgezet door KPN.
[verwijderd]
0
Goed zo! een bericht van de werkvloer.
Over welke regio/stad hebben wij het nu? wat betaal je per maand? zitten de buren ook allemaal bij KPN?

Hoe lang heeft het traject geduurd? van huisbezoek tot TV kijken dan he!

Zijn ze nu met de omringende wijken bezig?

Ik ga bijkopen.
[verwijderd]
0
Er staan al 4000 miljoen(4 miljard) aandelen in de markt uit, best wel veel!

Vraag me niet waarom: een emissie komt altijd voorbij op het dieptepunt van de koers, inkoop eigen aandelen komt altijd langs bij de absolute top koers van het aandeel, in elke sector trouwens.

Tot op heden is het woord "emissie" nog niet gevallen of langsgekomen, alles zal dus uit de FCF moeten komen, komt ook nog 13 dividend per aandeel overheen.

NOW3?
analyse_A3CD
0
quote:

serieus schreef op 2 december 2020 14:13:

Bij ons is recent glasvezel aangelegd. Hierop KPN internet + tv.
Werkt als een tierelier!
Heel blij mee. Goed dat deze vernieuwing wordt doorgezet door KPN.
En..............................wat kost het??
[verwijderd]
0
Klinkt weer als een oud, ex-ambtenaren, excuus. Gewoon aan de slag dames en heren van KPN.

Er zijn steeds meer combi contract waarbij de de straat wordt open gegooid voor riool, kabel, telefoon, waterleiding etc.. Dus zo ingewikkeld is het allemaal niet.

Behalve bij KPN dan....
horscamp
0
Je kunt wel wat vanachter de tekentafel iets roepen maar het werkvolk moet het uitvoeren
ooievaar49
0
Het is wel een klus om voor al die buitenlandse werknemers die voor de aannemers werken, KPN ontrekt zich aan zijn verantwoording, goede huisvesting te krijgen en goed te betalen.
Vorig jaar hebben ze hier de kabel onder mijn parkeerplaats gespoten wat niet makkelijk ging. Daardoor een grote kuil in de betegeling gekregen. Nu anderhalf jaar later nog steeds niet voor elkaar gemaakt. Gelukkig ben ik bij Ziggo gebleven want KPN, daar heb ik het wel mee gehad.
ruchhouwer
0
Misschien is het wel een hint om samen te gaan met de beoogde partner EQT want dan hoeft KPN niet alles nog een keer te investeren wat dus een heel karwei is.
serieus
1
quote:

analyse_A3CD schreef op 2 december 2020 14:39:

[...]

En..............................wat kost het??
Zie www.kpn.nl

We hadden Ziggo, maar dat beviel niet meer; voor vrijwel hetzelfde geld, nu een veel beter product.
[verwijderd]
0
Bij ons in de Tilburgse binnenstad hebben we allemaal een nieuwe gasleiding gekregen en glasvezel.
Een megaoperatie welke uitgevoerd wordt door een hele reeks subaannemers en graafploegen uit Polen, Bulgarije, etcetera.
Je wil niet weten wat voor spagetti hier allemaal in de grond ligt!

Ondertussen heeft iedereen hier glas, maar het was allemaal al @ziggo.
Dat plus het kopernetwerk functioneert goed.
Het glaswerk is dus 'meer van hetzelfde'. KPN zal er voorlopig weinig nieuwe klantjes van krijgen.
Als ze het kopernetwerk er uit gooien zullen de laatsten der Mohikanen misschien voor KPN kiezen. Misschien... als KPN dan niet zo duur is.

Dus nee, ik denk niet dat KPN veel garen bij spint bij het verglazen van stedelijke gebieden. Er zijn plaatsen in NL waar de behoefte aan glas veel nijpender is.
mercurius-adept
0
quote:

drooglegging schreef op 2 december 2020 13:39:

[...]
...KPN is toch niet van het UWV of het leger des Heils?
bv dit:

T-Mobile stapte naar de rechter met het verzoek om de vergunning voor de aanleg van KPN's glasvezelnetwerk in het Regentessekwartier op te schorten. De provider is tegen de aanleg van het tweede netwerk, omdat de kabels boven op de infrastructuur van T-Mobile komen te liggen, wat het onderhoud zou bemoeilijken. Daarnaast stelt T-Mobile dat het tweede netwerk onnodig is, omdat de glasvezelkabel wordt opengesteld voor andere aanbieders. KPN is volgens T-Mobile niet ingegaan op uitnodigingen voor gesprekken.

Hoewel KPN door mag gaan met de aanleg van zijn eigen glasvezelkabels, is T-Mobile blij dat de rechter vindt dat de gemeente beter en meer onderzoek had moeten doen. "Dat is een belangrijke uitspraak voor de toekomst. Gemeenten zullen voortaan de impact van een tweede glasvezelnetwerk op al bestaande infrastructuur zorgvuldig moeten onderzoeken alvorens zij instemmen. Dat is hier niet gebeurd", zegt Pieter de Klein, directeur strategie bij T-Mobile.
...
T-mobile blijft naar eigen zeggen aandringen bij de Autoriteit Consument & Markt en het ministerie van Economische zaken op duidelijkere regelgeving.
...
Eind vorig jaar concludeerde de ACM in een marktstudie dat 'diverse gedragingen van met name KPN' ervoor zorgen dat andere partijen die glasvezel willen aanleggen, tegen vertraging oplopen of die aanleg volledig stoppen. Naast T-Mobile zegt ook E-Fiber hinder te ondervinden van de manier waarop KPN glasvezel aanlegt.

tweakers.net/nieuws/173660/kpn-mag-do...
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.