Wereldhave richt zich op eigen winkelcentra

Gepubliceerd op 3 februari 2017 08:24 |

Wereldhave (17:35)

14,450 -0,410 (-2,76%)

ROTTERDAM (AFN) - Vastgoedbedrijf Wereldhave richt zich vanaf dit jaar vooral op de optimale inzet van zijn huidige winkelcentra, in plaats van groei door aankopen. Dat maakte het in winkelvastgoed gespecialiseerde bedrijf vrijdag bekend, bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

Wereldhave heeft de afgelopen jaren een flinke transformatie ondergaan, waarbij afscheid werd genomen van bezittingen in onder meer de VS en Groot-Brittannië en winkelcentra werden gekocht in Frankrijk en Nederland. Dat proces is afgerond, waardoor de focus nu wordt gelegd op het optimaliseren van de portfolio.

De onderneming kondigde in dit verband vorige maand een reorganisatie aan, die 25 arbeidsplaatsen kost in de managementstructuur in Nederland. Omdat er aanzienlijk minder wijzigingen in de portfolio worden verwacht, neemt chief investment officer Riemer Smink afscheid. Hij wordt niet vervangen.

Winst

Wereldhave zag de winst per aandeel vorig jaar met 7 procent stijgen naar 3,45 euro. Voor dit jaar wordt een min of meer stabiel resultaat verwacht, van 3,40 tot 3,50 euro per aandeel. Daarbij wordt het resultaat gedrukt door circa 1,5 miljoen euro aan kosten voor de reorganisatie. Verder verwacht de onderneming in de eerste helft van dit jaar voor minstens 50 miljoen euro aan bezittingen van de hand te doen.

Vorig jaar wist Wereldhave 95,5 procent van zijn beschikbare ruimte te verhuren, waarmee de bezettingsgraad 1,7 procentpunt hoger lag dan in 2015. Daarbij werd het vooral drukker in de winkelcentra die in 2015 in Frankrijk en Nederland werden gekocht. De op jaarbasis vergelijkbare huuropbrengsten namen met 1 procent toe.

Weg naar boven

De Nederlandse detailhandel heeft de weg naar boven inmiddels gevonden, stelde de onderneming. De winkelverkopen liepen vorig jaar met 2 procent op, terwijl de bezetting van de Nederlandse winkelcentra van Wereldhave verbeterde tot 95,8 procent. Er waren nog altijd faillissementen, ter waarde van ongeveer 6 procent van de Nederlandse huurinkomsten, maar die werden goedgemaakt door nieuwe huurcontracten.

De nettowinst van Wereldhave steeg met 16 procent naar 120,8 miljoen euro. Het dividend over 2016 lag met 3,08 euro 2 procent hoger dan een jaar eerder.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.