'Beurswaakhond VS onderzoekt handel in Kodak'

Gepubliceerd op 4 augustus 2020 20:30 | Reacties: 5 | Onderwerpen: Verenigde Staten 

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse toezichthouder voor financiële markten SEC onderzoekt of Kodak de fout in is gegaan met de aankondiging van een overheidslening. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Het aandeel van de voormalige fotorolletjesfabrikant schoot vorige week omhoog toen bekend werd dat de regering het bedrijf 765 miljoen zou lenen. Daarmee vormt het bedrijf zich om tot fabrikant van medicijningrediënten. Washington verschafte dat krediet in het kader van de Defense Production Act, een defensiewet die wordt aangegrepen om de industrie te mobiliseren in de strijd tegen het coronavirus.

Al één dag voor de officiële bekendmaking steeg Kodak op de beurs 25 procent. Naar verluidt wil de SEC onder andere weten hoe het bedrijf de bekendmaking van de miljoenenlening heeft aangepakt. Beursgenoteerde bedrijven moeten koersgevoelige informatie zo snel mogelijk met iedereen delen, maar in het geval van Kodak hadden sommige beleggers mogelijk eerder al kennis genomen van de lening.

De Democratische senator Elizabeth Warren riep de SEC al op tot een onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis. Het geval van Kodak is volgens haar "het nieuwste voorbeeld van opmerkelijke handelsactiviteit rond grote beslissingen van de regering-Trump."

5 Posts
FlashHenk
0
s.lin
0
De Amerikaanse leningsovereenkomst van $ 765 miljoen van Eastman Kodak opgeschort na recente beschuldigingen
9 augustus 2020

(Reuters) - De leningsovereenkomst van Eastman Kodak Co van $ 765 miljoen (587 miljoen pond) met de Amerikaanse regering voor de productie van farmaceutische ingrediënten is opgeschort vanwege "recente beschuldigingen van wangedrag", zei de US International Development Finance Corp (DFC).

Eerder deze week vroegen senior democratische wetgevers federale toezichthouders om effectentransacties te onderzoeken die door het bedrijf en zijn leidinggevenden waren gedaan rond de tijd dat het hoorde dat het de staatslening kon ontvangen.

"Recente beschuldigingen van wangedrag geven aanleiding tot ernstige bezorgdheid", zei DFC vrijdag laat in een tweet.

"We zullen niet verder gaan tenzij deze aantijgingen worden gewist", zei de DFC. Het verwees naar een interessebrief die het op 28 juli met Kodak had ondertekend.

President Donald Trump zei dinsdag dat de regering de omstandigheden rond de aankondiging van de lening zou onderzoeken, wat de fabrikant van fotoapparatuur zal helpen om over te stappen op het maken van farmaceutische producten in zijn Amerikaanse fabrieken.

Kodak-aandelen stegen vorige week met meer dan 1.000% nadat de lening was aangekondigd, wat een meevaller was voor leidinggevenden, van wie sommigen een dag eerder opties hadden ontvangen.

Wetgevers zeiden dat ze "ernstige zorgen" hadden over de transacties en vroegen de Securities and Exchange Commission om de omstandigheden rond de zaak te onderzoeken. Ze noemden de groeiende bezorgdheid over handel met voorkennis.

Het bedrijf zei dat het een speciaal comité van onafhankelijke bestuurders van zijn raad had aangesteld om een ??interne evaluatie uit te voeren.

"De interne evaluatie zal voor de commissie worden uitgevoerd door Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP", zei Eastman Kodak in een verklaring.

finance.yahoo.com/news/eastman-kodaks...
s.lin
0
Onder individuele verhuizers stortte Eastman Kodak een premarket van 44,3% nadat zijn leningsovereenkomst van $ 765 miljoen met de Amerikaanse regering voor de productie van farmaceutische ingrediënten was opgeschort wegens "recente beschuldigingen van wangedrag".

www.philstockworld.com/2020/08/10/fut...
s.lin
0
Hoe de deal met Kodak-ingrediënten voor generieke geneesmiddelen zich ontwikkelde en waarom deze uit elkaar viel: een momentopname
Gepubliceerd: 20 augustus 2020 om 19:15 ET

Trump-handelsadviseur Peter Navarro noemde het Kodak-project eind juli een 'grote overwinning voor het Amerikaanse volk', maar twee weken later typeerde hij leidinggevenden bij het legendarische fotobedrijf als 'waarschijnlijk de domste beslissingen genomen door leidinggevenden in de bedrijfsgeschiedenis'

Op een whiteboard in zijn kantoor eerder dit jaar maakte Trump-handelsadviseur Peter Navarro een lijst van potentiële bedrijven die farmaceutische producten zouden kunnen produceren in de VS.

Hij verdeelde ze in drie kolommen, één voor elke fase van het productieproces. Eastman Kodak Co. viel op en overlapt twee van de drie kolommen. Zoals Navarro het zag, herinnerde hij zich, zou Kodak kunnen helpen bij het produceren van de ingrediënten om de productie van generieke geneesmiddelen op gang te brengen en de afhankelijkheid van het land van buitenlandse voorraden te verminderen.

Toen eind juli een voorgesteld contract van $ 765 miljoen werd bekendgemaakt tussen Kodak KODK, -7,83% en de federale overheid, investeerders en wetgevers hadden vragen, de belangrijkste onder hen: waarom kiezen voor Kodak, een worstelend fotobedrijf?

Veel van de antwoorden verwijzen naar Navarro, die het idee leidde en vervolgens zijn macht binnen de administratie gebruikte om Kodak te helpen bij het navigeren door de bureaucratie om als eerste in de rij te staan ??voor het potentiële contract, inclusief het aanboren van een obscure overheidsinstantie om de lening door de laatste fasen.

Een uitgebreide versie van dit rapport verschijnt op WSJ.com.

www.marketwatch.com/story/what-went-w...
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.