Saudi-Arabië gaat vrijwillig eigen olieproductie fors verlagen

Gepubliceerd op 5 januari 2021 19:14 | Reacties: 5 | Onderwerpen: OPEC  Saoedi-Arabië 

Royal Dutch Shell A (05 mrt)

18,132 +0,252 (+1,41%)

WENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië gaat zijn eigen olieproductie op vrijwillige basis in februari en maart met 1 miljoen vaten per dag verlagen om zo de oliemarkt te stutten tegen de coronacrisis. Daar staat tegenover dat bondgenoten Rusland en Kazachstan de productie mogen verhogen. Door het nieuws over de productiebeperking zaten de olieprijzen stevig in de lift.

De productie van andere landen van oliekartel OPEC, dat in de praktijk wordt geleid door Saudi-Arabië, blijft vrijwel onveranderd. De deal door de zogenoemde OPEC+ werd bereikt na twee dagen onderhandelen. De gesprekken duurden langer omdat verschillende landen andere wensen hadden. In februari mogen Rusland en Kazachstan nu samen 75.000 vaten olie per dag extra oppompen en in maart nog eens 75.000 vaten per dag extra. Dit wordt dus ruimschoots opgevangen door de verlaging van de Saudi's.

Met het compromis krijgt Rusland de gewenste extra olieproductie en Saudi-Arabië de prijsstabiliteit die het zocht. De Saudische olieminister zei dat het land met de eigen vrijwillige verlaging de oliemarkt en economieën van de OPEC+ wil beschermen. Hij sprak van een gebaar van "goodwill" van kroonprins Mohammed bin Salman. De Russische vicepremier Alexander Novak noemde het een "nieuwjaarsgeschenk" van de Saudi's voor de olie-industrie.

Extra olie

Rusland wilde oorspronkelijk aanzienlijk meer extra olie gaan oppompen, maar daar waren vrijwel al de andere landen in de OPEC+ op tegen. In maart nemen de olieproducerende landen nu een beslissing over de productie in april. Overigens moet deze maand de productie door de OPEC+ met een half miljoen vaten per dag stijgen.

De prijs van olie staat al de hele coronacrisis onder druk. Er was minder vraag naar fossiele brandstoffen door fabrieken die stillagen, maar ook doordat er minder met auto's gereden wordt vanwege thuiswerken. Daarnaast wordt er ook veel minder gevlogen vanwege de reisbeperkingen en lockdowns tegen de pandemie.

Een vat Amerikaanse olie kostte dinsdag 5,6 procent meer op 50,01 dollar. Brentolie klom 5,8 procent in prijs tot 53,66 dollar per vat. Op de aandelenbeurzen stegen de koersen van oliebedrijven als Shell flink.

8 Posts
jan de vakman
1
Ja, de kleine produktie verlaging is nu gewoon wijs, want de eerste weken zal het verkeer in zijn totaliteit geen sterke opmars gaan geven, mischien gaat een naderende strenge winter shell en zijn consorten omhoog jagen, bij de kiruna spoorlijn naar Narvik begint het kwik stevig te zakken, als dat hier heen komt kan shelletje nog wel meer gaan vlammen, vandaag was het een topraket!!
Donald de Kwakerd
1
quote:

Pieter Vandewalle schreef op 5 januari 2021 19:26:


Zou zo maar eventjes kunnen dat we plots wel inflatie zullen krijgen...


Gierend uit de bocht. Koop wat je kopen kunt want op de bank is het straks niks meer waard.
VforVermogen
1
quote:

Donald de Kwakerd schreef op 5 januari 2021 20:03:


[...]

Gierend uit de bocht. Koop wat je kopen kunt want op de bank is het straks niks meer waard.


Al het geld gaat naar vastgoed- en aandelenmarkten. Oftewel goed nieuws voor ons, beleggers.
suske wiet
0
quote:

Pieter Vandewalle schreef op 5 januari 2021 19:26:


Zou zo maar eventjes kunnen dat we plots wel inflatie zullen krijgen...
Ik geloof in inflatie
De rente gaat daardoor zeker niet stijgen
Het voordeel is alleen voor de grote begroting tekorten terug te betalen
De gewone man verliest door waarde daling
Kaviaar
0
Vrijwillig....minder productie is een hogere olieprijs. Inkomsten blijven gelijk, maar voor de gebruiker wordt olie duurder, net als benzine.
Banana
1
Besef toch dat te goedkope olie slecht is voor ontwikkeling naar duurzame energie.
Besef toch ook dat de toename van bevolking de grootste boosdoener is van opearming van de aarde.
Besef toch ook dat ECB alleen maar gelddrukken en rente bijna nul houden als beleid heeft en niks anders. De weg van de minste weerstand.
Besef toch dat bij meting van de inflatie door ECB alleen de indicatoren worden gebruikt die hun goed uitkomen. Zo is de inflatie nooit meer dan 2% en zelfs veel lager.
Besef toch dat het de ECB goed uitkomt dat de rente steeds bijna nul is dan kunnen de zuidelijke europese landen goedkoop lenen.
Besef toch dat onze salaris daarentegen bijna steeds hetzelfde blijft.
Besef toch dat op de langere duur de pensioenfondsen steeds een lagere dekkingsgraad krijgen door de lage rente, behalve als men dan meer gaat speculeren of risico nemen en meer in bijvoorbeeld aandelen stappen,
Sorry, maar zo zijn de feiten volgens deze banaan.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.