Fed-preses ziet risico's maar geen recessie

Gepubliceerd op 6 september 2019 19:28 | | Onderwerpen: Federal Reserve  recessie 

ZÜRICH (AFN/BLOOMBERG) - De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie en die voor de wereldeconomie worden duidelijk geraakt door geopolitieke ontwikkelingen. Maar van een recessie zal geen sprake zijn. Dat zei Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve, tijdens een toespraak in Zürich.

Powell wees er op dat er "significante risico's" zijn door onder meer handelsspanningen en tragere economische groei wereldwijd, maar dat de Fed waar nodig klaarstaat om in te grijpen. Zowel voor de VS als voor de wereldeconomie rekent hij niet op een teruggang.

De Fed-preses wees onder meer op de situatie op de 'relatief sterke" arbeidsmarkt. Het Amerikaanse banenrapport van eerder op vrijdag toonde volgens hem aan dat de gesteldheid van de markt consistent is. Economen rekenden in doorsnee wel op een grotere banenaanwas.

Renteverlaging

De opmerkingen van Powell hadden nauwelijks invloed op de verwachtingen in de markt over het rentebeleid van de Fed. Nog altijd wordt alom rekening gehouden met een renteverlaging later deze maand. De beleidsmakers komen op 17 en 18 september in Washington bijeen.

Bij de vergadering in juli verlaagde de Fed voor het eerst in tien jaar tijd de rente. In de maanden daarvoor waarschuwden de beleidsmakers meermaals voor de risico's die momenteel spelen. De rentestap betekende volgens Powell niet dat er sprake zal zijn van reeks renteverlagingen. De juli-beslissing moest volgens hem worden gezien als een "mid-cyclische aanpassing".

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.