Beleggers rekenen op herstel na afvlakking coronavirus in Europa

Door AFN op 7 april 2020 11:43 | Views: 5.187

Beleggers rekenen op herstel na afvlakking coronavirus in Europa

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Beleggers rekenen er op dat na historische beursdalingen in maart weer herstel voor de boeg ligt. De beurs in Frankfurt maakte dinsdag na twee dagen van stevige winsten een groot deel van zijn verliezen dit jaar goed. De Italiaanse beurs kreeg dankzij de stevige opmars van afgelopen dagen er sinds 12 maart weer een vijfde bij. De Amsterdamse beurs tikte voor het eerst sinds de invoering van de 'intelligente' lockdown in Nederland de 500 punten aan.

De voornaamste reden voor het optimisme zijn tekenen dat het coronavirus afvlakt. De Europese epicentra, Spanje en Italië, laten zien dat de verspreiding van het longvirus vertraagt. In beide landen gaat dagelijks een steeds kleiner aantal mensen dood aan Covid-19. Ook uit China komen positieve geluiden. Daar ging dinsdag voor het eerst sinds januari niemand dood aan het virus uit Wuhan.

Daarnaast hopen beleggers op meer steun van Europese overheden. De ministers van Financiën van de 19 eurolanden vergaderen dinsdag over maatregelen om de klap van de coronacrisis op te vangen. De verwachtingen zijn hooggespannen omdat een reeks "ambitieuze" voorstellen op tafel ligt. Beleggers hopen bovendien dat de noordelijke landen bereid zijn tot concessies na een recente ruzie met de zuidelijke die hoog opliep.

Houdt het stand?

De grote vraag is of de opleving op de beurzen stand houdt. Het gebeurt namelijk vaker dat de markt na forse dalingen een korte tijd herstelt, maar daarna verder omlaag keldert. Terugkijkend naar de vorige eeuw, duurde een gemiddelde dalende markt iets korter dan een jaar. De mondiale beurzen begonnen in maart aan hun dalende trend.

Kenners bij Bloomberg benadrukken dat beleggers nu van het meest optimistisch scenario uitgaan: dat het virus ingedamd is en dat de economische activiteit weer snel zijn gangetje vindt. Maar dat is niet realistisch, vooral omdat er nog geen medische oplossing is voor de pandemie, aldus een handelaar. Een andere marktkenner wijst erop dat de volledige economische impact van de coronacrisis nog niet zichtbaar is.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

5 Posts
[verwijderd]
0
Er is geen medicijn, dat klopt. Maar de economie voor een jaar stopzetten, dat zal nooit gebeuren.

Nu zn maatregelen genomen om de piek in te dammen, omdat er te weinig zorgplekken zijn.

Het leven zal weer worden herpakt en mensen zullen corona accepteren als onderdeel vh leven, want het duurt nog een jaar voordat er een vaccin is.

Handelaren die profijt willen hebben van corona zullen het idd gebruiken als argument, maar ze weten net zo goed dat de economie weer zal draaien als mensen naar buiten mogen.

Ouderen zijn terecht bang, maar de meeste hebben het al geaccepteerd dat corona niet verdwijnt.
Nu overheid nog als taak om te zeggen, dat zorg de besmetting aan kan en mensen weer op straat mogen en economie laten draaien.

Mensen zullen massaal naar restaurants gaan.
[verwijderd]
2
Mag ik vragen waar je dat op baseert? Mijn inziens roep je nou jouw bevindingen alsof het allemaal feiten zijn.

Als alle maatregelen losgelaten worden dan verspreid het zich weer als een malle. Dan verliest men wederom de grip en begin je van voor af aan. Ik verwacht persoonlijk niet dat we straks massaal in restaurants zitten, op het terras, op het strand lopen of naar evenementen gaan. Massa-bijeenkomsten zijn voorlopig nog wel een groot risico zonder vaccin.

Ik verwacht juist dat de beurs op heel veel hoop nu vooruit loopt terwijl ik persoonlijk verwacht dat de reële economie nog een aardige poos op een laag pitje zal draaien. Ik zit in kamp negatief die verwacht dat de economische gevolgen gigantisch gaan zijn en dat dit nog wel aanhoudt.
handelsboer
1
Er komt een diepe recessie aan, dit virus wordt een slepende kwestie wereldwijd, de schade is nu al enorm!
jstar
2

Het lijkt me dat de enorme klappen die het midden en klein bedrijf krijgen vroeg of laat toch ( misschien in afgezwakte vorm) bij het merendeel van de multinationals terecht gaan komen.
De beurs kijkt gemiddeld een half jaar vooruit zegt men, maar het lijkt nu wel of ze anderhalf jaar vooruit kijkt.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.