ABP belegt kwart meer in hernieuwbare energie

Gepubliceerd op 8 mei 2017 09:02 | Reacties: 3 | Onderwerpen: energie  pensioenfondsen 

HEERLEN (AFN) - ABP maakt goede vorderingen met de verduurzaming van zijn beleggingsportefeuille. Zo heeft het pensioenfonds een kwart meer belegd in hernieuwbare energie dan een jaar eerder. Dat staat in het maandag gepubliceerde duurzaamheidsverslag.

ABP heeft zich ten doel gesteld om zijn beleggingen die bijdragen aan oplossingen voor klimaatverandering en andere maatschappelijke vraagstukken, te verdubbelen van 29 miljard euro in 2015 naar 58 miljard euro in 2020. Eind 2016 stond de teller op 41 miljard euro.

Kwart meer

De pensioenreus wil die verdubbeling onder meer bereiken door meer te investeren in hernieuwbare energie. Die beleggingen gingen afgelopen jaar met een kwart omhoog, van 2,2 naar 2,8 miljard euro. ABP belegde onder meer in zonnepanelen in India en de Verenigde Staten, maar ook in Nederlandse windenergie. Het doel is om in 2020 minstens 5 miljard euro te hebben belegd in hernieuwbare energie.

Verder zal ABP als aandeelhouder bedrijven proberen te overtuigen stappen te zetten in duurzaamheid.

Druk van deelnemers

Een groeiende groep deelnemers verenigd in ABP Fossielvrij blijft druk zetten op hun pensioenfonds om onder meer uit kolen, olie en gas te stappen. Mede-initiatiefnemer Chris Roorda noemt het heel goed dat het ABP zijn CO2-voetafdruk vermindert dankzij bijvoorbeeld energiebesparing in het vastgoed waarin is belegd.

,,Tegelijkertijd blijkt dat ons pensioenfonds helaas méér is gaan investeren de kern van het probleem van klimaatverandering: de fossiele energie-industrie", aldus Roorda. Volgens hem belegt ABP voor ruim vier miljard euro in de kolenindustrie. ,, Door dit soort investeringen blijft de wereld nog decennia vastzitten aan olie, kolen en gas en wordt ontwrichtende opwarming van de aarde onvermijdelijk."

4 Posts
rationeel
0
ABP en de andere pensioenfondsen horen niet te handelen aangedreven door lobbygroepen of door de staat. Zij zijn alleen verantwoording schuldig aan de pensioengerechtigden.
tinybolus
0
Onzin natuurlijk. Pensioenen zijn mede mogelijk door fiscale regelgeving. Nogal logisch dat daar iets t.o. kan staan..
Bonost
0
Misschien moeten jullie beiden eens meer van het onderwerp lezen voordat je hier een opmerking plaatst.
rationeel
0
Standpunten zijn standpunten. Heeft niet veel met lezen van standpunten van anderen te maken, noch met het afwijzen van de bemoeienis door de regering, en lobbygroepen.
Beleggen doe je goed of slecht. Goed brengt meer op dan slecht. Heeft met competentie te maken.
We verwachten competente beleggers bij de pensioenfondsen.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.