EU-ministers eens over steunpakket van 540 miljard euro

Gepubliceerd op 9 april 2020 22:28 | Reacties: 25 | Onderwerpen: Europa 

BRUSSEL (AFN) - De EU-ministers van Financiën zijn het eens geworden over een steunpakket van 540 miljard euro om de economische klappen van de coronacrisis in de EU te beperken. Dat is bekendgemaakt na afloop van een videoconferentie. Het pakket kwam volgens EU-bronnen tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland.

Minister Wopke Hoekstra kreeg de afgelopen dagen veel kritiek over zijn onbuigzame houding over de inzet van het Europese noodfonds ESM en zijn veto op de uitgifte van euro-obligaties. In de compromistekst ziet hij nu veel van zijn wensen terug. Zo is er geen sprake van eurobonds in het akkoord. De EU-leiders zullen zich gaan buigen over "innovatieve" financieringsmiddelen.

Ook werden de ministers het eens over het inzetten van de kredietlijnen van het Europese noodfonds ESM, ter waarde van 240 miljard euro. De lidstaat die een lening aanvraagt moet dat geld gebruiken voor directe en indirecte kosten in de gezondheidszorg en andere, ook preventieve kosten als gevolg van het coronavirus. Nederland had op die voorwaarde aangedrongen.

Andere voorstellen

Twee andere voorstellen zijn eveneens aangenomen. Zo mag de Europese Commissie 100 miljard euro op de kapitaalmarkt lenen om massale ontslagen te voorkomen, en dat geld verder uitlenen aan de lidstaten om tijdelijke uitkeringen en werktijdverkorting te financieren. De Europese Investeringsbank (EIB) gaat 200 miljard extra in de EU pompen met gunstige leningen voor vooral het midden- en kleinbedrijf.

Het akkoord wordt ter goedkeuring aan de EU-leiders voorgelegd, waarschijnlijk volgende week of de week erna.

30 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
FairValue
1
Benieuwd naar de verdeling. Hoeveel is voor Nederland?

En in verhouding is dit een schijntje toch? De VS 2300 miljard en dat 2x. Duitsland 750 miljard en Nederland 65 miljard.

Nederland zou enkel akkoord moeten gaan als de pensioenleeftijd naar eenzelfde niveau zou gaan als hier.
Damokless
2
Goed poot stijf gehouden door Nederland. Nu bijna gratis geld weggeven aan de zuidelijke lidstaten zorgt in de toekomst voor (nog) zwakkere EU.
Pavlov44
2
EIB trekt 200 miljard uit voor noodkredieten MKB. 100 miljard voor Polen en 100 miljard voor Hongarije. Wordt daar 50/50 gesplit voor nieuwe voetbalstadia en winkelcentra die gebouwd worden door de locale oligarchen en de andere 50% is direct om de regeringsfunctionarissen door de crisis te helpen.
Traveler@repair
0
Helicoptergeld, zonder tegenprestatie. Niet uit het zakje, maar uit de bodemloze put met "nieuw" ontwikkeld gereedschap.
Hangyodon
0
A 's
0
God heeft het gebed van Italië verhoord: "Wij zullen niet hervormen en op dezelfde voet doorleven als we gewend waren" ....... daar ga je, WOPKE !!!
HogerOfLager
0
Meer "innovatieve" financiering. Wat moet ik me daarbij voorstellen?
Iets als creatief boekhouden.
Het wordt meer en meer duidelijk dat voor landen als NL die monetaire unie een molensteen is.
Landen die niet eens met hun eigen valuta om konden gaan zou je niet monetair mee willen samenwerken. Kent u de pesos, escudos, dragmes en lires nog? Wisselgeld bestond uit snoepjes. Ja echt waar!
FairValue
1
quote:

Hangyodon schreef op 10 april 2020 00:16:


Benieuwd wat de beurs met dit mega inflatie doet weer up net als usa of...


Niets lijkt me. Nog geen 1,5% van het BBP. En dat BBP zal toch gigantisch dalen.

Het is meer voor de mensen om aan de 1e levensbehoefte te kunnen voorzien. Voor de rest stelt het weinig voor.
Banana
1
Waar komt al dat geld vandaan? Natuurlijk van de geldpers. Wat staat er tegenover? Lucht.
Alles gaat omhoog door inflatie terwijl onze salarissen maar nauwelijks omhoog gaan.
Waar gaat dit naar toe? Hoe kan dit nou een overwinning worden genoemd? Het is toch gewoon inflatie toestaan en de bittere pil naar toekomst verschuiven. Zo krijgt Nederland ook de bittere pil van Italie op een indirecte manier.Laat Italianen ook op 67 met pensioen gaan. Hoeveel belasting betalen ze daar?
zonnedaal
0
ESM-leningen zonder serieuze voorwaarden = eurobonds.

Hoekstra verkoopt het als een overwinning, maar is een nederlaag.
crypt
0
quote:

zonnedaal schreef op 10 april 2020 06:44:


ESM-leningen zonder serieuze voorwaarden = eurobonds.

Hoekstra verkoopt het als een overwinning, maar is een nederlaag.


Inderdaad. Schandalig. Slap zooitje in den haag. En dan ook nog net doen alsof ze zo fantastisch de poot stijf hebben gehouden. We kunnen onze portemonnee wederom trekken. Italie lacht zich rot en zal niet veranderen. Ik hoop van harte dat de komende recessie het einde van de EU betekent.
kleinebeer
0
Hoppa, Nederland gaat hoe dan ook meer betalen aan die zuideuropeesche landen.De hele europeesche unie afschaffen en lekker ieder voor zich.Dan gaan bepaalde landen vanzelf voelen hoe het is als je niet wilt hervormen en geen steun krijgt.
piet053
1
waar toveren ze die miljarden vandaan? Eu 540.000.000.000 vs 2300.000.000.000
zonder voorwaarden .....wordt in bodem loze putten gestopt .... wie kan dat gaan betalen , een ding is zeker er worden er een paar schathemel rijk , maar als je er alleen je reet mee kan afvegen ....... ongelooflijk , we gaan met z'n allen de schijtberg op !
crypt
2
Geloof maar niet dat die miljardenfondsen jouw zzp-schap, je winkel of je lokale onderneming gaan redden. Die zijn er voor de banken, de multinationals, en de politieke belangen van een onwerkbare munt in een onmogelijke monetaire eenheidszone. Je kunt geen individuele bedrijven, ondernemers en zzp'ers binnen nationale economieën redden met een decentrale pot met goud. Nationaal politiek/economisch beleid kan snel, gericht, met kennis van zaken. Internationaal begint het al met de vraag: WIE moet je überhaupt bellen voor hulp? Terwijl de gesloten kroeg over de kop gaat, worden de banken gered, en trekt de EU meer macht naar zich toen in deze coronacoup. Want dat is het. Schandalig. Geenstijl
het zwaard
1
Wat 'n gezeur hier weer op dit forum. De beurzen zullen door deze maatregel nog verder stijgen, dus iedereen met aandelen zou blij moeten zijn, maar blijkbaar zijn er hier velen die hun aandelen nu net van de hand hebben gedaan of misschien ook nooit aandelen hebben gehad.
30 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.