Pharming op vingers getikt over 'reclame'

Gepubliceerd op 10 mei 2019 15:32 | Reacties: 5 | Onderwerpen: biotechnologie 

Pharming (16:57)

1,099 -0,017 (-1,48%)

AMSTERDAM (AFN) - Het Leidse biotechbedrijf Pharming heeft het wettelijke verbod op publieksreclame voor geneesmiddelen geschonden. De Stichting Code Geneesmiddelenreclame achtte een klacht daarover van concurrent Shire gegrond.

De uitspraak heeft niet direct gevolgen voor Pharming, omdat het bedrijf geen lid is van een organisatie die is aangesloten bij de Codecommissie. Wel kan Shire of een andere partij met de uitspraak in de hand naar de rechter stappen.

Volgens Shire stelt Pharming onderzoeksresultaten naar zijn medicijn Ruconest soms mooier voor dan ze zijn. Drie persberichten bevatten zulke superlatieven dat van informering van de markt geen sprake meer was, maar van reclame. Het maken van reclame voor geneesmiddelen is in Nederland verboden. De Codecommissie beveelt Pharming aan een rectificatie te plaatsen.

Pharming liet eerder al weten slechts onderzoeksresultaten wereldkundig te hebben gemaakt om al zijn beleggers gelijktijdig en zo goed mogelijk te informeren, zoals het als beursgenoteerd bedrijf verplicht is. Daarbij zijn enkele al te aanprijzende formuleringen door de controle 'geglipt', zo erkende het Nederlandse bedrijf eerder in Het Financieele Dagblad.

7 Posts
Kaviaar
2
Wat een slappe was van AFN. Ze verdiepen zich nergens in en doen alsof er nog een uitspraak moet komen!

Datum uitspraak: 9-5-2019
Datum publicatie: 10-5-2019
Instantie: Codecommissie
Onderwerp: Onderscheid reclame / informatie|Eisen aan reclame|Publieksreclame|Vergelijkende reclame
Relevante artikelen: art. 6.4; 10.1; 20 Reglement art. 3.1; 5.1.3; 5.2.1.2; 5.2.1.3; 5.2.2.8; 5.2.2.9; 5.6.1; 5.8.7 Gedragscode art. 3 CPG

Samenvatting: De klacht van Shire is gericht tegen uitingen van Pharming, te weten de persberichten van 7 december 2018 en van 23 januari 2019 over haar geneesmiddel Ruconest. Shire stelt dat deze uitingen van Pharming aan te merken zijn als reclame. Pharming meent dat geen sprake is van geneesmiddelenreclame, maar van voorwetenschapsberichten welke zij uit hoofde van de Verordening (EU) 596/14 van 16 april 2014 (“MAR”) dient te publiceren op haar website.

Voor het oordeel of een uiting als reclame voor een geneesmiddel in de zin van de Gedragscode moet worden aangemerkt is het aanprijzende karakter van de uiting van doorslaggevende betekenis. Ook als de doelstelling van Pharming is om (potentiële) beleggers middels de persberichten op grond van de MAR te informeren, valt naar het oordeel van de Codecommissie uit de totaliteit van de voorgelegde uitingen tevens de doelstelling van reclame in de zin van de Gedragscode af te leiden. De Codecommissie heeft daarbij gelet op het herhaaldelijk verwijzen naar het geneesmiddel Ruconest, de vormgeving van de uitingen, de plaatsing van het bericht onder het kopje “News” en het aanprijzende karakter van de tekst over het geneesmiddel Ruconest. De uitingen dienen naar het oordeel van de Codecommissie als reclame voor Ruconest in de zin van de Gedragscode te worden aangemerkt.

Pharming heeft het in artikel 3 sub a van de Code voor de Publieksreclame voor Geneesmiddelen (ingevolge artikel 5.6.1 van de Gedragscode deel uitmakend van de Gedragscode) opgenomen verbod van publieksreclame voor geneesmiddelen die uitsluitend op recept ter hand mogen worden gesteld geschonden, omdat de onderhavige persberichten toegankelijk zijn voor het publiek.

Het persbericht van 7 december 2018 en de bijhorende tekst op de website onder het kopje “News” is naar het oordeel van de Codecommissie aan te merken als ontoelaatbare vergelijkende reclame tussen Ruconest enerzijds en Berinert®, Cinryze® en Firazyr® anderzijds in de zin van artikelen 5.2.2.8 en 5.2.2.9 van de Gedragscode. De door Pharming gepubliceerde data van een niet nader gepubliceerde studie vormen onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing van de gemaakte vergelijking in de zin van de Gedragscode. Het persbericht is ook in strijd met artikel 5.2.1.3. van de Gedragscode dat bepaalt dat reclame op een zodanige wijze dient te geschieden dat het rationele gebruik van de betrokken geneesmiddelen in farmacotherapeutisch opzicht wordt bevorderd en dat degene tot wie de aanprijzing is gericht op generlei wijze wordt misleid.

De Codecommissie is voorts van oordeel dat het persbericht van 23 januari 2019 en de inleidende tekst daartoe op de website in strijd is met artikel 5.2.1.2 van de Gedragscode, omdat Ruconest niet voor de indicatie van profylaxe werking krachtens de SPC is toegelaten.

Omdat Pharming geen lid is van een organisatie die bij de Stichting Code Geneesmiddelenreclame is aangesloten en onvrijwillig in de procedure is verschenen is het advies van de Codecommissie voor haar niet bindend en beperkt de Codecommissie zich tot het doen van aanbevelingen. De Codecommissie ziet voldoende aanleiding om Pharming aan te bevelen om een rectificatie te plaatsen.

www.cgr.nl/nl-NL/Klachten/Klachten/20...

Niets aan de hand. Als Shire zelf een perfect werkend medicijn zou hebben...maar dat hebben ze juist niet. Daarom gaan ze op de kinderachtige toer. Ruconest is beter, ze zijn jaloers op zo'n prachtig middel.
EK-sight-ing-trader
0
Moest je shire eens horen praten over HUN "superieure" product tov pharming 6 mndn geleden samen met v kempen en hun belachelijke rapportje...MAAR geen haan die DAAR naar kraait, maar oowee als pharming eens iets zegt...


mensenkinders er word hier heel erg echt met 2 verschillende maten gemeten...

stelletje hypocrieten
bammie
0
Koren op de molen van de shortende partijen. De geld-machine draait op volle toeren en de algo’s doen hun verwoestende werk. Positieve kant, negatieve reclame is ook reclame en de shorters moeten toch weer een keer coveren.
Kaviaar
0
quote:

EK-sight-ing-trader schreef op 10 mei 2019 18:04:


Moest je shire eens horen praten over HUN "superieure" product tov pharming 6 mndn geleden samen met v kempen en hun belachelijke rapportje...MAAR geen haan die DAAR naar kraait, maar oowee als pharming eens iets zegt...


mensenkinders er word hier heel erg echt met 2 verschillende maten gemeten...

stelletje hypocrieten


Het is denk ik de eer van Pharming/Sijmen na, om dat te laten publiceren, want Pharming kan het niet aankaarten, omdat ze geen lid zijn.
Gewoon over laten waaien. Uiteindelijk is er juist reclame gemaakt voor Pharming, met dank aan Shire!

Dat is nog eens een positieve concurrent. Die prijst je product zelfs aan! Mooier kan je het niet hebben toch?
Kaviaar
0
quote:

EK-sight-ing-trader schreef op 10 mei 2019 18:04:


Moest je shire eens horen praten over HUN "superieure" product tov pharming 6 mndn geleden samen met v kempen en hun belachelijke rapportje...MAAR geen haan die DAAR naar kraait, maar oowee als pharming eens iets zegt...


mensenkinders er word hier heel erg echt met 2 verschillende maten gemeten...

stelletje hypocrieten


Waarschijnlijk is Sijmen verstandiger en gaat geen flauwekul aankaarten. We weten dat het middel Ruconest beter presteert in beide categorieën t.o.v. andere medicijnen. Waarom zou je dan met modder gooien?
Sl€ut€l
0
De grote verzekeraars in Amerika vergoeden alleen Ruconest.

Dus je hoeft zelf geen reclame te maken, dat doen de verzekeringsmaatschappijen wel voor je.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.