ABP stapt uit tabak en kernwapens

Gepubliceerd op 11 januari 2018 14:00 | Reacties: 5 | Onderwerpen: pensioenfondsen 

AMSTERDAM (AFN) - Pensioenfonds ABP doet geen investeringen meer in tabak en kernwapens. Volgens het fonds is dit besluit genomen na overleg met deelnemers, werkgevers en diverse belangenorganisaties. Binnen een jaar moeten de betreffende beleggingen, die een waarde van 3,3 miljard euro vertegenwoordigen, zijn verkocht.

Volgens ABP-bestuurder Erik van Houwelingen waren beleggingen in tabak en kernwapens al langere tijd ,,een dilemma" voor het pensioenfonds. Op basis van veranderingen in de samenleving, ook internationaal, is besloten strengere criteria te gaan hanteren.

Naast beleggingen in producten die per definitie schadelijk zijn voor mensen, wordt ook niet meer geïnvesteerd in schadelijke producten waar ABP als aandeelhouder ook geen invloed op kan uitoefenen om dit te veranderen. Ook schadelijke producten die niet worden gemist als ze er niet meer zijn, worden uitgesloten of als er een verdrag wereldwijd ligt voor het uitbannen daarvan.

5 Posts
Han de Wit
0
ABP haalt regelmatig het nieuws: hoe geweldig ze zijn in het vergroenen. En hoe fantastisch duurzaam ze zijn.
En ook hoe ze steeds opnieuw weer aangeven dat ze niet kunnen indexeren.
[verwijderd]
0
Tsja, bij ons indexeren we ook niet, de premie gaat wél omhoog, en het opbouwpercentage is verlaagd !! het gaat geweldig met de fondsen.
ressiva_
0
Geen indexatie, maar geef verdorie gewoon elk jaar een vast bedrag van de winst aan de pensionados op het eind van het jaar!
Beperktedijkbewaking
0
Ik vind het prima als het ABP in aandeelhoudersvergaderingen de mond open doet over kwalijke praktijken van een bedrijf, en in de meest extreme gevallen die aandelen van de hand doet. Het niet meer beleggen in (kern)wapenfabrikanten vind ik overigens een beetje hypocriet. Ons eigen leger heeft ook wapens nodig, en militair gezien leunen we graag op de VS met hun kernwapens.

Maar waar ik van baal is dat allerlei politiek-correcte moraalridders hun doelen willen bereiken via de pensioenfondsen. Dat moeten ze op een directere manier doen, via de politiek en internationale verdragen.
Nu proberen de 'dominees' een schoon geweten te krijgen ten koste van mijn pensioen. Laten ze daar zelf maar voor betalen, bijvoorbeeld door te doneren aan Greenpeace, Amnesty International of andere ideële clubs.

Smakkie
0
Heb liever dat ze winst maximaliseren dan zulk geneuzel. Tabak, defensie, nucleair brengen gewoon geld op. Vandaag dus zelf maar defensief tabak en Boeing, nothrop gekocht.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.