Amerikaanse waakhond richt pijlen op Amazon

Gepubliceerd op 11 september 2019 11:52 | Reacties: 3

Amazon.com (07 jul)

3.000,120 -56,920 (-1,86%)

SEATTLE (AFN/BLOOMBERG) - Amerikaanse mededingingsautoriteiten zijn begonnen aan een reeks ondervragingen van kleine bedrijven die hun producten verkopen via Amazon. De toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) wil daarmee nagaan of de webwinkelreus zijn dominante positie op de markt misbruikt.

Ten minste drie winkeliers laten weten dat ze een gesprek van zo'n anderhalf uur hebben gehad met onderzoekers van de FTC. De vraag die daarbij centraal staat, is hoeveel van hun omzet via Amazon wordt behaald en hoeveel via vergelijkbare onlinewinkels van concurrenten. Amazon claimt in zijn verweer tegen mededingingsklachten vaak dat winkeliers zelf kunnen kiezen via welk platform ze online producten verkopen.

Volgens experts in kartelonderzoeken wijst de opzet van het onderzoek erop dat de marktwaakhond een grondig onderzoek naar Amazon voorbereidt. Gesprekken met ondernemers moeten de precieze werkwijze van Amazon in kaart brengen en uitwijzen of het bedrijf daarbij zijn boekje te buiten gaat. Het internetbedrijf zelf heeft nog geen melding gemaakt van een kartelonderzoek. De FTC onthield zich van commentaar.

Europa

Techwebsite The Verge meldde eerder al dat de FTC zich verdiept in een deal tussen Apple en Amazon. De samenwerking zou kleinere Amerikaanse verkopers van Apple-producten mogelijk buitenspel zetten.

Amazon ligt ook in Europa onder vuur van mededingingsautoriteiten. De commissaris voor Mededinging van de Europese Unie, Margrethe Vestager, kondigde in juli een formeel onderzoek aan naar mogelijk misbruik van verkoopgegevens van concurrenten door Amazon. In Italië viel de financiële opsporingsdienst binnen bij dochterondernemingen van Amazon om bewijs te verzamelen voor een kartelonderzoek.

3 Posts
suske wiet
0
Dit werd meer dan hoogtijd .
Ik begrijp niet dat men dit heeft laten gebeuren
Ze krijgen dan nog veel geld om hun ergens te vestigen en betalen weinig belasting .
Een volledige ontwrichting van de economie .
Hoe ver durft men gaan om het bloot te leggen .
Europa moet samenwerking zoeken met Amerika .
het zwaard
0
Margrethe Vestager: Is dat die dame niet die zoveel kritiek kreeg op haar beleid, i.v.m. een eerlijke belasting voor Multinationals ? Zijn ze nu bij de
FTC eindelijk wakker geworden ?
thejaguar
0
het wordt inderdaad hoog tijd dat de wereld bedrijven als amazon, google, facebook maar ook apple en microsoft en dergelijke aan pakt!
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.