Oliekartel OPEC: coronavirus drukt op wereldwijde olievraag

Gepubliceerd op 12 februari 2020 14:48 | Reacties: 2 | Onderwerpen: OPEC 

WENEN (AFN/BLOOMBERG) - Het nieuwe coronavirus zet een rem op de groei van de wereldwijde vraag naar olie. Dat merkt oliekartel OPEC. Afgelopen tijd stonden de olieprijzen al onder druk vanwege vanwege de tanende vraag naar de grondstof door zorgen over de virusuitbraak.

Probleem is dat in China een groot deel van de economie plat ligt. Hierdoor is het brandstofverbruik in het Aziatische land fors teruggevallen. In een nieuwe raming van de organisatie van olie-exporterende landen is de prognose voor de mondiale vraag naar olie in 2020 met 230.000 vaten neerwaarts bijgesteld tot een groei van 990.000 vaten per dag. Vooral voor het eerste kwartaal is de voorspelling stevig verlaagd, namelijk met 440.000 vaten per dag.

De olieproducerende landen van OPEC, en dan met name Saudi-Arabië, willen met hun bondgenoten extra productieverlagingen overeenkomen om daarmee de prijzen te stutten. Maar naar verluidt is Rusland, de belangrijkste bondgenoot, nog niet overtuigd. De mindere prestaties van industrieën in verschillende Europese landen deden het vooruitzicht voor de olieprijzen afgelopen tijd eveneens geen goed. Oliehandelaren houden daarnaast de situatie in Libië in de gaten waar de olie-export momenteel wordt geblokkeerd door strijdende partijen.

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
suske wiet
0
corona ,nog een maand aanmodderen en dan begint het warmer te worden en gaat de besmetting verminderen .
Ik hoop dat dan het normale leven terug zijn weg vind .
peter545
0
suske wiet, na corona, beginnen in de VS de (voor)verkiezingen en vlak daarna beginnen de onzekere gevolgen van brexit op te spelen. Dus vooral 2e helft 2020 wordt spannend. En dit, terwijl langzaam maar zeker de financiële gevolgen beginnen door te sijpelen van door WHO extreem overdreven corona (gewoon een zeer milde vorm van griep).
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.