ECB lanceert omvangrijk monetair steunpakket | DeBeurs.nl

ECB lanceert omvangrijk monetair steunpakket

Gepubliceerd op 12 september 2019 13:57 | Reacties: 7

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) grijpt flink in om de Europese economie te stimuleren. De centrale bank verlaagt de depositorente en gaat opnieuw obligaties opkopen om zo de afzwakkende Europese economie te stimuleren.

De depositorente gaat naar min 0,5 procent, van min 0,4 procent eerder. Als banken geld in Frankfurt stallen moeten ze daar nu dus meer geld op toeleggen. Wel komt de centrale bank met bepaalde uitzonderingsmaatregelen om de pijn voor financiële instellingen te verzachten. Verdere renteverlagingen sluit de ECB niet uit. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB.

Verder begint de ECB per 1 november met een nieuw opkoopprogramma voor obligaties met een maandelijkse omvang van 20 miljard euro. Dit programma zal lopen zolang als nodig is, aldus de ECB. De centrale bank stopte eind vorig jaar met een eerder opkoopprogramma dat een looptijd van vier jaar had met een totale omvang van 2600 miljard euro.

Economische zwakte toegenomen

ECB-president Mario Draghi verklaarde in een toelichting dat het gaat om "substantiële" monetaire steun voor de economie van het eurogebied. Het blijft nodig om de economie aan te jagen met monetaire versoepeling omdat de economische zwakte is toegenomen, aldus de centralebankpresident. Hij verlaagde de prognoses voor de economische groei en inflatie in de eurozone.

Draghi draagt eind volgende maand het stokje over aan Christine Lagarde. De Française was eerder directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De 63-jarige Lagarde wordt de eerste vrouw die het voorzitterschap bij de ECB opneemt.

Monetaire versoepeling

Op de financiële markten wordt gezegd dat Draghi met deze nieuwe monetaire versoepeling wederom een "bazooka" tevoorschijn haalt om de Europese economie een impuls geven, omdat die kampt met flinke tegenwind van de handelsspanningen, de afkoelende wereldeconomie en de onrust door de brexit.

Overigens hebben verschillende centralebankpresidenten in Europa twijfels geuit over een hervatting van het opkopen van obligaties, waaronder Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) en Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank. Financieel zwakkere bedrijven worden door het beleid van goedkoop geld kunstmatig in stand gehouden, aldus critici. Nu was er wel brede overeenstemming over het opkoopprogramma bij de ECB, aldus Draghi.

De 72-jarige Draghi stond acht jaar lang aan het hoofd van de centrale bank, waarin hij het vertrouwen in de euro herstelde te midden van de Europese schuldencrisis. De Italiaan trad in 2011 aan, als opvolger van Jean-Claude Trichet. Stabiliteit in de eurozone stond onder grote druk, omdat verschillende lidstaten dreigden te bezwijken onder hun schuldenproblematiek. In een inmiddels beroemd geworden toespraak in Londen zei Draghi in 2012 er alles aan te doen om de euro overeind te houden, "whatever it takes".

14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Terechter
0
Een kostbaar en zinloos optreden van Mario Draghi. Waarom kan er nou niemand in zijn omgeving er even op letten dat ie op tijd zijn pilletjes inneemt?
RoCrit2
0
Ned moet daarvan al 130 miljard een keer terugbetalen en dit wordt dus nog meer. Ja, we hebben dan wel geen begrotingstekort, maar wel een oplopende staatsschuld, als je deze miljarden erbij telt...
Jestbread
0
quote:

RoCrit2 schreef op 12 september 2019 14:12:


Ned moet daarvan al 130 miljard een keer terugbetalen en dit wordt dus nog meer. Ja, we hebben dan wel geen begrotingstekort, maar wel een oplopende staatsschuld, als je deze miljarden erbij telt...
Waar heb je het over?
Erik-S
0
Binnenkort kunnen we, net als in Zwitserland (UBS), geld toeleggen op onze spaarcenten.
En zou al dat geklooi van de ECB nu maar eens helpen, maar na 10 jaar gemodder zijn we geen steek opgeschoten. Sterker nog: We zijn er alleen maar op achteruit gegaan qua eCONomie.
'd Aandelen
1
Die lage rente sloopt de pensioenfondsen, de dekkingsgraad zakt nog verder en alle gepensioneerden kunnen kortingen tegemoet zien, dat is wel zeker.

Bedankt Mario Draghi, kan straks voor de 4de keer een korting op mijn pensioen tegemoet zien.

Las van de week in de DFT dat de ambtenaren van de ACM gemiddeld € 78.000 per jaar verdienen en dat voor 34 uur in de week!
Zal je zelf weken van 40 - 50 uur per week met een verantwoordelijke baan gewerkt hebben voor minder dan de helft van dat bedrag.

En nu misschien wel uit rancune vanwege een eerdere afgewezen boete voor PostNL nu hun best doen om de fusie van PostNL te dwarsbomen.

Laat ik daar nu een aardig aantal aandelen van bezitten, dubbel pech dus.
Jestbread
0
quote:

Erik-S schreef op 12 september 2019 14:22:


Binnenkort kunnen we, net als in Zwitserland (UBS), geld toeleggen op onze spaarcenten.
En zou al dat geklooi van de ECB nu maar eens helpen, maar na 10 jaar gemodder zijn we geen steek opgeschoten. Sterker nog: We zijn er alleen maar op achteruit gegaan qua eCONomie.

Ja precies, we zijn er nog veel slechter aan toe dan september 2009, dankzij de ECB.

Zucht...tegen sommigen is niks te beginnen.
Sprechhund
0
Je zou denken: op gegeven moment keert de wal het schip. Maar dit schip neemt Titanic achtige grootte aan. En wellicht is de wal niet meer sterk genoeg om het schip te keren. En dondert het schip dwars door de wal, de laag gelegen polder in...
rene l
0
quote:

Jestbread schreef op 12 september 2019 14:24:


[...]

Zucht...tegen sommigen is niks te beginnen.Er is slechts 1 oplossing, met gezwinde spoed uit de Euro, los van de Eurofielen, terug naar Gulden, en weer baas in eigen huis.
Langzaam aan worden we door Brussel kaalgevreten en uitgemergeld, alles gaat er aan, de spaarrente, de pensioenen, de AOW, en de naheffingen zullen steeds hoger worden.
En dan te bedenken dat we al jaren netto grootbetaler zijn.

Blijkbaar willen we dit graag en slikken we alles voor zoete koek.

En intussen worden ons de meest verschrikkelijke niet werkende milieu regels door de strot geduwd.

Waarom denk je dat ze Linke Timmermans aangesteld hebben samen met zijn handlanger Samsonite.
Drs P.
0
De politieke regenten zullen tegen elke prijs de huidige Euro blijven doorzetten. Vele economen hebben al sinds de jaren 90 aangegeven dat een monetaire unie met de zuidelijke EU landen niet kan werken, maar de politieke regenten gaan rustig door. Met 2% inflatie en een negatief rendement door de ECB -met hun negatieve rente- wordt een groot deel van onze pensioenen steeds minder waard. Met dit ECB beleid en een inflatie van 2% zal de gemiddelde pensioenopbouw elke 10 jaar zo'n 20-25% minder waard worden, toch blijven mensen stemmen op deze politieke partijen die de huidige EU en Euro in stand willen houden..
RoCrit2
0
\Er is 2600 miljard opgekocht door de EU en daarvan is 5% voor rekening van Nederland, dat is 130 miljard en dat moet een keer terugbetaald worden en die schuld loopt dus nu nog verder op.
Bertpeer
1
Helikopter geld is toch top voor iedereen.
Ongeveer 30 euro per maand per persoon.
Ik laat me munten verzameling groeien graties voor weinig....thanks...
thanks...nu zijn ze nog lekker te betalen...
gokker
0
quote:

Erik-S schreef op 12 september 2019 14:22:


Binnenkort kunnen we, net als in Zwitserland (UBS), geld toeleggen op onze spaarcenten.
[...]Deze vergelijking gaat mank. De rentepolitiek in Zwitserland is er primair op gericht de frank niet nog meer in waarde te laten stijgen (ter bescherming van de export industrie). Het land wordt ongevraagd overspoelt met vreemde valuta. Ze zitten echt niet op de spaarcentjes van EU burgers te wachten.
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.