ABN AMRO valt tegen en keldert op beurs

Gepubliceerd op 13 februari 2019 09:48 | Reacties: 2 | Onderwerpen: banken 

ABN AMRO BANK N.V. (17:12)

13,375 -0,645 (-4,60%)

AMSTERDAM (AFN) - De resultaten van ABN AMRO zijn flink lager dan analisten hadden voorzien. Volgens kenners van KBC Securities was dat nog te verkroppen geweest als het dividend echt hoger was uitgekomen, maar dat was niet het geval. De bank ging woensdag zwaar onderuit op de beurs in Amsterdam.

ABN AMRO schroefde het uitkeringspercentage aan aandeelhouders weliswaar op, maar door de lagere nettowinst bleef het dividend uiteindelijk stabiel op 1,45 euro per aandeel. Onder de streep bleef de winst van ABN AMRO afgelopen jaar steken op ruim 2,3 miljard euro, tegen bijna 2,8 miljard euro een jaar daarvoor.

Volgens KBC is sprake van flinke eenmalige posten. Die tegenvaller had onder meer te maken met honderden miljoenen euro's aan kredietvoorzieningen. De bank vreest dat leningen in de offshore energiesector en bij diamantbedrijven tot kredietverliezen kunnen leiden. In 2017 werd de winst nog vooruitgeholpen door de verkoop van activiteiten in Azië.

Voorzichtig

Analisten van ING vinden de update van ABN AMRO over toekomstige dividenduitkeringen aan de voorzichtige kant. Voor 2019 wordt nu nog geen hoger dividend toegezegd, de bank houdt het erop wat betreft dividend goed gepositioneerd te zijn voor een mogelijke aanvulling op een beoogde 50 procent van de winst. Verder verslechterde de CET1-ratio tot 18,4 procent, van 18,6 procent in het derde kwartaal van 2018.

Het cijferbericht van ABN AMRO vereist volgens ING wel een nadere bestudering. Operationeel presteerde de bank in lijn met de verwachtingen en de rentebaten waren zelfs beter dan voorzien. Ook wist ABN AMRO de kosten goed onder controle te houden, aldus de marktvorsers.

KBC verlaagt zijn advies voor ABN AMRO van buy naar accumulate, met een koersdoel van 27 euro. ING laat het advies staan op hold, met een koersdoel van 26,50 euro. Het aandeel was woensdagmorgen in de vroege handel verreweg de grootste daler in de AEX. Rond 10.00 uur noteerde ABN AMRO 7,2 procent lager op 20,33 euro. Daarmee lijkt de bank af te stevenen op de slechtste beursdag sinds juni 2016.

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
FrankAlexander
0
quote:

aandeeltje! schreef op 13 februari 2019 10:26:


Zo dat is een flinke correctie in koers.


= Zal morgen wel weer herstellen
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.