'Oproep om stopzetten vacaturedienst Google'

Gepubliceerd op 13 augustus 2019 11:01 | Reacties: 2

Alphabet (10 aug)

1.496,820 -1,550 (-0,10%)

Alphabet (10 aug)

1.496,100 +1,610 (+0,11%)

RANDSTAD NV (17:35)

45,070 +1,930 (+4,47%)

BRUSSEL (AFN) - Aanbieders van vacature- en wervingssites willen dat de Europese Commissie een concurrerende dienst van Google tijdelijk verbiedt. Dat staat in een brief aan EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) die persbureau Reuters heeft ingezien. Vestager onderzoekt momenteel al of Google met zijn vacaturediensten misbruik maakt van zijn dominante positie.

De 23 ondertekenaars klagen dat Google zijn eigen dienst bovenaan zet bij de resultaten in zijn zoekmachine. Als Brussel de dienst niet offline haalt, willen ze naar verluidt een formele klacht indienen.

De klachten draaien om een hulpmiddel waarbij Google vacatures verzamelt van andere werkgevers, die gefilterd worden op basis van de wensen van gebruikers. De dienst linkt naar externe sites, en geeft bijvoorbeeld meldingen als er een baan voorbij komt waar gebruikers naar zoeken.

Boetes

Het steekt ondertekenaars, waaronder het Britse Best Jobs Online en het Duitse Intermedia, dat Google zijn dominante positie gebruikt zonder daar dezelfde marketinginvesteringen voor te doen als zij. Daar tegenover staan technologiebedrijven die vinden dat Google innovatie en concurrentie op de vacaturemarkt bevordert.

De Europese Commissie legde Google dit jaar al een boete op van bijna 1,5 miljard euro wegens misbruik van zijn sterke marktpositie op vlak van advertenties. Eerder kreeg het bedrijf ook al miljardenboetes uit Brussel, onder andere wegens concurrentievervalsing met het besturingssysteem Android. Onlangs kondigde de Amerikaanse marktwaakhond FTC aan grote techbedrijven onder de loep te nemen.

2 Posts
Mijn Vriend
0
Ondertussen zou het beter zijn dat Verstager van Google eist een aanbetaling te doen van zeg 50+ miljard voor toekomstige boetes. Of wanneer gaan de netwerkproviders nu eindelijk eens de bezoring van reclamefolders belasten?
mok
0
Lijkt mij prima idee van Google. Wensen van de gebruiker voorop zetten. Zouden meer websites moeten doen. Maar ik vrees dat Brussel zijn pinpas alweer tevoorschijn haalt
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.