OPEC verwacht zwakkere olievraag

Door AFN op 13 november 2018 14:05 | Views: 2.887

WENEN (AFN/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC denkt dat de vraag naar zijn olie volgend jaar minder sterk zal zijn dan eerder gedacht. Dat meldde de organisatie in haar maandverslag.

Volgens de OPEC zal de dagelijkse vraag naar zijn olie volgend jaar rond 31,5 miljoen vaten liggen. Dat zijn 500.000 vaten per dag minder dan een voorspelling van twee maanden geleden en 1,4 miljoen vaten onder het huidige productieniveau van het kartel. Ook verlaagde de OPEC zijn prognose voor de gehele wereldwijde groei van de olievraag in 2019.

De zwakkere vraag kan het kartel ertoe bewegen volgend jaar de productie te verlagen om zo te voorkomen dat er overaanbod ontstaat en de olieprijzen dalen. Naar verluidt overweegt de OPEC samen met zijn bondgenoten zoals Rusland een productieverlaging met 1 miljoen vaten per dag.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
[verwijderd]
0
De IEA voorziet na 2020 een blijvend tekort. Betekent dit dat de OPEC slechts een dip voorziet voor 2019? Zoekt de OPEC een argument voor de overwogen vermindering van de productie per 1 december aanstaande? Of kletst de IEA uit haar nek. Dat laatste gebeurt wel vaker!
[verwijderd]
0
Op lange termijn zou er toch juist minder olie nodig moeten zijn? Vanwege de overschakeling naar duurzame energie? Dus zou ik zeggen lange termijn gaat de olie prijs sowieso naar beneden.

Maar wellicht heb ik het helemaal mis?
[verwijderd]
0
Olie blijft een noodzakelijke bron van energie voor zowel de industrie als de transportsector. Fluctuaties in vraag en aanbod zullen nooit verdwijnen, maar van deze twee vormt het aanbod m.i. een veel grotere factor, met name als dat aanbod beïnvloed wordt door politiek gesteggel (en gekonkel). Dat is simpelweg niet te voorspellen, en derhalve zal de olieprijs voorlopig blijven zigzaggen. Bij dit alles komt (zoals vandaag nog eens fijntjes in het nieuws te horen was) dat zowel de 'wereldwelvaart' als het aantal mensen op onze planeet toeneemt, en dat kan niet anders dan t.z.t. een gestage vraag naar olie tot gevolg hebben. Ik geloof niet dat die vraag naar olie (en uiteraard ook van olie afgeleide producten) op de korte termijn (10-30 jaar?) gestuit wordt door zgn. schone energie (wind/zon/water). Voor mij is duidelijk dat, willen we écht van fossiele brandstof af, kernenergie de enige optie is, al zie ik het nog niet zo gauw gebeuren dat er door kernenergie voortgestuwde auto's op de markt komen. Uit de olie- en gasindustrie komend vraag ik me af wie van de grote olie en gas producerende bedrijven het als eerste aandurft om kernenergie te omarmen waarbij de daar alom aanwezige kennis van de ondergrond een enorm voordeel zal blijken te zijn!
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.