'Monetair beleid VS voldoende voor nu'

Gepubliceerd op 13 november 2019 16:17 | Reacties: 8 | Onderwerpen: Verenigde Staten 

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - Het huidige monetaire beleid van de koepel van centrale banken in de VS is waarschijnlijk passend voor nu, mits de economie op stoom blijft. Jerome Powell, preses van de Federal Reserve sprak woensdag in het Amerikaanse Congres de verwachting uit dat de huidige renteniveaus zullen worden gehandhaafd. Hij repte ook over aanhoudende risico's.

De Fed had vorige maand voor de derde keer dit jaar de rente verlaagd, naar een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent om de inflatie aan te jagen. De bankenkoepel wilde daarmee ook de vooralsnog sterke Amerikaanse economie wapenen tegen de afremming van de wereldeconomie en andere economische risicofactoren, zoals de handelsoorlog met China. Die risico's blijven volgens Powell bestaan.

Bij de renteverlaging vorige maande repte de Fed niet langer over "klaarstaan om passende acties te nemen". In plaats daarvan werd toegezegd binnenkomende economische informatie in de gaten te houden en dan "in te schatten wat nodig is".

Neerwaartse risico's

Volgens Powell is de volledige impact van de renteverlagingen nog niet voelbaar. Met de huidige niveau's moet het volgens hem mogelijk zijn de inflatie omhoog te krijgen naar de gewenste 2 procent. Wel blijft hij aandacht houden voor de neerwaartse risico's. Daarmee hield hij de deur op een kier voor eventuele ingrepen.

Powell kreeg de afgelopen periode meermaals kritiek op zijn beleid van de president Donald Trump. Die verwijt de Fed de Amerikaanse economie te vertragen en andere economische machtsblokken een concurrentievoordeel te geven. Volgen Trump is de rente in de VS de hoogste van allemaal, waar hij vindt dat juiste de laagste rentestanden zouden moeten gelden voor de VS.

Volgens Powell speelt de politiek geen rol in zijn beleidskeuzes, maar data. Hij voegde daar aan toe dat negatieve rentes niet passend zouden zijn in de huidige economische omgeving.

8 Posts
Ghestem
1
Wat zou Trump nou toch weer tweeten? Iets in de trant van: China is niet het probleem maar ene J Powell.
Pieter Vandewalle
0
WTF?? Geen cadeautje voor de beurzen en toch geen daling op de amerikaanse beurzen??
suske wiet
0
Vind het goed nieuws ;
Willen we een recessie vermijden moeten we dringend van de negatieve rente af geraken .
thejaguar
0
niet alleen geen cadeautje, ook geen handelshoop. en toch dalen de amerikaanse beurzen niet, winst nemen is er ook niet meer bij in de VS
Kaviaar
0
Je ziet dat Trump toch wat Poetin trekjes heeft. Hij zet Oekraïne onder druk en geeft geen geld, of Oekraïne moet onderzoek doen naar de zoon van de presidentskandidaat met als doel die uit te schakelen.

Impeachment!
mvliex 1
0
quote:

suske wiet schreef op 13 november 2019 16:59:


Vind het goed nieuws ;
Willen we een recessie vermijden moeten we dringend van de negatieve rente af geraken .
VS heeft geen negatieve rente.
suske wiet
0
Dat weet ik wel maar dat is het twistpunt ,daardoor staat de dollar te hoog volgens trump .
Amerika zal nooit toelaten dat de rente richting nul gaat .
En dat is positief .
Ze spelen met de wisselkoersen en dan met de rente .
shortie
0
Hij repte ook over aanhoudende risico's.

Zal vast geen waarschuwing zijn geweest over de enorme aandelen- en obligatiebubbel :)
Die blijven ze vooralsnog maar lekker “voeden”.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.