Staalconcern Tata Steel krabbelt op na klap coronacrisis

Gepubliceerd op 13 november 2020 17:04 | Reacties: 3 | Onderwerpen: staal 

ArcelorMittal (17:35)

18,642 -0,388 (-2,04%)

MUMBAI (AFN) - Het Indiase staalconcern Tata Steel kende afgelopen kwartaal het beste financiële resultaat in lange tijd. Geholpen door het aantrekken van de economie na de eerste coronalockdowns zette het moederbedrijf van het hoogovencomplex in IJmuiden weer een brutowinst in de boeken.

Gecorrigeerd voor belastingen kwam de winst uit op ongeveer 22,5 miljard Indiase roepie, omgerekend zo'n 255 miljoen euro. In het voorgaande kwartaal was nog sprake van meer dan 33 miljard roepie verlies en een jaar eerder eindigde Tata Steel ook al in het rood.

De opbrengsten telden dit keer op tot bijna 372 miljard roepie. Ook dat was beduidend beter dan de circa 243 miljard roepie een periode eerder. Volgens de Indiase top van Tata Steel werden er vooral goede zaken gedaan in eigen land. Daar werd de productie van staal eerder dit jaar nog flink gehinderd. In Europa bleven de omstandigheden erg lastig, al was hier wel sprake van enig herstel vergeleken met eerder dit jaar.

SSAB

Tata Steel maakte vrijdag ook bekend met het Zweedse staalbedrijf SSAB te praten over een verkoop van zijn Nederlandse tak. SSAB waarschuwde dat nog niet zeker is of de gesprekken daadwerkelijk tot een deal leiden. In Nederland is door betrokken partijen wel al voorzichtig positief gereageerd.

De Zweden zijn niet geïnteresseerd in het al lang zwaar verlieslatende Britse deel van Tata Steel. Daarom is Tata Steel alvast begonnen met een proces om Tata Steel Nederland en Tata Steel UK van elkaar te scheiden. Tata Steel blijft ook in gesprek met de Britse regering over mogelijke maatregelen om de toekomst van de Britse tak op de lange termijn veilig te stellen. Daarbij worden alle opties bekeken om het bedrijf zelfvoorzienend te maken zonder dat er in de toekomst enige financiële steun vanuit India nodig is.

3 Posts
IkWilVanIEXAf
1
Ik denk, sorry weet eigenlijk wel zeker, dat er enkele managers een vreugdedans voor het Dudokhuis op het Kesslerplein gaan maken als dit afscheidsnieuws over Engeland waar is.
Inhoudelijk
0
En niet alleen de Managers. Elk personeelslid met een Nederlands hart zal dit positief nieuws vinden. Deze fusie is een v/d grootste missers in de nederlandse industriele geschiedenis, en aangegaan door toemalige Managers (allang met pensioen). Engelse tak zwwar verliesgevend en was uit op het geld wat in IJmuiden zat. Zelfs hebben ze geprobeerd om het Hoogovens pensioenfonds leeg te roven. Het nederlandse management heeft zich zeer goed verzet nadat de "oorzaak fusie top" weg was. England is niet alleen kwa politiek (zie Brexit, zie old House of Parlements), maar ook kwa Royals, kwa industrie etc. zo achterhaald. Alleen hun comedies spelen nog een rol in de westerse samenleving. We moeten er helemaal niks van hebben hier.
Maar de Engelsen zijn nu wel de baas op vele crusiale posities in Nederland. Hoe komt men daar nu vanaf na een mogelijke fusie. Interessante tijden, idem bij Air-France KLM.
IkWilVanIEXAf
0
De toenmalige topmanagers die hebben besloten dat het huwelijk met British steel het beste was de Hoogovens kon overkomen waren -zonder uitzondering- binnen 6 maanden weg met een regeling. De toenmalige CEO Fokko van Duyne voorop. Ik zie zomaar een vergelijking met een cruiseschip en een Italiaanse kapitein. Het is nooit bekend gemaakt hoeveel de toenmalige hoogoven top heeft gekregen voor hun handtekening. Het zal in ieder geval niet gratis geweest zijn.

Het is -overname of niet- de vraag of Tata Nederland al zoveel is uitgebeend en volgehangen met schulden dat een levensvatbaar bedrijf niet meer realistisch is.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.