Huren in vrije sector verder omlaag

Door AFN op 14 januari 2021 07:35 | Views: 3.155

Huren in vrije sector verder omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De gemiddelde huurprijs van woningen in de vrije sector is in het vierde kwartaal van vorig jaar opnieuw gedaald. Daarmee is voor het tweede kwartaal op rij sprake van een daling, concludeert woonplatform Pararius. Met name in de grote steden is sprake van een prijsval.

In het derde kwartaal van vorig jaar was voor het eerst een daling van de prijzen te zien. Nieuwe huurders betaalden toen 0,4 procent minder dan het jaar daarvoor. Nu zet deze prijsdaling zich voort met een gemiddelde daling van 3,7 procent op jaarbasis in het slotkwartaal van 2020.

Reden voor de prijsdaling is onder meer het vertrek van expats als gevolg van de coronacrisis. Verder sloegen veel particuliere beleggers eind vorig jaar toe op de woningmarkt omdat zij sinds dit jaar een hogere overdrachtsbelasting betalen. Particuliere beleggers vervullen volgens Paradius een belangrijke rol als het gaat om het vergroten van het huuraanbod in de vrije sector. Een toename van het beschikbare huuraanbod kan namelijk zorgen voor verdere daling van de huurprijzen.

Voorbode

Pararius noemt de ontwikkeling in de grote steden een voorbode van wat er in de rest van Nederland staat te gebeuren. In Amsterdam stagneerden de huurprijzen al in het tweede kwartaal van 2019. In de rest van het land volgde de stagnatie in het eerste kwart van 2020. Hetzelfde gebeurt nu volgens Pararius met de daling van de huurprijzen.

In Amsterdam nam de gemiddelde huurprijs met 6,8 procent af tot 22,08 euro per vierkante meter per maand. Daarmee is sprake van de grootst daling sinds het begin van de metingen in 2011.

In Rotterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 4,8 procent naar 15,48 euro per vierkante meter per maand. In Den Haag en Eindhoven daalden de gemiddelde vierkantemeterprijs het afgelopen kwartaal met circa 3 procent naar respectievelijk 15,83 euro en 14,11 euro per maand. In Utrecht bleef de prijs nagenoeg gelijk. Daar betalen huurders in doorsnee 17,81 euro per vierkante meter per maand.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

6 Posts
[verwijderd]
4
Eindelijk!
Stijging van huurprijzen en hogere huizenprijzen, dat is een vicieuze cirkel. De ene jaagt de andere op en ga zo door.
Mensen moeten toch wonen, dus worden hogere huurprijzen toch betaalt. Ook hogere verkoopprijzen. Zo lucratief wS het dat beleggingsmaatschappijen uit buitenland en zelfs een prins meededen.
Alleen de politiek die weet hiervan waarschijnlijk weinig, want er ontbreekt visie op dit gebied.
De eindeloze stijging is mogelijk tot een halt gekomen omdat gewone mensen het gewoon niet meer kunnen opbrengen. Hun salaris blijft namelijk praktisch hetzelfde.
Vaste lasten die alleen maar stijgen en woonlasten die al 60% van netto inkomen bedraagt. Met 700 euro over de rest van de maand doorkomen. Huuropbrengsten vallen in box 3, dus onbelast.
Vroeger vielen huuropbrengsten in box 1 .en dat veroorzaakte enige rem.
Maar beter is dat bij diegenen die meer dan 2 huizen hebben, de huuropbrengst wordt belast als inkomen en dit geldt ook voor bedrijven. Deze zouden dan niet in box2 vallen.
Het wordt tijd dat politici wakker worden en beseffen dat in primaire levensbehoeften zoals wonen, dat daarin niet gespeculeerd mag worden. Woningen zijn er om te wonen en niet te speculeren, zeker niet in Nederland.
jeroen12
1
Voor iemand die een gewone werkende is neemt zijn huishuur een veel te grote hap uit zijn inkomen. Wonen is een luxe geworden.
[verwijderd]
0
In Amsterdam tot -10% afgelopen kwartaal, er ontstaat nu speculatie-leegstand.

Expats zijn massaal vertrokken, ze hadden woonbudgets tot wel 4000 euro per maand, of dat allemaal weer snel terugkomt is nog maar de vraag.

Het rendement op speculatie-units staat dus onder druk, voor speculanten die werken met 70% geleend/vreemd vermogen kan het een gevaarlijke hefboom worden.

Uiteindelijk zullen ook de huizenprijzen dalen door bovenstaande toestanden, alles is met elkaar gelinkt uiteindelijk.

De woonfunctie moet weer normaal terugkomen, de vrije sector is redelijk beperkt in Amsterdam.
[verwijderd]
0
www.at5.nl/artikelen/206709/woningsit...

De cashflow voor huizenbezitters(die ook in melk doen) gaat opdrogen terwijl de financiering niet zal opdrogen, was dat maar waar eigenlijk!

Voor 600 euro per maand vind je altijd wel iemand.

Hoe zullen de zaken van De Krottenkoning van Amsterdam(prins B.) nu gaan? een portofuuelle van een half miljard euro(70% vreemd vermogen geleend bij alle NL grootbanken)

In goede tijden is de hefboom als raketbrandstof, in mindere tijden is de hefboom knevelend aanwezig.
Novice7
0
Dacht dat ik al duur zat in mijn 2-onder-1 kap woning voor € 1030,- (118 m2). Spotgoedkoop als je bedenkt in Amsterdam € 2.605,- kwijt te zijn. Immers, de meesten hebben hetzelfde salaris waar ze ook wonen. Trouwens, wie wil nou wonen in Femke city, een gruwel als ik eraan denk!
andre68
0
quote:

drooglegging schreef op 14 januari 2021 10:53:

www.at5.nl/artikelen/206709/woningsit...

De cashflow voor huizenbezitters(die ook in melk doen) gaat opdrogen terwijl de financiering niet zal opdrogen, was dat maar waar eigenlijk!

Voor 600 euro per maand vind je altijd wel iemand.

Hoe zullen de zaken van De Krottenkoning van Amsterdam(prins B.) nu gaan? een portofuuelle van een half miljard euro(70% vreemd vermogen geleend bij alle NL grootbanken)

In goede tijden is de hefboom als raketbrandstof, in mindere tijden is de hefboom knevelend aanwezig.
Ik denk dat we met prins B geen medelijden hoeven te hebben. Door zijn eikenhouten bril bekeken, zullen de huurkontrakten goed dichtgetimmerd zijn.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.