Europese beurzen sluiten lager

Gepubliceerd op 14 oktober 2019 17:44 | | Onderwerpen: Europa 

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De opluchting over de gedeeltelijke Amerikaans-Chinese handelsdeal van vrijdag vervloog deels door terughoudende reacties uit China. Peking weigert vooralsnog om een krabbel onder het voorlopige akkoord zetten. Beter Bed maakte een koerssprong op de lokale markt in Amsterdam.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,4 procent lager op 575,21 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 847,11 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,5 procent.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was ArcelorMittal de grootste daler met een verlies van 2,6 procent. Het staalconcern had last van de tegenvallende Chinese handelscijfers. De financiële bedrijven ABN AMRO en Aegon zakten tot 1,6 procent. Philips was met een plus van 0,6 procent een van de schaarse stijgers na bekendmaking van de uitbreiding van een samenwerking.

Beter Bed

Beter Bed won 23,5 procent. Het beddenbedrijf liet weten zijn Duitse dochter Matratzen Concord aan investeerder Magical Honour Limited te verkopen voor 5 miljoen euro in contanten. Het Duitse onderdeel, dat ook in Oostenrijk en Zwitserland actief is, werd geplaagd door een schandaal rond giftig schuim in matrassen.

Centenaandeel Esperite verloor ruim 56 procent van zijn beurswaarde. Het stamcelbedrijf gaat in beroep tegen de faillissementsuitspraak van de rechtbank Gelderland. Esperite maakte begin deze maand bekend afscheid te willen nemen van al zijn operationele activiteiten en door te willen gaan als investeerder op gebied van gezondheidszorg.

Winnaar

Fagron was de grootste winnaar bij de middelgrote fondsen met een plus van 6,6 procent. Grootaandeelhouders Baltisse en Waterland hebben hun belang in de apothekerstoeleverancier met succes verkocht.

De euro was 1,1025 dollar waard, tegen 1,1044 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent minder op 53,38 dollar. Brentolie zakte 2,3 procent in prijs tot 59,16 dollar per vat.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.