'Heineken boert vooral in Azië goed'

Gepubliceerd op 15 februari 2017 08:56 | | Onderwerpen: Azië  levensmiddelen 

Heineken (03 apr)

70,780 -1,840 (-2,53%)

AMSTERDAM (AFN) - Bierbrouwer Heineken dankt zijn goede cijfers vooral aan bijzonder sterke resultaten in Azië. Dat schrijven analisten van Exane woensdag in een reactie op de jaarcijfers van het concern. KBC-analisten benadrukten dat de brouwer over het algemeen genomen iets beter presteerde dan verwacht. Volgens ING lagen de vooruitzichten van Heineken in lijn der verwachting.

Heineken wist met zijn autonome omzetgroei van 4,8 procent de gemiddelde voorspelling van 3,7 procent ruimschoots te overtreffen. In Azië bracht Heineken 18 procent meer bier aan de man, waarmee het voor Heineken veruit de best presterende regio was. De omzet over 2016 viel daarbij hoger uit dan waar kenners gemiddeld rekening mee hielden.

Wel benadrukten de marktvorsers van Exane dat de resultaten in het vierde kwartaal zwak waren, met mindere verkopen in drie van zijn vier regio's. Eerder sprak Heineken al van een moeizame vergelijkingsbasis voor de tweede jaarhelft. Die lezing werd ook door ING benadrukt, wijzend ook op ,,transactionele tegenwind" die de resultaten drukten.

Negatieve wisselkoerseffecten

Volgens de Exane-analisten zijn de vooruitzichten voor 2017 ,,zo goed als men zou kunnen hopen", gelet ook op negatieve wisselkoerseffecten en de verwachtingen voor de biermarkt. Heineken voorziet dat zowel de winst als de omzet dit jaar hoger zal uitvallen.

Analisten van KBC zeggen Heineken te waarderen vanwege de structurele groeimogelijkheden van Heineken in met name opkomende markten. ING sprak van goede resultaten, maar ook dat de vooruitzichten geen reden waren voor de bank om de verwachtingen bij te stellen.

Boven marktverwachting

Theodoor Gilissen benadrukt dat de omzetgroei van Heineken duidelijk boven de marktverwachting lag. Gezien de gang van zaken in de verschillende regio's kan het resultaat als zeer sterk worden gezien, aldus de zakenbank. Theodoor Gilissen heroverweegt zijn koersdoel en advies, dat op niet-aanbevolen stond, op Heineken.

Zowel KBC als ING handhaafden hun hold-adviezen. Exane had een positieve koersreactie bij opening beurs op woensdag ingecalculeerd. Bank Degroof Petercam verhoogde zijn advies op Heineken naar add van hold.

Het aandeel Heineken was woensdag omstreeks 11.25 uur de sterkste stijger in de AEX met een winst van 4,4 procent op 76,17 euro.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.