IMF negatiever over groei economie Nederland

Gepubliceerd op 15 oktober 2019 15:22 | Reacties: 11 | Onderwerpen: IMF  Nederland 

WASHINGTON (AFN) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeivoorspelling voor de Nederlandse economie wederom verlaagd. Ook de prognoses van de wereldeconomie als geheel zijn naar beneden bijgesteld. Volgens het fonds begint de handelsoorlog steeds meer zijn tol te eisen.

Het IMF denkt dat de Nederlandse economie volgend jaar nog maar met 1,6 procent vooruitgaat. Bij de vorige raming in april voorzag het fonds voor 2020 nog een plus van 1,7 procent. De prognose voor dit jaar blijft staan op 1,8 procent groei.

In zijn voorjaarsraming was de organisatie al beduidend somberder geworden over de economische vooruitzichten voor Nederland. Overigens is het fonds nog wel een tikkeltje positiever dan het Centraal Planbureau (CPB) dat in 2020 slechts 1,5 procent groei voorziet, na 1,8 procent groei dit jaar.

Stevig

Wereldwijd hakt de handelsoorlog er steviger in. Waarschijnlijk neemt de wereldeconomie dit jaar nog maar 3 procent in omvang toe, wat volgens het IMF de minste groei is in jaren. Volgend jaar bedraagt de vooruitgang waarschijnlijk 3,4 procent. In beide gevallen is dit meerdere procentpunten minder dan het fonds eerder nog voor mogelijk hield.

IMF-econoom Gita Gopinath wijst op de sterke verslechtering van de productieactiviteit en de wereldhandel. Volgens haar is er bovendien sprake van veel onzekerheden, ook rond de brexit. Dit is schadelijk voor de investeringen. Daarnaast gaat de auto-industrie door een moeilijke periode, aldus Gopinath.

Negatiever

Dat laatste speelt vooral in Duitsland, waarover het IMF flink negatiever is geworden. De Duitse economie moet het volgend jaar waarschijnlijk met 0,5 procentpunt minder groei doen dan eerder voorspeld. Het IMF denkt daarnaast dat het door de brexit geplaagde Verenigd Koninkrijk dit jaar een 0,1 procentpunt lagere groei laat zien dan verwacht.

Om de vele risico's zo veel mogelijk voor te zijn en de economische groei meer aan te jagen zijn in de ogen van Gopinath maatregelen van overheden nodig. In haar toelichting herhaalde ze een eerder pleidooi van het IMF dat landen als Nederland en Duitsland extra geld moeten steken in onderzoek en infrastructuur.

11 Posts
suske wiet
0
Teveel partijen in Nederland en vind milieu oké maar niet zoals ze bezig zijn .
Het kost hopen geld en het buitenland lacht ermee
Stikstof norm enz
Jopie1962
0
In nederland zetten we met het grootste gemak een streep door miljarden-investeringen. De stikstof-affaire is daar inderdaad een goed voorbeeld van.
Knight V
0
Idd. wat een giller van jewelste.
Onderzoek en infrastructuur.??

IMF heeft zeker geld nodig voor onderzoek en ze durven Amerika niet aan te pakken.
Zij hebben de ellende veroorzaakt.

De economie verpieterd omdat regeringsleiders achterover zitten.
2 jaar de economie vertragen omdat 1 land als agressor optreedt, zegt genoeg dat de wereld nog niks geleerd heeft na WOII.

NL kan groeien als wij niet zo zeuren over klimaat, maar met onze bijdrage van 0,0000001% denken wij dat wij goed bezig zijn maar andere landen lachen zich rot.


Ben Veulkaap
1
dasokwat
0
Nederland heeft een echte regering nodig, een Trump model.
Niet een stelletje zeikwijven die verontrust zijn over de poten van de koolmees, of dat er 1 of ander mosje wat slecht groeit.
Hierdoor willen ze alle boeren hun bedrijf ontnemen.
Om nog maar niet te spreken over die CO2 figuren, die 1000 miljard willen (laten)uitgeven en met molentjes lopen.
Eruit al die gasten, en aan het werk, er moet brood op de plank komen
Arie40
0
Ja, als ze dan toch miljarden willen uitgeven en aan het milieu denken, kunnen ze beter inzetten op duurzame zaken die geld opleveren. Nederlandse electrische auto's en waterstof voertuigen bijvoorbeeld.
Weert=No.1
0
In Frankrijk gaat men 6 nieuwe kerncentrales bouwen. Moeten wij ook doen om de "Transitie" te ondervangen.
het zwaard
0
Eens de handelsoorlog voorbij en Trump weg, gaat het weer beter met Nederland en de rest van de wereld. En o ja, gaat het nu echt zo slecht met in Nederland als doorvoerland met die 1.6 % groei ?
dasokwat
0
Het handelsakkoord wordt als een vette worst gezien die voor ons hangt.

Inplaats van gebruik te maken van een conflict tussen 2 landen, zit de (EU) regering al een jaar te janken dat het zo slecht gaat.
Wat maakt het ons uit waar Ping zijn sojabonen koopt, als Trump zijn bonen niet kwijt kan , zal ongetwijfeld de prijs zakken en kan de EU ze overnemen enz.
Maar de EU zit alleen maar (milieu) regeltjes te bedenken om het ons zo moeilijk mogelijk te maken
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.