Woensdag nieuwe staking bij KLM

Gepubliceerd op 16 september 2019 15:34 | Reacties: 4 | Onderwerpen: luchtvaart 

Air France-KLM (14:11)

4,330 +0,044 (+1,03%)

AMSTERDAM (AFN) - Grondpersoneel van KLM legt komende woensdagmiddag voor de derde keer in twee weken het werk neer vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen. Bij de twee vorige acties van vakbond FNV was er veel overlast voor reizigers in de vorm van tientallen annuleringen en flinke vertragingen.

Het werk wordt vanaf 13.00 uur voor vier uur lang neergelegd, zo meldt de bond. De vorige twee acties duurden twee uur, maar werkten nog de hele dag door in het vliegschema. Toen begonnen de acties al in de ochtend.

De vakbond onderhandelt al maanden met KLM over een nieuwe cao voor het grondpersoneel, waar 15.000 medewerkers onder vallen. FNV zet in op een loonsverhoging van 4 procent per jaar, meer medewerkers in vaste dienst en betere roosters. "Het grondpersoneel wil niets liever dan de reizigers een fijne reis bezorgen. Deze staking is dan ook helemaal de verantwoordelijkheid van de KLM-directie", stelt FNV-bestuurder Jan van den Brink.

Loonbod

KLM heeft de bonden een nieuw loonbod gestuurd met een loonsverhoging van 7 procent bij een cao-looptijd van 2 jaar en 9 maanden. Ook is er een alternatief op tafel gelegd met een loonsverhoging van 8,5 procent, maar met aanpassing van de winstdelingsregeling.

Volgens de luchtvaartmaatschappij hebben de bonden Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC), FNV Cabine en FNV Grond het eindbod voor grond- en cabinepersoneel afgewezen. "KLM vindt dat onbegrijpelijk", meldt zij in een verklaring. Vakbond VNC beraadt zich nog op acties.

Onnodig

KLM noemt de aangekondigde staking "onbegrijpelijk en onnodig". Een woordvoerder zegt dat een eindbod is bereikt en dat daarnaast een alternatief op tafel ligt met een aanpassing van de winstdelingsregeling. "Dat is een fantastisch bod." De maatschappij wil graag verder praten met de bond, ook omdat de staking "tientallen miljoenen euro's" per dag kost. Voor elke 10 miljoen euro die de werkonderbreking kost, levert de gemiddelde KLM’er 150 euro aan winstdeling in, zo licht het bedrijf toe.

Verder vindt de zegsman van KLM het "flauw" dat de verantwoordelijkheid voor de reizigersoverlast volledig op de vliegmaatschappij wordt afgeschoven. "Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid." Hoeveel vluchten uitvallen wordt dinsdag berekend. Vermoedelijk ontspringen ochtendvluchten de dans.

5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
laagkopen
0
De werkers van de KLM hebben gelijk,meer en meer managers,ten kosten van de handjes die het echte werk doen,en het slechts betaald krijgen van alle KLM medewerkwrs
Jopie1962
0
"De maatschappij heeft de bonden een nieuw loonbod gestuurd met een loonsverhoging van 7 procent bij een cao-looptijd van 2 jaar en 9 maanden."

Ja, 7 procent is ook niks, staken met die hap.
erjee-ff
0
Maar de bonden willen 4% per jaar, dus voor een vergelijkbare looptijd is dat een totale loonsverhoging van 13 of 14%. Dan snap ik wel dat ze 7% afwijzen.
TA=verlies
0
Je zou na 10 jaar sparen een reisje geboekt hebben en op dinsdagmiddag vertrekken.... Hoop dat het stakend personeel wel beseft wat ze doen...
Bonost
0
quote:

TA=verlies schreef op 16 september 2019 18:31:


Je zou na 10 jaar sparen een reisje geboekt hebben en op dinsdagmiddag vertrekken.... Hoop dat het stakend personeel wel beseft wat ze doen...


En ik hoop dat het management van KLM weet wat ze doet. Zij blijven onnodig lang de zaak traineren, totdat de bonden moeten grijpen naar het middel van staken. Daarna beginnen we een charme offensief en dan hebben de grondmedewerkers en hun bonden het gedaan.
Dat gaat nu al jaren en jaren zo, en die tactiek van de werkgevers moet dan ook maar eens de bietenbrug op. Dus opvoeren die acties, met telkens langere tijden.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.