Kabinet: bouwen onder stikstofgrens mag zonder vergunning

Gepubliceerd op 18 juni 2020 07:08 | Reacties: 2

BAM (14 aug)

1,416 -0,016 (-1,12%)

DEN HAAG (AFN) - Voor bouwprojecten is straks geen speciale natuurvergunning meer nodig, zolang de stikstofuitstoot die ermee gemoeid is onder een bepaalde grens blijft. Landbouwminister Carola Schouten meldt aan de Tweede Kamer dat het kabinet zo'n 'drempelwaarde' laat onderzoeken en wil invoeren.

De coalitiepartijen bereikten woensdagavond laat een akkoord over het stikstofbeleid. Over eerdere plannen van het kabinet oordeelde stikstofadviseur Johan Remkes vorige week snoeihard. Remkes stelde zelf ook zo'n drempelwaarde voor, omdat de bouw relatief weinig stikstof uitstoot maar wel hard geraakt werd toen de vergunningverlening stil kwam te liggen. In ruil voor de drempelwaarde wordt de bouwsector verplicht zijn eigen uitstoot te verminderen.

Dat betekent dat bouwmachines mogelijk eerder moeten worden verruild voor schonere exemplaren. Het kabinet gaat zich nog buigen over een financiële compensatie "om dit proces te ondersteunen". Overheden moeten ook nog kijken op welke andere manieren ze schoner bouwen kunnen stimuleren.

Omlaag

Verder moet de belasting van stikstofgevoelige natuur flink omlaag. De vermindering hiervan wordt in de wet vastgelegd. Remkes waarschuwde dat de plannen die het kabinet in april presenteerde veel te vrijblijvend waren. Die maatregelen leken zelfs op de stikstofaanpak waardoor de Raad van State vorig jaar juist een streep zette. Hij stuurde het kabinet terug naar de tekentafel.

Door dat besluit van de hoogste bestuursrechter eind mei vorig jaar kwam de vergunningverlening stil te liggen. De Natura 2000-gebieden waar het allemaal om gaat worden niet genoeg beschermd, oordeelde de Raad van State. Sindsdien heeft het kabinet al maatregelen genomen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Ook de natuurgebieden moeten worden versterkt.

De aangekondigde stoppersregeling voor boeren wordt opgeknipt. De eerste 750 miljoen euro voor boeren die in ruil voor een bedrag willen stoppen met hun bedrijf komt volgend jaar beschikbaar. In 2023 wil het kabinet kijken welk effect groene innovaties hebben gehad op de stikstofuitstoot van veehouderijen. "Dan zal worden afgewogen hoe de tweede tranche met de meest kosteneffectieve stikstofreductie ingezet kan worden", schrijft Schouten. Dat tweede deel bestaat uit de resterende 250 miljoen euro, en staat voor 2024 gepland.

2 Posts
Lambert01
1
Het is goed dat er veel aandacht is voor stikstofproblematiek, onze gezondheid is immers ermee gemoeid. Maar hoe wij ermee omgaan geeft een inzicht in de mate waarin de EU en meer nog ons eigen land worden gedomineerd door natuuractivisten die op allerlei plaatsen in het politieke en bestuurlijke apparaat hun plek hebben. De manier waarop wij omgaan met Natura 2000-gebieden gaat veel verder dan wat EU-regelgeving eist en het zijn vooral de natuurclubs die hier garen bij spinnen. Natuur is heel belangrijk, maar het zou (zoals bij veel onderwerpen) goed zijn als er wat meer gezond verstand zou worden gebruikt.
En nu weer een nieuwe noodgreep om onder iets uit te komen waar we ons zelf eerst onnodig toe hebben verplicht. Daar kunnen een hoop ambtenaren zich weer leuk mee bezighouden.
Maar fijn dat er toch ook nog gedacht wordt aan de behoefte van mensen om te kunnen wonen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.