VW haalt Europese emissie-eis net niet en krijgt boete

Gepubliceerd op 21 januari 2021 14:13 | Reacties: 4 | Onderwerpen: Europa 

VOLKSWAGEN AG VZO O.N. (03 mrt)

185,220 +7,680 (+4,33%)

VOLKSWAGEN PREF (03 mrt)

183,800 0,000 (0,00%)

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Autofabrikant Volkswagen heeft net niet voldaan aan de uitstooteisen van de Europese Unie. Alle nieuw afgeleverde auto's van het Duitse bedrijf stoten gemiddeld 0,5 gram per kilometer te veel CO2 uit. Dat levert het bedrijf een boete op van waarschijnlijk meer dan 100 miljoen euro, waar Volkswagen overigens al geld voor opzij had gezet.

Het merk VW voldeed wel aan de uitstooteisen, maar andere Volkswagen-dochters als Seat en Skoda lukte dat niet. De merken rapporteerden gezamenlijk. Ook Audi en Porsche deden daaraan mee. De uitstoot van sportwagenmerken Bentley en Lamborghini, die ook onderdeel zijn van Volkswagen, telden niet mee.

De EU stelt jaarlijks strengere eisen aan de gemiddelde uitstoot van alle geleverde auto's van een automaker. Daarmee wil de EU autofabrikanten dwingen steeds minder vervuilende auto's te maken en het interessanter maken om elektrische voertuigen te gaan produceren. Voor de Volkswagen-merken was de eis afgelopen jaar iets meer dan 99 gram CO2 per kilometer. De Europese Commissie maakt binnenkort de cijfers bekend van alle autofabrikanten en wat voor boetes ze eventueel moeten betalen.

VW verkocht van alle automakers wel de meeste elektrische auto's in Europa. De Volkswagen ID.3 was afgelopen jaar het meest verkochte elektrische model, maar door softwareproblemen en verstoringen rond het coronavirus verscheen die auto veel later dan verwacht. Eind vorig jaar kwam ook de elektrische SUV ID.4 op de markt en daarvan wordt nog meer verwacht dan van de ID.3. Verder komen Skoda en Seats zustermerk Cupra met de eerste elektrische auto's op de markt.

5 Posts
Jopie1962
0
"Alle nieuw afgeleverde auto's van het Duitse bedrijf stoten gemiddeld 0,5 gram per kilometer te veel CO2 uit."

Hoe is het mogelijk?!! dat is toch gewoon een kwestie van de software wat aansjoemelen?!
Nuchterbekeken
1
100 miljoen Euro is nog altijd goedkoper dan de CO2 emissierechten kopen van Tesla (de "Tesla-boete") - en zo help je niet de concurrentie vooruit .... Tip voor FiatChrysler?
Nuchterbekeken
0
100 miljoen Euro is nog altijd minder dan emissierechten kopen van Tesla (de Tesla-boete), en zo help je ten minste niet de concurrentie .... (Tip voor Fiat-Chrysler?)
JoenieV
0
En hoe zit het dan met de andere merken? Die zijn er allemaal al doorheen gekomen? Hyundai, Kia, Volvo, Toyota, etc?
geobeo
0
quote:

Nuchterbekeken schreef op 21 januari 2021 15:26:


100 miljoen Euro is nog altijd minder dan emissierechten kopen van Tesla (de Tesla-boete), en zo help je ten minste niet de concurrentie .... (Tip voor Fiat-Chrysler?)


Beetje vreemde conclusie.

De constructieve conclusie lijkt me: de boete moet omhoog of VW moet leren elektrische auto's te bouwen. Ze zijn toch zo high tech?

Die laatste zin was sarcasme. Ik moest even hardop lachen bij "hightech" in combinatie met VW :D
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.