ECB komt niet met extra steun ondanks strengere lockdowns

Gepubliceerd op 21 januari 2021 14:14 | Reacties: 11

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) ziet in de steeds strengere lockdownmaatregelen in Europa geen reden zijn steunmaatregelen op te schroeven. Volgens ECB-president Christine Lagarde past de economische impact van de pandemie en alles wat daarbij komt kijken nog binnen de laatste prognoses van de centrale bank.

In december was al voorzien dat de nieuwe virusgolf ook in het nieuwe jaar druk zou zetten op de economie. Dat bijvoorbeeld Nederland nu met een avondklok komt, kon de ECB toen natuurlijk nog niet weten. Maar het grote plaatje had de ECB wel al zien aankomen. En tegenover dat ongunstige nieuws staan ook positieve ontwikkelingen, aldus Lagarde.

Ze wijst bijvoorbeeld op de start van de vaccinatieprogramma's. Daarbij lukte het Brussel vlak voor de kerst alsnog om een handelsakkoord te sluiten voor na de brexit, wat een heleboel extra economische schade heeft voorkomen. Verder heeft de Française op basis van recente inkoopmanagersindexen de indruk dat de Europese industrie de weg naar herstel heeft ingezet.

Extreem lage niveau

Dit alles maakt dat de ECB voorlopig wacht voor het met nieuwe economische voorspellingen komt. De rentes worden gehandhaafd op hun extreem lage niveau en het opkoopprogramma voor obligaties wordt niet verder uitgebreid.

Bij het vorige rentebesluit, in december, besloten de beleidsmakers nog wel om de geldpers extra aan te zwengelen. Ze vonden het toen nodig de economie van de eurozone verder te ondersteunen in verband met de nieuwe lockdowns, die in veel Europese landen net waren afgekondigd.

Door de extra steun in december is met het crisisaankoopprogramma van de ECB zo'n 1850 miljard euro gemoeid. Daarmee worden maandelijks tientallen miljarden euro's in de economie van de eurozone gepompt. Daar gaat de ECB zeker tot en met maart volgend jaar mee door en in ieder geval totdat de crisisfase van de virusuitbraak voorbij is.

13 Posts
createmonnie
6
drooglegging
2
Een verstandig besluit, er zijn grenzen, ik zou zeggen verder up met de beurzen, waarom? er is maar een richting!
suske wiet
0
Lagarde is beducht over haar uitspraken ,het is niet de eerste keer dat ze dikke kemels geschoten heeft

Blijf het een eigenaardig figuur vinden die ze op die plaats gebombardeerd hebben .
Flowermountain
7
Christine Lagarde - 65 jaar
Janet Yellen - 74 jaar
Joe Biden - 78 jaar

Deze mensen gaan onze toekomst bepalen, en dat terwijl ze zelf over een paar jaar afzwaaien.
Zelfs de gemiddelde leeftijd op een cruise van de Zonnebloem is lager...
suske wiet
0
Er is maar een iemand die zijn plaatsje verdient en dat is Biden ,maar heeft zijn leeftijd tegen
Go Go Go !
1
quote:

Flowermountain schreef op 21 januari 2021 15:06:


Christine Lagarde - 65 jaar
Janet Yellen - 74 jaar
Joe Biden - 78 jaar

Deze mensen gaan onze toekomst bepalen, en dat terwijl ze zelf over een paar jaar afzwaaien.
Zelfs de gemiddelde leeftijd op een cruise van de Zonnebloem is lager...


Inderdaad, bovengenoemd trio staat inderdaad al te wachten voor de ingang bij Huize “De laatste halte”
De monetarist
0
Ja, het is relatief positief, want de geldhoeveelheid is niet verder versneld gestegen. De ECB heeft de geldhoeveelheid de afgelopen 10 jaar verzesvoudigd terwijl de economie van het gebied maar zeer bescheiden groei heeft laten zien. Deze keer niks bijgekomen en dat betekent dat de grote inflatiegolf die ons ergens in de jaren '20 te wachten staat net iets kleiner zal zijn.
Stock-King24
0
als er geen extra staatsobligaties meer in grote vorm worden opgekocht betekent dat de rente omhoog gaat op termijn. Op zich ook wel een goed verhaal van ECB, bericht in Q3; 'we zien dat de economie een sterke stijging laat zien, daarom zullen we de rente stapsgewijs verhogen en verdere steun afbouwen'. Of is dit een kaart weghalen in het kaartenhuis?
lost
0
De VS blijft wel doordrukken en -pompen. De Dollar zal dus verzwakken tov de Euro. Daar kun je opspelen als belegger.
wesley01
0
wesley01
0
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.