Discriminerende vacatures op banensites nauwelijks tegengehouden

Gepubliceerd op 21 januari 2021 14:19 | Reacties: 11

DEN HAAG (ANP) - Vacatures met een discriminerende inhoud worden nauwelijks tegengehouden op banensites, tot ergernis van het kabinet. Een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Inspectie SZW, vroeger de arbeidsinspectie genoemd, laat zien dat onlineplatforms discriminerende vacatures in de meeste gevallen gewoon plaatsen en op hun site laten staan.

Bepaalde 'mystery guests' hebben zich voor het onderzoek voorgedaan als werkgever die een advertentie voor een vacature wilden plaatsen, met daarin discriminerende zinnen. Van de 201 pogingen bleek 85 procent succesvol: deze vacatures werden op de sites gezet en konden zeker twee dagen blijven staan. Na die periode hebben de mystery guests ze zelf offline gehaald, omdat het om een experiment ging.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) heeft het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd. "Het laat zien dat er op veel platforms geen controle plaatsvindt op de inhoud van vacatures", zegt de bewindsman. "Dit is een forse conclusie en volstrekt onacceptabel." Koolmees benadrukt dat er wetgeving in de maak is om strenger op te treden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Dit voornemen stond al in het regeerakkoord.

De rol van banensites zal "mede gelet op de uitkomsten van het onderzoek" ook worden meegenomen bij de regels die discriminatie moeten tegengaan. De Inspectie SZW neemt de resultaten van het onderzoek mee bij verkennende inspecties die dit jaar worden uitgevoerd, meldt Koolmees.

15 Posts
Jopie1962
2
"Vacatures met een discriminerende inhoud worden nauwelijks tegengehouden op banensites, tot ergernis van het kabinet."

Ik zoek iemand die zijn handen kan laten wapperen en van aan-poten houdt, nou, meteen een rechtszaak want ik discrimineer naar de mensen die zonder handen geboren zijn, en de homobeweging houdt niet van het woord 'poten' !
Putschrijvert
2
quote:

Jopie1962 schreef op 21 januari 2021 14:27:


"Vacatures met een discriminerende inhoud worden nauwelijks tegengehouden op banensites, tot ergernis van het kabinet."

Ik zoek iemand die zijn handen kan laten wapperen en van aan-poten houdt, nou, meteen een rechtszaak want ik discrimineer naar de mensen die zonder handen geboren zijn, en de homobeweging houdt niet van het woord 'poten' !

Ik heb de ervaring met sommige bevolkingsgroepen dat die zich ook niet aangesproken voelen als het gaat over "handen laten wapperen".
Sabimang
0
Na de komst van de neoliberale regering (VVD en D66 als trendzetters) wordt er weer volop gediscrimineerd.
turboup
1
Als aquasi met zijn club zo doorgaat over de Nederlandse traditie's werkt dat alleen maar meer polarisatie in de hand. En sabimang weet donders goed dat ook in Suriname wordt gediscrimineerd.
Brogembank
1
"Bepaalde 'mystery guests' hebben zich voor het onderzoek voorgedaan als werkgever die een advertentie voor een vacature wilden plaatsen, met daarin discriminerende zinnen."

volgens mij is dit uitlokking?

Vanoranje
0
Ik zoek een mooie jonge blonde (niet gehandicapt en geboren als vrouw) PA. Is dat discriminatie?
Flowermountain
0
''Vacatures met een discriminerende inhoud worden nauwelijks tegengehouden op banensites, tot ergernis van het kabinet.''

Maar een vaccinatiepaspoort is geen vorm van discriminatie?
FairValue
0
Als ik nare ervaring heb met bepaalde lui en ik wil het beste voor mijn eigen zaak wat natuurlijk als ondernemer de hoogste prioriteit heeft dan neem je iemand aan waar je het meeste vertrouwen in hebt. En dan zullen die nare ervaringen echt een rol spelen. Dat is geen discriminatie maar gezond verstand!
[verwijderd]
0
waarom dan een minimum aantal vrouwen in het bestuur etc...
dan krijg je dit toch
kies gewoon de beste
Bob777
0
De overheid discrimineert zelf het meest op leeftijd. Lager belasting tarief voor ouderen. Pas een uitkering na je 27ste onder de 13 geen mondkapje.
En met die advertenties is natuurlijk een schijnwerkelijkheid want als je een handig knulletje zoekt die je de loods aanveegt kun je beter direct duidelijk zijn dan je die 50 plusser niet zoekt omdat die dat vast niet gaat doen voor 5 euro per uur.
Go Go Go !
0
quote:

Vanoranje schreef op 21 januari 2021 14:56:


Ik zoek een mooie jonge blonde (niet gehandicapt en geboren als vrouw) PA. Is dat discriminatie?


Mwaahhh, tenzij u met gehandicapt bijvoorbeeld een te kleine cupmaat bedoelt.

Joop213
0
Als je nou als dikke ouwe man gaat solliciteren in een bordeel, moeten ze je dan aannemen? Of de mens m/v/x in een rolstoel moet je aannemen als bezorger?
Joop213
0
quote:

Go Go Go ! schreef op 21 januari 2021 16:07:


[...]

Mwaahhh, tenzij u met gehandicapt bijvoorbeeld een te kleine cupmaat bedoelt.


ha ha :-)
WijHetVolk
0
Dus even voor de duidelijkheid. De overheid plaatst vacatures waarop (verplicht) door mensen met bv een WW uitkering word gereageerd. Na controle door het UWV blijkt dat het om een niet bestaand bedrijf gaat die een niet bestaande vacature aanbied ..... en dan zijn er maar 400.000 gezinnen getroffen door de toeslagenaffaire incompetentie van diverse medewerkers van de overheid.

Dat anno 2021 de overheid nog steeds niet door heeft dat vacaturesites enkel hun geld kunnen verdienen door info over mensen te verkopen die mensen zelf aanbieden door hun C.V. op die site te plaatsen, is mij een raadsel.

Deze sites adverteren met oude gekopieerde vacatures van andere sites, geen van deze sites bieden enige vorm van privacybescherming en het merendeel van deze vacatures valt onder de noemer: "Heeft geen toestemming verkregen om te bemiddelen door de oorspronkelijke opdrachtgever".
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.