'Vrijwel zeker nieuwe recessie eurozone op komst'

Gepubliceerd op 22 januari 2021 10:49 | Reacties: 3 | Onderwerpen: dienstensector  Europa  recessie 

LONDEN (ANP) - Het aanscherpen en verlengen van lockdowns in Europese landen heeft voor verdere krimp in de dienstensector gezorgd. Onder andere de horeca en winkels vallen onder die categorie, die goed is voor bijna driekwart van de gehele economie van de eurolanden. Daardoor is het vrijwel zeker dat er een nieuwe recessie in de eurozone komt, stelt hoofdeconoom Chris Williamson van het Britse onderzoeksbureau Markit.

"Een dubbele dip voor de economie van de eurozone lijkt steeds onvermijdelijker. De productie daalde in januari verder, met name door de verslechterde omstandigheden in de dienstensector", aldus Williamson.

De graadmeter van Markit voor de economische activiteit in de dienstensector ging in januari omlaag naar 45, van een stand van 46,4 in december. Elk cijfer onder de 50 wijst op krimp, daarboven op groei. Het is de vierde maand van krimp in de dienstensector.

Industrie

De neergang van de dienstensector in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, was iets minder hevig. Het land maakte vorige week bekend dat de huidige lockdownmaatregelen tot zeker 15 februari in stand blijven. In Frankrijk, waar een strengere avondklok ging gelden, was de afname wel sterker.

Tegenover de schade die dienstverleners ondervinden, staat de groei van de industrie in de eurozone. De index van Markit voor de activiteit van industriebedrijven kwam uit op 54,7, tegenover 55,2 in december.

Onderzoeker Williamson is niettemin ook somber over de industrie. Het ging in januari om de zwakste groei van deze sector in de afgelopen zeven maanden, zo onderstreept hij. ECB-president Christine Lagarde stelde donderdag in haar toelichting op het rentebesluit juist dat er veel tekenen zijn van herstel van de industrie.

3 Posts
Go Go Go !
7
De broer van de oom van mijn buurvrouw heeft een kennis wiens achterneefje ontdekte dat het er economisch toch allemaal wat minder florissant voor staat. Hij heeft dit al ontdekt voordat Williamson zijn onderzoek afrondde.

Chapeau, wat een inzicht !
suske wiet
0
Het is een heel uitzonderlijke situatie
Het herstel komt er wel ,nog een drie maanden geduld .
De mensen hebben iet kunnen leven en gaan consumeren als er terug vrijheid komt .
Ik hoop op een massale vaccinatie dag en nacht .
Er moeten toch personen genoeg zijn die een spuit je kunnen zetten ? (Desnoods zelf)
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.