Duurzaamheidsresolutie Shell afgewezen

Gepubliceerd op 23 mei 2017 13:51 | Reacties: 1

Royal Dutch Shell A (22 jan)

16,088 -0,316 (-1,93%)

DEN HAAG (AFN) - Aandeelhouders van Shell willen niet dat het olieconcern concrete doelen stelt voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Een resolutie daartoe van de vereniging Follow This, die Shell ook oproept zich te conformeren aan de Parijse akkoorden over het klimaat, werd bij de algemene vergadering van aandeelhouders afgewezen. Een kleine 94 procent van de aandeelhouders keerde zich tegen het voorstel.

Veel institutionele beleggers gaven aan tegen te stemmen of zich van stemming te onthouden. Dat deden zij omdat ze de resolutie te streng vonden. Met name de oproep om wat aan de zogeheten 'scope 3'-uitstoot te doen, de uitstoot die wordt gegenereerd door het geleverde product, vonden zij streng. Tegelijkertijd gaven veel beleggers wel aan dat Shell meer duidelijkheid kan scheppen over de doelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Shell-topman Ben van Beurden beloofde de beleggers in gesprek te treden over de klimaatdoelstellingen van zijn bedrijf.

Oprichter van Follow This, Mark van Baal, had gehoopt dat grote aandeelhouders consequenter zouden zijn. ,,Veel beleggers willen wel dat hun beleggingen een doel hebben dat in lijn is met de akkoorden van Parijs, maar dat doet Shell niet.''

Lichtpuntjes

Toch ziet Van Baal ook lichtpuntjes. ,,Drie jaar geleden ging het bij de aandeelhoudersvergadering alleen maar over olie en gas, nu ging het veel over de energietransitie. En de steun voor ons voorstel is verdubbeld met 6 procent van de aandeelhouders die voor stemmen.'' Daarnaast onthield 5 procent van de aandeelhouders zich van stemming. ,,Dat is een duidelijk signaal dat beleggers ontevreden zijn'', meent Van Baal

Follow This probeert Shell al langer meer in de richting van duurzame energie te bewegen. Shell raadde aandeelhouders overigens ook voor de vergadering al af voor de resolutie te stemmen. In een toelichting noemde Shell de adoptie van de resolutie al contraproductief.

3 Posts
K. Bouter
0
Dan is het wel interessant welke zogenaamde 'duurzame' beleggingsfondsen tegen deze resolutie hebben gestemd. Robeco?
Adek 2001
0
quote:

K. Bouter schreef op 23 mei 2017 14:04:


Dan is het wel interessant welke zogenaamde 'duurzame' beleggingsfondsen tegen deze resolutie hebben gestemd. Robeco?
ABP?
swen91
0
quote:

Adek 2001 schreef op 23 mei 2017 14:10:


[...]ABP?


Het ABP moet gewoon rendement maken. Van duurzaamheid koop je niks.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.