Waarde bezittingen investeerder HAL weer gedaald

Gepubliceerd op 24 november 2020 18:22 | Reacties: 7

HAL Trust (19 jan)

121,000 0,000 (0,00%)

ROTTERDAM (AFN) - Investeerder HAL is in de eerste negen maanden van dit jaar 1,2 miljard euro aan vermogenswaarde kwijtgeraakt. Met name de gedaalde beurskoersen van optiekconcern GrandVision en baggeraar Boskalis waren daarvoor verantwoordelijk.

De nettovermogenswaarde van alle belangen van HAL bedroeg eind september ruim 12,2 miljard euro. Eind juni was dat nog ongeveer 12,7 miljard euro. Wel geeft HAL aan dat er sinds eind september alweer 360 miljoen euro aan waarde bij is gekomen nu de beurskoersen weer stijgen.

In de afgelopen periode kwam HAL vooral in het nieuws door de juridische strijd die de investeerder en GrandVision voeren met de Frans-Italiaanse brillenreus EssilorLuxottica. Dat bedrijf neemt het meerderheidsbelang in Pearle-moeder GrandVision over van HAL, maar begon een rechtszaak omdat het meer informatie wilde hebben over hoe het optiekconcern de coronacrisis had aangepakt. EssilorLuxottica kreeg in die zaak geen gelijk van de rechter, maar gaat in beroep.

Een flink aantal bedrijven in de portefeuille van HAL had last van de coronacrisis en zag de omzet en winst dalen. Omdat het nog altijd onduidelijk is hoe de situatie rond het virus zich zal ontwikkelen doet HAL geen voorspellingen over de resultaten voor heel 2020.

9 Posts
Brogembank
4
HAL doet nooit uitspraken mbt winst- en omzetontwikkeling omdat teveel afhankelijk is van hun beursgenoteerde deelnemingen. Dat HAL geen uitspraken doet omtrent de ontwikkeling van het Coronavirus lijkt mij eveneens duidelijk aangezien we in NL al 17 miljoen virologen en virovloggers hebben
Kezie
2
R0ME0
0
Het interessantste is natuurlijk de waarde van alle deelnemingen en cash per aandeel.

Per slot van vandaag is die bijna 150 euro.

En de koers staat 121.

Aangezien HAL alleen maar grote belangen heeft met op SBM na bepalende zeggenschap is veel korting niet nodig.

En anders is de conservatieve waardering en potentie van het niet genoteerde boek wel een reden om rond de NAV te noteren.

Het staat er echter niet onder andere door de onzekerheid rondom de overname van GV.

Maar wat ik niet begrijp is dat er zelfs flinke korting staat al zou de overname niet doorgaan want het is niet zo dat GV dan niks waard is maar gezien het uitzicht op een vaccin moet dan 20 euro ook zonder overname mogelijk zijn.

Kun je met 20e in GV en de rest tegen de waarde zoals aangegeven of slotkoers de NAV uitrekenen en dan staat er dus nog een dikke korting.

Terwijl volgens de afspraken het overnamebod op dit moment 28.42e is en het slot vandaag 26 euro wat weer wat hoger is omdat door het vaccin het risico aan de onderkant ook minder wordt en het volume vandaag was goed.

Er staat wel vaker korting in HAL maar ook periodes van premie tov de NAV.

Waarom die korting dan nu zo groot is....
Alleen de onzekerheid over de overname van GV? Of ook de onzekerheid wat ze dan met de opbrengst gaan doen?

Heb vertrouwen in fam. Vd Vorm, dat de gv overname doorgaat tegen evt een lichte korting en dat de belangen die ze hebben verder minimaal waarde vast blijven op termijn dan is het rustig wachten tot de korting ingelopen wordt.
Evt kan HAL met een deel van de opbrengst van GV de aandelen zelf inkopen nu ze ruim onder NAV noteren.

In het laatste bericht stond dat ze recent ook voor 3 mio eigen aandelen hadden gekocht, dat is niet heel veel natuurlijk maar zodra de GV overname rond is is alle korting natuurlijk op alles wat niet cash is en dat is dan helemaal aanzienlijk.
objectief
0
Ronduit een nieuwe teleurstelling die afwaardering bij HAL. Komt hier dan nooit een einde aan!!
RenBol
0
Zijn nette cijfers de wereld staat nu éénmaal op zijn kop. Over een half jaar komen de Italianen met een zak geld en wij gaan vrolijk fluitend naar de 160 euro. Met dat geld kopen ze Fugro.
R0ME0
0
quote:

objectief schreef op 24 november 2020 20:13:


Ronduit een nieuwe teleurstelling die afwaardering bij HAL. Komt hier dan nooit een einde aan!!


Afwaardering?

Dat klinkt als, je had iets tegen X in de boeken staan en het blijkt veel minder waard te zijn fundamenteel dus je verlaagd de waarde naar de nieuwe waardeing.

Bij HAL heb je het gewoon over een koers van koersen.
En als die koersen dalen daalt de koers van HAL ook zelfs als dit fundamenteel niet terecht zou zijn.

De koers is ook van een premie tov de nav naar een flinke korting tov de nav gegaan.

Dat maakt het alleen maar interessanter zeker als ook nog eens de waarderingen van een Vopak en Boskalis ondanks zeer sterke fundamenten gezakt zijn... dat is de koers, daar kan HAL niet zoveel aan doen tenzij ze nog wat meer aandelen er van gaan kopen.

Misschien is dat wel wat ze gaan doen met de zak geld van GV, Vopak Boskalis en SBM helemaal overnemen en samenvoegen misschien samen met Fugro er nog bij tot 1 grote service speler die AEX waardig is en van Nederlandse bodem.

Moet je die wel helaas weer afstoten anders is de free float te laag om in de AEX te komen.

Wat moet je dan weer gaan kopen....
Mr.Windows
0
prima aandeel voor de lange termijn. Ik weet dat ik als aandeelhouder moet volgen maar tot nu toe doen ze het goed. Van Coolblue (nr 2 in NL van webshop tot laadpalen/zonnepanelen) tot VanWijnen (zeer innovatieve aannemer) hebben ze grote belangen. De overname van GV gaat gewoon door met m.i. een kleine (corona)korting maar dan komt er een flink bedrag binnen en gaan ze vast en zeker op een juiste manier besteden.

Het zal jullie niet verbazen ik zit long in HAL
tmaster
0
Sinds eind sept al meer dan 360miljoen meer waard geworden... terwijl de echte stijging van de klassieke aandelen pas eind oktober echt begon.
Als we hier morgen op omlaag gaan is dat een mooi moment om uit te breiden
Brulboei
1
quote:

RenBol schreef op 24 november 2020 20:22:


Zijn nette cijfers de wereld staat nu éénmaal op zijn kop. Over een half jaar komen de Italianen met een zak geld en wij gaan vrolijk fluitend naar de 160 euro. Met dat geld kopen ze Fugro.


Ter aanvulling van de cash om Fugro te kopen zouden ze ook kunnen gaan denken aan een (gedeeltelijke) beursgang van CoolBlue. Die lopen tenminste wel lekker door de Corona Crisis mag je aannemen...
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.