Aandeelhouders geven Vastned motie van wantrouwen

Gepubliceerd op 25 juni 2020 17:03 | Reacties: 5

Vastned (25 sep)

22,100 +0,250 (+1,14%)

AMSTERDAM (AFN) - Vastned heeft op zijn algemene aandeelhoudersvergadering een gevoelige tik op de vingers gekregen. Aandeelhouders stemden in meerderheid tegen het verlenen van decharge voor het bestuur van het winkelvastgoedfonds.

Krijgt een bestuur decharge, dan zijn de bestuurders persoonlijk niet verantwoordelijk te houden voor alles wat er gebeurd is in het voorbije jaar. Een tegenstem geldt als belangrijke motie van wantrouwen.

Ook aanpassingen aan de beloningen voor het bestuur en de raad van commissarissen werden weggestemd. Aandeelhouders verleenden de directie verder geen toestemming om eigen aandelen van het bedrijf in te kopen.

Uitlaatklep

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt het weigeren van de verlening van decharge een uitlaatklep voor frustraties van aandeelhouders. Er zou onvrede zijn over het verschil tussen de intrinsieke waarde van het bedrijf en de beurskoers, die veel te laag zou zijn.

De afkeurende houding volgt op een verlaging van het voorgestelde dividend over vorig jaar, die Vastned in een kwartaalupdate aankondigde. Ook keert Vastned in 2020 geen interim-dividend uit, omdat de verhuurder van winkelpanden meer geld in kas wil houden met het oog op de coronacrisis.

6 Posts
Branco P
0
quote:

pietje-2005 schreef op 25 juni 2020 17:09:


Daarom stijgen ze zo, vandaag ?


misschien omdat er dan wellicht toch nog een dividenduitkering zal volgen dit jaar
am1993
2
Als je op het Vastned - forum, kijkt, lees je daar, dat veel beleggers enorm gefrustreerd zijn/waren over de directie van Vastned, die blijkbaar nog nooit van aandeelhoudersbelangen hadden gehoord. Het stel incasseerde wel een miljoen Euri's (ja u leest het goed vvoor zo'n flutfonds) en deed verder niets productiefs. Ik was een vastnedbeliever van het 1e uur, maar heb noodgedwongen in februari mijn Vastned aandelen verkocht op een koers van circa € 22. Daarna is de koers van Vastned zelfs gedaald tot >€ 14. Bizar. Mijn voorstel: Weg met dat zootje koekebakkers en stel mensen aan die weten waar het over gaat. Van Herk had al veel eerder moeten ingrijpen met zijn grote belang.
junkyard
0
Alleen directie en vreemd vermogen verstrekkers weten leuk te verdienen aan Vastned. CEO de Groot gaat graag shoppen in Le Marais op zoek naar nieuwe pareltje tegen extreem lage rendementen, en CFO Walta is actief met sexy private placements tegen veel te hoge rentelasten. Qua aankopen of verkopen wordt bijna geen actie ondernomen (2019 extreem rustig), want directie stelt 'Vastned’s portfolio transformation is complete'. Verhuringen verlopen via verhuurmakelaars, dus management kan lekker hobby'en.

CEO en CFO schrijven samen zo'n € 1,5 miljoen bij voor hun (in)activteit. Daarbij weet CEO de Groot het helemaal gek te maken, in 2018 wordt gemeld:
NB Voorts is in 2018 aan Taco de Groot een bedrag van € 79.616 uitbetaald inzake niet opgenomen vakantiedagen in vorige boekjaren.

Tja, een directielid die vakantiedagen (en overuren?) laat uitbetalen, dat lijkt mij toch niet bij deze functie passen.

Laatste goede strategische beslissing is de verkoop van het vastgoed in Turkije geweest, hierna heeft management geen waarde getoond. Er is waarde weggegooid bij het mislukte overnamebod Vastned Belgium (externe advieskosten € 1,6 miljoen, lekker advies ingekocht...) en bij de aandeleninkoop (tegen koersen flink boven huidig koersniveau). Management heeft ervoor gekozen om de aandeleninkoop in 2019 te financieren door verhoging van (te dure) schulden. Beter kon management (boek)waarde tonen door vastgoed dichtbij boekwaarde te verkopen, en hierna pas uit te delen aan aandeelhouders.

Vastned stelt een van de meest transparante fondsen te zijn, een voorbeeld binnen de sector. Echter het volgende winkelvastgoed in Lelystad is zomaar uit de boeken verdwenen zonder enige vermelding:

vastgoedjournaal.nl/news/935/vastned-...

Vastned wilde deze verkoopprijs vast stil houden, en dit drama ritje onder het tapijt vegen.

Daarnaast vreemd dat CFO Walta al sinds 2014 in dienst is, maar slechts 2.000 aandelen bezit, wat niet past bij zijn functie eisen en salaris. Ofwel, CFO Walta wil zijn eigen geld niet steken in Vastned aandelen, maar vindt het wel een goed idee om aandelen in te kopen met het geld van aandeelhouders omdat de koers 'te laag' zou zijn (bij 30+ koersen).
junkyard
0
Alleen directie en vreemd vermogen verstrekkers weten afgelopen jaren leuk te verdienen aan Vastned. CEO de Groot gaat graag shoppen in Le Marais op zoek naar nieuwe pareltje tegen extreem lage rendementen, en CFO Walta is actief met sexy private placements tegen veel te hoge rentelasten. Qua aankopen of verkopen wordt bijna geen actie ondernomen (2019 extreem rustig), want directie stelt 'Vastned’s portfolio transformation is complete'. Verhuringen verlopen via verhuurmakelaars, dus management kan lekker hobby'en.

CEO en CFO schrijven samen zo'n € 1,5 miljoen bij voor hun (in)activteit, wat vrolijk doorstijgt terwijl het resultaat en huuropbrengsten al jaren dalen. Een remuneratiecommissie heeft dure worden bedacht (en een scheve vergelijking met andere fondsen), ter verantwoording hiervan. Daarbij weet CEO de Groot het helemaal gek te maken, in 2018 wordt gemeld:
NB Voorts is in 2018 aan Taco de Groot een bedrag van € 79.616 uitbetaald inzake niet opgenomen vakantiedagen in vorige boekjaren.

Tja, een directielid die vakantiedagen (en overuren?) laat uitbetalen, dat lijkt mij toch niet bij deze functie passen.

Laatste goede strategische management beslissing is de verkoop van het vastgoed in Turkije geweest, hierna heeft management geen waarde meer getoond. Er is waarde weggegooid bij het mislukte overnamebod Vastned Belgium (externe advieskosten € 1,6 miljoen, lekker advies ingekocht...) en bij de aandeleninkoop (tegen koersen flink boven huidig koersniveau). Management heeft ervoor gekozen om de aandeleninkoop in 2019 te financieren door verhoging van (te dure) schulden. Beter kon management (boek)waarde tonen door vastgoed dichtbij boekwaarde te verkopen, en hierna pas uit te delen aan aandeelhouders.

Vastned stelt een van de meest transparante fondsen te zijn, een voorbeeld binnen de sector. Echter het volgende winkelvastgoed in Lelystad is zomaar uit de boeken verdwenen zonder enige vermelding:

vastgoedjournaal.nl/news/935/vastned-...

Vastned wilde deze verkoopprijs vast stil houden, en dit drama ritje onder het tapijt vegen.

Daarnaast vreemd dat CFO Walta al sinds 2014 in dienst is, maar slechts 2.000 aandelen bezit, wat niet past bij zijn functie eisen en salaris. Ofwel, CFO Walta wil zijn eigen geld niet steken in Vastned aandelen, maar vindt het wel een goed idee om aandelen in te kopen met het geld van aandeelhouders omdat de koers naar zijn deskundige visie 'te laag' zou zijn (bij 30+ koersen).
Chessplayer1992
0
Mooie uiteenzetting wederom. Was laatst een nieuwsbericht dat een bestuurder / CEO van een organisatie ook op staande voet is ontslagen nadat hij jarenlang reisjes in het weekend deed en vervolgens die dagen als negatieve vakantiedagen opboekte en liet uitbetalen ... Kan inderdaad echt niet.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.