Avantium krijgt miljoensubsidie uit Brussel

Gepubliceerd op 26 augustus 2019 07:31 | Reacties: 4

Avantium (22 mei)

5,380 0,000 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - Chemiebedrijf Avantium heeft een subsidie van 6 miljoen euro toegekend gekregen van de Europese Unie. Het geld gebruikt de onderneming om zijn Dawn- en Mekong-technologieën sneller te ontwikkelen. De subsidie is onderdeel van het SPIRE-programma, wat weer deel uitmaakt van het Europese subsidieprogramma Horizon2020 om duurzame procesindustrie in de regio te faciliteren.

Avantium is naar eigen zeggen voorloper in het ontwikkelen en vermarkten van innovatieve technologieën voor de productie van plantaardige chemicaliën en materialen. Dawn is het nieuwe bioraffinageproces van de onderneming, waarbij plantaardige grondstoffen omgezet worden in industriële suikers en lignine. De Mekong-technologie zet deze industriële suikers om in plantaardige monoethyleenglycol.

Avantium leidt het consortium 'Impress' dat in september dit jaar van start gaat. Daarin werkt de in Amsterdam genoteerde onderneming samen met tien industriële en academische organisaties in Europa. Het consortium kreeg in totaal 13 miljoen euro SPIRE-subsidie toegekend.

Impress wil de technologieën voor de eerste keer in een bioraffinage-concept inpassen. Ook wil het consortium nieuwe scheidings-en zuiveringsmethoden ontwikkelen. Het doel is om een ​​waardeketen te creëren van niet-eetbare biomassa tot hernieuwbare chemicaliën en materialen die voldoen aan zowel economische als duurzaamheidscriteria.

6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Knight V
0

Goh, en wij maar klagen als China subsidie geeft aan bedrijven.


Pfoeiii.... subsidie is subsidie....

Joop213
0
quote:

Knight V schreef op 26 augustus 2019 07:56:Goh, en wij maar klagen als China subsidie geeft aan bedrijven.


Pfoeiii.... subsidie is subsidie....Subsidie op onderzoek hoeft niet persé tot concurrentievervalsing te leiden. Die concurrentie bestaat wellicht nog niet eens op dit vakgebied.
De subsidies die China geeft op bijvoorbeeld postbezorging leiden wel direct tot valse concurrentie. Het is natuurlijk van de zotte dat een levering vanuit China vaak gratis is terwijl een pakketje binnen Nederland 8.60 kost. En dat is dan nog maar één voorbeeld.
Joop213
1
@knight,

Ik zie in een andere disc dat je op mij reageerde wat mij ontgaan is dus bij deze nog mijn reactie: je suggestie dat de WTO de zaak zou kunnen oplossen geeft aan dat je niet weet wat de problemen zijn. China stelt zich bij de WTO op als ontwikkelingsland en geniet hierdoor oneerlijke voordelen. Trump heeft gewoon gelijk, al mag je hem niet.
Toddemij
0
@ Knight V: Onderzoek subsidies worden door heel veel instanties gegeven, zelfs door het UWV. Kijk eens bij RVO.nl. Het valt me trouwens op dat Knight V vaak direct klaar staat met anderen te ver-/ beoordelen maar veelal ongefundeerd te werk gaat. In dit geval wordt de subsidie verleent in het kader van duurzaamheid en hergebruik. Maak de wereld beter Het betreft hier niet het geld toe stoppen aan een bedrijf om hiermee een ander buitenlands bedrijf uit de markt te stoten of vals te beconcurreren.
keljans 123
0
de meeste subsidies veroorzaken op elk terrein ongewenste ongelijkheid, behalve onderwijs en wetenschap.
Joop213
0
quote:

keljans 123 schreef op 26 augustus 2019 12:53:


de meeste subsidies veroorzaken op elk terrein ongewenste ongelijkheid, behalve onderwijs en wetenschap.


Mee eens. Maar bovenstaand artikel lijkt mij een mooi voorbeeld van subsidie voor wetenschappelijke doeleinden.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.