Europese beleggers doen het kalm aan

Gepubliceerd op 26 november 2020 17:57 | | Onderwerpen: Europa 

AEX (19 jan)

651,28 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen lieten donderdag geen grote bewegingen zien. Na de recente sterke opmars deden beleggers het rustig aan. Wall Street bleef gesloten vanwege de viering van Thanksgiving Day in de Verenigde Staten. Op vrijdag, Black Friday, zijn de Amerikaanse financiële markten slechts een halve dag open.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,2 procent hoger op 607,39 punten. De MidKap daalde licht naar 904,75 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt bleven vlak. De Londense FTSE-index zakte 0,6 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield (plus 0,9 procent) was een van de koplopers bij de hoofdfondsen op het Damrak. Het winkelvastgoedfonds heeft met succes 2 miljard euro opgehaald met de plaatsing van twee obligaties. Volgens het bedrijf was de interesse groot, met inschrijvingen van 6,5 miljard euro. Verzekeraar ASR sloot de rij met een verlies van 1,5 procent.

Unilever

Unilever daalde 0,1 procent. Het levensmiddelenconcern neemt het Amerikaanse SmartyPants Vitamines over. Het in Los Angeles gevestigde bedrijf verkoopt vitamines, mineralen en voedingssupplementen. Unilever verdwijnt door de papieren verhuizing naar Groot-Brittannië ook uit de Euro Stoxx 50 Index.

In de MidKap prijkte Pharming bovenaan met een grote winst van 17,4 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft de eerste stappen gezet op weg naar een tweede beursnotering aan de Amerikaanse Nasdaq. Het bedrijf is niet van plan nieuwe aandelen uit te geven bij zijn debuut in de VS. Postbedrijf PostNL kampte met een adviesverlaging door Berenberg en was de grootste daler met een min van 2,7 procent.

Neways

Neways verloor 2,9 procent bij de kleinere fondsen. De maker van elektronische componenten gaat circa 250 banen schrappen vanwege de afgenomen vraag uit de autosector. Het merendeel van die banen verdwijnt in Duitsland. Vivoryon daalde 0,3 procent. De biotechnoloog, die werkt aan een Alzheimer-medicijn, sloot ook het derde kwartaal af met rode cijfers.

In Parijs zakte Rémy Cointreau 2 procent. De Franse drankenproducent had de afgelopen zes maanden minder last van de coronacrisis dan verwacht, maar zag de winst desondanks stevig dalen. Voor de tweede jaarhelft, die bij de drankenfabrikant in oktober is begonnen, voorziet het bedrijf een "sterk herstel", mede dankzij sterke verkopen in de VS en China.

De euro was vrijwel onveranderd op 1,1907 dollar. De olieprijzen vielen wat terug. Een vat Amerikaanse olie werd ruim 2 procent goedkoper op 44,89 dollar. Brentolie kostte bijna 2,5 procent minder op 47,63 dollar per vat.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.