Staatsschuld stijgt verder door corona en aanpak toeslagenaffaire

Gepubliceerd op 27 januari 2021 22:11 | Reacties: 3

DEN HAAG (ANP) - De staatsschuld neemt door extra uitgaven aan onder meer de coronacrisis verder toe en overschrijdt dit jaar waarschijnlijk de norm die de eurolanden met elkaar hebben afgesproken. Dat schrijft minister Wopke Hoekstra aan de Tweede Kamer.

Het kabinet kondigde vorige week een extra pakket steunmaatregelen aan voor bedrijven die door de langer durende lockdown in financiële problemen zitten. Ook is veel geld uitgetrokken voor compensatie en verbetermaatregelen naar aanleiding van een vernietigend rapport over de toeslagenaffaire.

Waar het kabinet er tot dusver nog van uitging dat de staatsschuld dit jaar vlak onder norm van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zou blijven, denkt Hoekstra nu dat die er net boven uitkomt. Hij benadrukt dat het een ruwe schatting betreft en geen nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB).

Een eventuele overschrijding van het schuldplafond zal overigens geen gevolgen hebben. De landen van de eurozone spraken vorig jaar al af dat de begrotingsregels in verband met de coronacrisis, die de hele muntunie hard treft, voorlopig worden opgeschort.

6 Posts
[verwijderd]
0
Hoe lang houd Nederland en andere landen hun goede status vast bij Moody's etc. Toch totaal ongeloofwaardig dat ze niet afwaarderen. Angst ?
Go Go Go !
2
"Overschrijding van het schuldplafond zal overigens geen gevolgen hebben" ... Begrotingsregels worden opgeschort, want het betreft de hele muntunie.

Het mag, want het overkomt ons en het gebeurt ons allemaal is de redenatie.

Flitsend voorbeeld van collectieve ontkenning en tunnelvisie. Laat men maar eens nadenken en uitspreken wat het plan is na het optrekken van de rookwolken boven deze puinhoop.

R0ME0
0
quote:

P2020 schreef op 27 januari 2021 22:19:


Hoe lang houd Nederland en andere landen hun goede status vast bij Moody's etc. Toch totaal ongeloofwaardig dat ze niet afwaarderen. Angst ?Nederland verlagen met net 60% en dan Amerika trip A laten met 100+%?
[verwijderd]
0
quote:

R0ME0 schreef op 27 januari 2021 22:45:


[...]

Nederland verlagen met net 60% en dan Amerika trip A laten met 100+%?


Nederland is hard op weg naar 80 lijkt me met lagere inkomsten en extra leningen.
Amerika nog veel erger inderdaad..
Rente's zijn veel en veel te laag.
Go Go Go !
1
quote:

R0ME0 schreef op 27 januari 2021 22:45:


[...]

Nederland verlagen met net 60% en dan Amerika trip A laten met 100+%?


Moody's is een commercieel bedrijf. Wie betaalt, bepaalt.

In 2017 schikte het bedrijf voor een slordige 860 miljoen dollartjes met diezelfde Amerikaanse overheid over te rooskleurige ratings (de rommelhypotheekjes). Die andere, Standard & Poor 's was iets meer kwijt in 2015 ... een slordige 1,5 miljard dollar.

Kern van het betoog; De wereld, inclusief de USA, weet wat de waarde is van de ratings ....

Perpboy
0
Wordt tijd dat pensioenfondsen zich niet meer laten vollopen met leningen met een negatief discontopercentage. ECB moet direct stoppen met negatieve rente. Allerlei ongewenste bijvangsten en het werkt niet en al helemaal niet in de grootste crisis sinds 2009. De omvang van de crisis bepaalt het beleid kun je lezen want sommige landen hebben veel minder negatieve effecten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.