Dow-Jonesindex beleeft ondanks min beste week sinds 1938

Door AFN op 27 maart 2020 21:20 | Views: 5.182

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen de handel uitgegaan. Desondanks beleefde de leidende Dow-Jonesindex zijn beste beursweek sinds 1938. Het Amerikaanse Congres stemde als verwacht in met een steunpakket van ruim twee biljoen dollar om de economische schade van de coronacrisis te beperken. Verder schroefde de Federal Reserve zijn opkoopprogramma van obligaties iets terug.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 4,1 procent lager op 21.636,78 punten. De graadmeter dikte deze week bijna 13 procent aan. De S&P 500 zakte 3,4 procent tot 2541,47 punten. Voor de brede index betekende dit de beste week sinds 2009, met een winst van dik 10 procent. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 3,8 procent tot 7502,38 punten.

De goedkeuring van de noodsteun door het Congres komt op het moment dat de Verenigde Staten het hoogste aantal coronabesmettingen wereldwijd tellen. In de VS is bij circa 86.000 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus. Er zouden meer dan 1200 mensen aan zijn overleden. Kredietbeoordelaar Fitch denkt dat de Amerikaanse economie sterk zal krimpen door de coronacrisis, met een stevige toename van de werkloosheid. Fitch handhaafde wel zijn AAA-kredietbeoordeling voor 's werelds grootste economie.

Uitkeringsaanvragen

Donderdag werd nog bekend dat het aantal uitkeringsaanvragen in de VS explosief is gestegen omdat bedrijven dichtgaan om de uitbraak in te dammen. Ondertussen is ook het consumentenvertrouwen in de VS hard gedaald. Volgens een definitief cijfer van de Universiteit van Michigan gaat het in maart om de sterkste daling sinds oktober 2008.

Vliegtuigbouwer Boeing deed met een min dik 10 procent een stap terug, na de zeer sterke koersstijging in de afgelopen dagen. Automaker General Motors verloor 5,2 procent. President Trump verplicht het bedrijf om meer beademingsapparatuur te produceren.

Hilton

Hotelketen Hilton Worldwide (min 5,5 procent) liet weten zijn dividend te schrappen en aandeleninkopen op te schorten. Mediaconcern ViacomCBS (min 8,6 procent) trekt zijn financiële prognoses voor dit jaar in en vreest dat de impact van de crisis aanzienlijk zal zijn, net als computerfabrikant Dell Technologies die bijna 9 procent inleverde.

De euro was 1,1132 dollar waard, tegen 1,1070 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,6 procent minder op 21,55 dollar. Brentolie werd 6,1 procent goedkoper op 24,73 dollar per vat.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

6 Posts
FairValue
0
Dat zegt wel wat; dat we zulke uitslagen zien. We gaan nog weer een keer flink duiken en het zo maar goed mogelijk lager kunnen worden dan de 390 van de vorige duik. Nu zeer selectief zijn met het kopen van aandelen. Heel veel aandelen zullen lager gaan als de 'the cure' uitblijft. Wellicht zelfs een lange recessie. Mocht het niet te lang duren dan kunnen we weer stevig stijgen maar vooralsnog duidt niets daarop.
s.lin
0
Ben de komende 2 weken benieuwd als het coronavirus nog verder de kop op gaat steken in de VS.

Zijn nu al koploper met meer dan 100.000 geregistreerde besmettingen
MoreMoney
0
Voorzichtige schatting voor de VS gaat bij ongewijzigd beleid uit van 10 miljoen doden.
In NL is dat tussen de 40.000 en 80.000 doden.
AsmiJeNou
0
quote:

MoreMoney schreef op 28 maart 2020 09:28:

Voorzichtige schatting voor de VS gaat bij ongewijzigd beleid uit van 10 miljoen doden.
In NL is dat tussen de 40.000 en 80.000 doden.
We moeten er voor waken dat we doorslaan met ongefundeerde aannames die angst aanjagen. Wel kenbaar voor een aantal personen op dit forum. Dat is al sinds 2000 zo....

Je komt nog niet op 1/10de in de buurt als het een extreme pandemie wordt met ca 30-50% besmetting van de bevolking.

Hoe kom je op 10 miljoen doden in de VS? De mortaliteit is naar verwachting ergens tussen de 0,3% en 0,6% als er offensiever getest zou worden. Zie Duitsland en Zuid Korea als voorbeeld, al zullen ze daar nog steeds maar 20-30% van de besmettingen in kaart hebben. Dus het mortaliteit percentage is mogelijk nog een stuk lager.

Bij deze uitgangspunten kom je op 100k-300k doden in de VS als idd 30-50% wordt besmet.

In Nederland kom je dan ergens op ca 5000-10000 doden bij extreme pandemie.

Daarbij nog in ogenschouw:

- beter isoleren van kwetsbare groepen (dit gaat gebeuren met ouderen, obesitas, long en hartpatiënten) verlaagt die cijfer enorm
- Er komt een middel om de longontsteking te onderdrukken (zijn 7 miljard mensen naar aan het zoeken) al dan niet homeopathisch
- Zomer heeft positieve invloed
- Vaccin
- Lombardije geeft straks inzicht in groepsimmuniteit. Daar is wellicht al 10% van de bevolking besmet geweest

Al met al genoeg redenen om het 2 maanden aan te kijken en de maatregelen af te laten hangen van de nood op dat moment. En vooral niet massaal angst aan te jagen.

6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.