'Verkoopverbod tabak tast leefbaarheid dorpen aan'

Gepubliceerd op 28 januari 2021 15:11 |

WOERDEN (ANP) - Het verbod op de verkoop van tabak door supermarkten vanaf 2024 heeft mogelijk gevolgen voor de leefbaarheid van dorpen. Het wegvallen van die omzet kan veel dorpssupermarkten fataal worden, waarschuwt het Vakcentrum voor zelfstandig retailondernemers op basis van onderzoek onder 600 ondernemers.

Volgens de brancheorganisatie is tabak een belangrijke productgroep die goed is voor zeker 6 procent van de omzet van de hele supermarktbranche. Bij kleinere winkels kan dat oplopen naar 12 procent. Bovendien zijn ondernemers bang dat klanten de overige aankopen dan ook maar elders gaan doen.

Meer dan de helft van de respondenten gaf aan dat een verbod op de verkoop van tabak het voortbestaan van het bedrijf in gevaar brengt. Een op de vijf vreest zelfs binnen een of twee jaar te moeten sluiten.

Meer onderzoek

"Met het verdwijnen van de supermarkt komen vaak ook andere functies te vervallen, bijvoorbeeld als het gaat om post- en bankzaken en als ontmoetingsplaats", aldus het Vakcentrum. Volgens de werkgeversorganisatie leidt het wegvallen van de dorpssuper daarom tot een directe aantasting van de leefbaarheid. "Ook ouderen worden gedwongen om meer kilometers te maken voor de boodschappen."

Het Vakcentrum wil dat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid meer onderzoek doet naar deze problemen voordat het verkoopverbod voor supermarkten in gaat. De organisatie behartigt de belangen van 2800 aangesloten winkels en is onder meer aangesloten bij MKB-Nederland en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.