Geen plannen Europese Commissie voor eigen corona-lening

Gepubliceerd op 28 maart 2020 11:07 | Reacties: 4 | Onderwerpen: Europa 

BRUSSEL (AFN/DPA) - De Europese Commissie heeft geen plannen om zelf een lening uit te geven om de maatregelen vanwege het coronavirus te kunnen bekostigen. Dat heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd. "Er zijn duidelijke wettelijke grenzen, dat is niet het plan. Daaraan werken we niet."

Von der Leyen reageerde met haar uitspraken op berichtgeving van het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Dat had geschreven dat de Europese Commissie met eigen 'staatsobligaties' zou willen komen om de werkloosheidsuitkeringen van lidstaten tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Die coronalening zou een voorloper worden van de veelbesproken 'eurobonds'.

Die eurobonds, een door de eurolanden gezamenlijk uitgegeven schatkistpapier, zijn inzet van een hoog oplopende ruzie binnen de Europese Unie. Met name Italië, Spanje en Frankrijk willen dat de Europese Unie geld ophaalt om lidstaten steun te bieden nu ze veel geld moeten uittrekken om de economische gevolgen van de coronacrisis te bezweren. Nederland is daarbij de belangrijkste dwarsligger, al heeft Duitsland ook zijn bedenkingen.

Van der Leyen begrijpt die bedenkingen. Volgens haar is aansprakelijkheid de belangrijkste zorg van Nederland en Duitsland. Tegelijkertijd maakt ze zich zorgen over de toenemende economische kloof in de EU. "Het doel van Europa was toch altijd dat we economisch samenwerken."

6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Dr. Bob
0
IceBear1
1
Het laat zien dat na ruim 20 jaar de Eurozone nog steeds een misbaksel is. Zo dom van de eurofielen om te denken dat na de creatie van de euro eenheid alle culturele en daarmee de economische en monetaire verschillen tussen noord en zuid vanzelf beter zouden worden. Het grote probleem is dat in tijden van crisis deze verschillen tot conflicten leiden, terwijl het zaak is om samen te werken. Maar je bloedsomloop direct met een terminale patiënt te verbinden is bijna hetzelfde als zelfmoord. Beter om een zak bloed af te staan en zorgen dat je de besmettelijke ziekte niet krijgt. We zullen zuid europa wel moeten steunen, maar niet monetair integreren zo lang ze bergen schuld hebben en kunnen blijven maken. Een ander voorbeeld zijn de pensioenen, in het noorden is het normaal om met 67 met pensioen te gaan, die lamzakken in het zuiden mogen veel eerder.
Goldfish1080
0
quote:

Dr. Bob schreef op 28 maart 2020 11:25:


Tegen bestuurlijke domheid is geen kruid gewassen, zelfs geen eurobond.


Als je hiermee probeert te zeggen dat het huidige ECB/EU bestuur een stelletje pannekoeken is ben ik het met je eens. Het beleid raakt wal noch kant. De economische schade kan best eenmalig worden opgevangen door QE. Echter is het ongebegrijpelijk dat de alle wereldleiders in eerdere jaren QE excesief hebben gebruikt om de inflatie op peil te houden. Ja inflatie is nodig maar het middel is erger dan de kwaal. Met als gevolg dat mensen die op de piek hebben gekocht extra gaan bloeden en we slecht kunnen voorspellen naar welk puntenaantal we over 2 a 3 jaar gaan.


Verder is de EU een mislukt project. Nederland zou in huidige staat zich nooit meer aansluiten. Britten hebben nu geluk met hun Brexit gezien de coronacrisis deze enigsinds verdoezeld, samenwerking is nu namelijk prioriteit 1.

Ik ben er van overtuigd dat we deze crisis snel achter ons zullen laten. Ja het persoonlijk leed zal groot zijn en de 600 punten kunnen we voorlopig wel vergeten maar onderschat niet wat de aankondiging van een vaccin met de beurs kan doen. Garantie dat wij over 1 jaar allemaal gevaccineerd worden kan en zal de grootste bull markt stijging ooit ontketenen. Reken er maar op dat we binnen nu en enkele weken/maanden een dergelijke aankondiging gaan krijgen.


Keep cool and move on. We zullen zien wie het laatst lacht.
alexnr75
0
@Goldfish,

Veel van wat jij schrijft klopt, maar geldt dit niet voor alle landen, zelfs China. Ook zij lopen over van schuld.

Overal is het een kaartenhuis en is het met elkaar verweven. Het enige land wat dit het makkelijkste zal overleven is de VS wegens hun wereldmunt en leger.

Dit kan weleens uitmonden in oorlog.
suske wiet
0
De Italianen vragen dat we solidair zijn .
Het is nog niet zolang geleden dat ze uit de unie zouden gaan .
Solidair is een mes dat snijd aan twee kanten .
Dan moeten ze belastingen betalen ,en pensioenleeftijd gelijk andere landen enz
Ze mogen ons dankbaar zijn .
barondehuile
0
quote:

suske wiet schreef op 28 maart 2020 13:51:


De Italianen vragen dat we solidair zijn .
Het is nog niet zolang geleden dat ze uit de unie zouden gaan .
Solidair is een mes dat snijd aan twee kanten .
Dan moeten ze belastingen betalen ,en pensioenleeftijd gelijk andere landen enz
Ze mogen ons dankbaar zijn .Tot nu toe houdt NL de poot stijf. Ik hoop dat het zo blijft en we geen tussenoplossing krijgen. Wat we ook weggeven aan die zuidelijke "euro zuigers", het komt echt nooit meer terug. Als zij eens wat harder zouden werken en wat minder op de staats pof (lees EEG pof) zouden leven, hadden ze alles niet nodig gehad. Een bodemloze put zijn ze. Ook voor mij geldt de vraag: moeten we niet naar Nexit? Hebben we niet genoeg geleerd in de afgelopen decennia?
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.