ABP zoekt duurzame beleggingen

Gepubliceerd op 28 mei 2015 15:02 | Reacties: 2 | Onderwerpen: pensioenfondsen 

AMSTERDAM (AFN) - Pensioenfonds ABP heeft grote moeite met het vinden van duurzame beleggingen die ook aan de rendementsdoelstellingen van het fonds voldoen. Dat bleek donderdag bij de presentatie van het verslag Verantwoord Beleggen over 2014. ABP-voorzitter Corien Wortmann noemde het zelfs ,,problematisch".

Wortmann benadrukte de groeiende rol van duurzaamheid bij beleggingen van het pensioenfonds. Afgelopen jaar viel 29 miljard euro van het uitstaand vermogen van ABP in die categorie. Dat kwam neer op 8,5 procent van de totale beleggingsportefeuille van ABP. ,,Maar de grote vraag blijft hoe je omgaat met spanningen tussen duurzame ambities en financiële en politieke risico's en daarnaast de beschikbaarheid van beleggingen", aldus de voorzitter.

Hoewel het uitstaand vermogen in beleggingen met een hoge duurzaamheidswaarde bijna verdubbelde in een jaar tijd, komt deze stijging niet alleen op het conto van ABP. Ook de groeiende waarde van uitstaande duurzame investeringen en de slag die bedrijven hebben gemaakt waarin reeds geïnvesteerd werd, zijn in die stijging meegeteld.

Visie

In de lezing van ABP worden met duurzame investeringen, naast het milieuaspect, ook investeringen in armoedebestrijding en vormen van educatie bedoeld.

ABP zal na de zomer zijn visie omtrent duurzaamheid presenteren. Het fonds benadrukte daarbij dat het scherpe eisen zal stellen die ook meetbaar zullen zijn. ,,We zullen explicieter worden in wat we verwachten van bedrijven. Daarnaast blijven we actief op zoek naar duurzame beleggingen", aldus Wortmann die tevens benadrukte dat ABP voor zichzelf concrete doelstellingen zal formuleren.

Een van die doelstellingen is de verdubbeling van de investering van 1 miljard euro in hernieuwbare energie. Dit moet in 2017 zijn gerealiseerd. Wel hekelde de voorzitter van ABP de subsidies die in diverse landen nog over de fossiele brandstoffen worden uitgestrooid.

2 Posts
theo1
0
Ik raad ABP aan om te kappen met dat duurzame gedoe en zich te concentreren op het betalen van goede pensioenen. Dat is al lastig zat en dat is waar ze voor zijn.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.