Oliedip en coronacrisis zitten Fugro dwars

Gepubliceerd op 29 juli 2020 07:36 | Reacties: 12

Fugro (15:11)

3,272 -0,028 (-0,85%)

LEIDSCHENDAM (AFN) - Bodemonderzoeker Fugro heeft in het tweede kwartaal last gehad van de neergang van de olie- en gasmarkt en maatregelen vanwege het coronavirus. Daar stond een stevige groei van opdrachten voor windparken op zee tegenover. Bovendien wierpen eerder getroffen kostenbesparingen hun vruchten af en werd de winstmarge redelijk op peil gehouden.

Ondanks de positieve noot zag Fugro de omzet met bijna een vijfde afnemen tot 349 miljoen euro. Het aantal opdrachten dat binnenkwam groeide wel weer, waardoor de waarde van de hoeveelheid werk die nog op de plank ligt iets toenam tot 845,2 miljoen euro. Een steeds kleiner deel daarvan komt uit de olie- en gassector, benadrukt topman Mark Heine. In de afgelopen periode was dat nog 42 procent waar Fugro een jaar of vijf geleden nog voor 80 procent van die sector. "Dat is echt een heel snelle omschakeling geweest."

De markt voor windparken op zee groeit wereldwijd snel. In Europa, waar Fugro bij negen van de tien windparken betrokken is, wordt nog steeds veel gebouwd en ook aan de oostkust van de Verenigde Staten en in Azië gaat het hard, ziet Heine. "Eigenlijk overal waar de zee niet te diep is, worden plannen gemaakt voor windmolens."

Zeebodem

Verder is ook onderzoek naar de zeebodem in algemene zin een steeds belangrijkere tak voor Fugro. "Er is, mede vanwege klimaatverandering, veel meer aandacht voor de oceaan", aldus Heine. "We weten nog betrekkelijk weinig van de zeebodem."

Tijdens de coronacrisis heeft Fugro ook stappen gezet met het inzetten van op afstand bestuurde en autonome onderzoeksduikboten. "Onze klanten krijgen die gegevens dan meteen in hun eigen kantoor binnen en dan hoeft er geen team ergens heen of een kleiner team", legt Heine de voordelen uit. Vanwege de kennis die Fugro heeft opgedaan met zijn controlecentra voor die autonome voertuigen, werkt het bedrijf ook met het Australian Space Agency samen aan zo'n controlecentrum.

Winstmarge

Het operationele resultaat (ebit) bedroeg 25,8 miljoen euro. In het eerste kwartaal was dat nog een verlies van 26,5 miljoen euro. De operationele winstmarge (ebit) steeg dan ook naar 7,4 procent in het tweede kwartaal waar dat in de eerste drie maanden van dit jaar niet meer dan 0,6 procent was.

Onder de streep bleef in het eerste halfjaar een verlies van 51,6 miljoen euro over of zelfs 113,1 miljoen als Seabed Solutions, dat te koop staat, wordt meegeteld. Voor dat onderdeel schreef Fugro namelijk 40,3 miljoen euro af. Dat had te maken met de fair value die het bedrijf voor het onderdeel dat zich vooral op de olie- en gassector richt ziet. Ondanks de dip in die branche worden er nog altijd gesprekken gevoerd met gegadigden.

Voor de tweede helft van 2020 voorziet Fugro een hoger operationeel (ebit) en bedrijfsresultaat (ebitda) dan in de eerste helft. In heel dit jaar rekent de onderneming op een positieve vrije kasstroom.

10 Posts
Beursplein 5
1
Opnieuw verlies.
De herfinanciering van ruim een half miljard is nog steeds niet rond.
In de tweede jaarhelft verwacht Fugro opnieuw verlies.
totoo
1
[/quote]

Lekker zelfstandig door modderen dus.
Over modder gesproken,
Fugro had een bescherm constructie opgeworpen tegen Boskalis tegen overname
Ben ik blij dat Boskalis dit bedrijf op tijd buiten de deur gezet heeft nadat fugro dwars lag.
Meer vertrouwen in deze baggeraar.


Beursplein 5
1
quote:

Dhrbelegger schreef op 29 juli 2020 08:30:


Orderboek naar bijna een miljard, winstmarge op peil. Go on Fugro!


Zoals inmiddels traditie, blijft er onder de streep verlies over.

Zelfs IMTECH presteerde vlak voor het faillissement beter.

Bestudeer het laatste boekjaar van IMTECH en wees gewaarschuwd !
guusje
0
Kas stroom is positief dus Fugro kan voorlopig weer vooruit. Nog even geduld voor orders en Fugro volgt de rit weer naar boven. Misschien komt er iemand opdagen met een zak met geld die interesse in Fugro heeft. Aandeel staat erg laag ook weer aantrekkelijk voor een prooi.
Beursplein 5
0
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.