Prosus koopt eigen aandelen en belang in moederbedrijf

Gepubliceerd op 30 oktober 2020 08:11 | Reacties: 7

PROSUS (26 feb)

98,060 0,000 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - Techinvesteerder Prosus gaat voor 5 miljard dollar eigen aandelen en aandelen in moederbedrijf Naspers inkopen. Dat doet het bedrijf om extra waarde voor de beleggers te creëren nu er relatief weinig aantrekkelijke deals beschikbaar waren de afgelopen tijd en het fonds dus relatief weinig investeerde.

Daarbij gaat het vooral om grote investeringen. De afgelopen tijd stak Prosus via relatief kleine investeringen nog wel geld in onder meer de Mexicaanse fintech Klar en het Pakistaanse transportplatform Bykea.

Van de maximaal 5 miljard die de investeerder uit wil geven gaat 72,5 procent naar aandelen Naspers en de rest naar eigen aandelen. Die verhoudingen komen overeen met het belang dat Naspers in Prosus heeft en de hoeveelheid aandelen Prosus die vrij verhandelbaar zijn.

Prosus geeft aan niet van plan te zijn het stemrecht dat bij de aandelen Naspers hoort te gebruiken. Die worden daarmee feitelijk uit de roulatie genomen.

8 Posts
Henri Nostradamus
0
Dit soort aandelen weet een kunstmatig extreme waardering te behouden door het standaard tech-scenario van het plaatsen van weinig vrij verhandelbare aandelen en die meteen weer zelf inkopen. Softbank is er specialist in - kijk maar naar WeWork - Prosus is in mijn ogen (in mindere mare) net zo’n verhaal. Ze zullen regelmatig hun eigen aandelen blijven opkopen om dan later tegen fors hogere koersen weer aandelen (eventueel vd dochter of de moeder) uit te geven. Overigens wil de maestro van dit scenario M.Son gewoon in de herkansing proberen het failliete WeWork (alleen maar schulden - nooit winst gemaakt) alsnog voor miljardenwaarde naar de beurs te brengen. Een paar aandelen plaatsen en die zelf (viavia) inkopen en de truc werkt. Als in hightech stapt - koop dan eerlijke aandelen en geen luchtbellen. HN
Mijn Vriend
0
Naspers heeft 72,5% van de Prosus aandelen. Dan moet er in Naspers een grotere (Tencent) discount zitten dan in Prosus wil dat zin hebben. Ik reken dat nog ff niet uit, maar ik zet wel vraagtekens bij de waarde van de Zuid Afrikaanse EFF prut. Dat wordt geen mega stijging vandaag met Tencent op -2,5%. Het voelt alsof Naspers een deel Prosus verkoopt.
SuTrade
0
Grote druk van investeerders om meer meer rendement.. dus eerste keus je moeder bijkopen !
Sustainable
0
Feit is dat Prosus een extreme discount laat zien tov haar 30% belang in Tencent (gemakshalve de rest van de deelnemingen buiten beschouwing latend). Tencent haalt voor bijna 50% haar business uit gaming en boekte in Q2 een winst van ruim 4,5M$.

Morgan Stanley geeft aan dat het aandeel Prosus tegen een korting van 38 procent noteert. In het geval van Naspers gaat het zelfs om 57 procent.

Nu is high tech op dit moment extreem geprijsd en is Prosus afhankelijk van één bedrijf met dus een verhoogd risico, maar een discount van bijna 40% is wel heel erg veel en inkoop van aandelen dus een logische keuze. En dat ze ook aandelen van Naspers inkopen zorgt dat de freefloat juist zo weinig mogelijk beinvloed wordt. Liever zou ik een dividend zien, maar dit is de next best thing om te doen.

Beperktedijkbewaking
0
quote:

Mijn Vriend schreef op 30 oktober 2020 08:55:


Naspers heeft 72,5% van de Prosus aandelen. Dan moet er in Naspers een grotere (Tencent) discount zitten dan in Prosus wil dat zin hebben. Ik reken dat nog ff niet uit, maar ik zet wel vraagtekens bij de waarde van de Zuid Afrikaanse EFF prut. Dat wordt geen mega stijging vandaag met Tencent op -2,5%. Het voelt alsof Naspers een deel Prosus verkoopt.
Onzin. De aandeleninkoop Prosus/Naspers gaat keurig in verhouding.

8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.