Fugro blijft ondanks groei in rode cijfers

Gepubliceerd op 31 juli 2019 07:42 | Reacties: 16

Fugro (17:36)

3,792 +0,128 (+3,49%)

LEIDSCHENDAM (AFN) - Bodemonderzoeker Fugro heeft in de eerste helft van dit jaar opnieuw verlies geleden, ondanks een groeiende omzet. Het tekort onder de streep is ruimschoots verdubbeld, van 40 miljoen naar 86 miljoen euro, mede door een forse afboeking op een onderdeel dat in de etalage is gezet.

Fugro behaalde een omzet van 797 miljoen euro. Afgezien van onder meer wisselkoerseffecten betekent dat een groei van 5,7 procent. Vooral projecten op het gebied van windenergie op zee, olie en gas en voor de scheepvaart brachten meer in het laatje.

De brutowinst (ebitda) voor eenmalige posten ging eveneens omhoog, van 47 miljoen naar 83 miljoen euro. De marge verbeterde fors, van 0,1 procent in de eerste helft van 2018, naar 2,9 procent dit jaar. Fugro gaat uit van een verdere verbetering in de rest van 2019. Ook de omzet blijft naar verwachting stijgen.

Zwakke markt

Het nettoresultaat werd evenwel gedrukt door een afboeking van 61 miljoen euro op Seabed Geosolutions, een samenwerkingsverband met de Franse branchegenoot CGG. Fugro wil zijn belang van 60 procent in dat bedrijf verkopen en rekende het al niet meer tot de kernactiviteiten. Volgens Fugro hebben meerdere partijen al interesse getoond in Seabed Geosolutions.

Fugro heeft de laatste jaren veel last gehad van de zwakke olie- en gasmarkt. Het bedrijf probeert daar minder afhankelijk van te worden van en slaagt daar volgens topman Mark Heine ook in. Diensten die niets van doen hebben met fossiele brandstoffen zijn al goed voor bijna de helft van de omzet. Tegelijkertijd ziet Heine ook de marktomstandigheden voor olie en gas verder "normaliseren".

Heine wees in een toelichting specifiek op de sterke verbetering van de winstmarge en de groeiende omzet. Hij zei tevreden te zijn met de verbetering van de kernactiviteiten van Fugro. De prioriteit blijft voorlopig liggen op verbetering van de resultaten en verlaging van de schuld, aldus de topman. Op het Damrak schoot de koers van Fugro woensdag omhoog na het kwartaalbericht.

19 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
kenner66
0
Bernardo
0
[Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd. Deze account is geschorst.]
objectief
1
Verlies van 40 naar 86 miljoen; dat is gewoon dramatisch. Steeds weer die afschrijvingen, je hebt niks aan een hogere omzet als je er geen winst op maakt. Natuurlijk is weer hoop, dat dit de laatste keer was; maar voor hoelang?
maars
0
Bullwish
0
Nou, dit valt mij heel erg mee. Op zich is dit zo slecht nog niet. Ik zie lichtpuntjes.

Omzet +5,7%. Dat is goed. De verwachting is dat de omzet verder stijgt. Dat is ook goed.
Meer verlies, van 40 miljoen naar 86 miljoen. Dat is slecht.
Ebitda van 47 miljoen naar 83 miljoen. Dat is goed.
Marge verbeterde flink, van 0,1% naar 2,9%. Dat is goed.
Afschrijving Seabed van 61 miljoen is slecht, maar het is minder dan verwacht, dus dat is dan weer goed.

Gezien de gigantische koersdalingen van de afgelopen tijd had ik veel slechter nieuws verwacht. Al met al valt het mij reuze mee.
pietje-2005
0
Klinkt slechter dan het is, maar (AFN) ziet het zo, blijkbaar.
Het is toch niet IEX die dit bericht gemaakt heeft, zoals hier gezegd wordt ?
Dickb
0
Prima verbetering. Het gaat om de operationle winst en de verwachtingen. Beide positief. De koers zal stijgen ondanks de efforts van de shorters.
Jeroentje-2018
0
Eenmalige last drukt het resultaat. Daarnaast ondergaat Fugro een transitie door minder afhankelijk te worden van het speuren naar fossiele velden en beter in te spelen op duurzame energie oplossingen.

Fugro is interessant, flexibel, heeft kennis en know how: Fugro is een buy!

Komende jaren wordt er meer en meer gebruik gemaakt van de specifieke wensen welke Fugro in huis heeft.
harko
0
@maars

Te laat om er nog van te kunnen profiteren maar wat bedoel je met een +/-2 freeze en een dh slot? kun je dat vertalen?
maars
0
quote:

harko schreef op 31 juli 2019 11:08:


@maars

Te laat om er nog van te kunnen profiteren maar wat bedoel je met een +/-2 freeze en een dh slot? kun je dat vertalen?

Helaas, ik gelukkig wel ingestapt gister op 5,934 ;-)

+/- freeze koopgolven dat het systeem niet aankan, zijn er inmiddels 3 geweest.
dh slot, day high slot bij de eindveiling;)
19 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.