Shell waarschuwt voor tragere aandeleninkoop

Gepubliceerd op 31 oktober 2019 08:20 | Reacties: 8

Royal Dutch Shell A (09:19)

15,884 -0,414 (-2,54%)

DEN HAAG (AFN) - Olie- en gasconcern Shell ziet risico's bij zijn plannen om tegen het einde van 2020 voor 25 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen vanwege de lastige marktomstandigheden. Mogelijk kan dat programma niet binnen de beoogde tijd worden afgerond. Dat meldde de Brits-Nederlandse onderneming in een cijferpublicatie.

Topman Ben van Beurden schrijft in een toelichting dat Shell nog steeds de intentie heeft om voor 25 miljard dollar aandelen in te kopen en schuld te verlagen, maar dat er meer onzekerheid is over het tijdspad. Shell kondigde wel aan een nieuwe tranche eigen aandelen in te gaan kopen, van 2,75 miljard dollar in de periode tot eind januari. Sinds de lancering van het inkoopprogramma heeft het concern al voor 12 miljard dollar eigen aandelen gekocht.

De onderneming had in het derde kwartaal te lijden onder de zwakkere energieprijzen. De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten bedroeg bijna 4,8 miljard dollar. Dat is 15 procent minder dan een jaar eerder. De totale omzet was 89,5 miljard dollar tegen 101,5 miljard dollar een jaar geleden.

Kasstroom

De kasstroom uit operationele activiteiten (exclusief working capital movements) kwam uit op 12,1 miljard dollar. De vrije kasstroom bedroeg 10,1 miljard dollar. Financieel directeur Jessica Uhl zei dat Shell op koers ligt om zijn doelstelling voor de vrije kasstroom voor 2020 te behalen. Daarbij wordt gemikt op 28 miljard tot 33 miljard dollar.

De prestaties van Shell in de afgelopen periode waren wel beter dan verwacht, want analisten hadden in doorsnee op een ccs-winst gerekend van 3,9 miljard dollar, met een kasstroom van 11,5 miljard dollar. Het bedrijf wees onder meer op sterke resultaten bij de handel in olieproducten en vloeibaar gemaakt aardgas (lng).

Bandbreedte

Shell gaf aan dat de kapitaalinvesteringen in heel 2019 waarschijnlijk aan de onderkant van de eerder aangegeven bandbreedte van 24 miljard tot 29 miljard dollar zullen uitkomen.

Uhl zei verder dat er onderzoek is gedaan naar de prijzen van olie en gas op de korte termijn. Het bedrijf denkt dat ook in 2020 druk op de prijzen zal zijn.

9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
optiejunky
0
Dames en Heren niet vergeten: 2,75 Miljard = ca 100 miljoen aandelen koop druk....in 3 maanden
Daan 008
0

De grootste Noorse holding is sinds een aantal maanden bezig met petroleum aandelen te verkopen.
Deze holding beschikte over meerdere procenten aan aandelen in meerdere petroleum ondernemingen
Frits_m
0
Shell hoorde hier volgens mij juist niet bij. Deze hielden ze aan.

en.mercopress.com/2019/03/09/world-s-...

The government recommendation must still be approved by the country's parliament before going ahead.

It will also spare large oil majors which both explore for and refine oil, such as Shell, BP, Exxon and Total, instead recommending the sale of smaller oil firms which focus on finding and drilling oil, of which Norway owns about US$ 8bn.
Kees2020
0
Van mij hoeft die aandeleninkoop niet. Sigaar uit eigen doos. Ik zou liever willen dat ze meer onderzoek naar nieuwe velden doen. Ik zou FUGRO overnemen en lekker olie gaan zoeken, want de bewezen voorraden nemen af.
yellow
0
Mooie cijfers beter dan verwacht, alleen die twijfel over de aandelen inkoop, Jammer morgen weer omhoog of nog effen nadippen,
Maar hoe je het ook bekijkt het blijft een wuif nummer
chogogo
0
Hoe minder olie gevonden wordt hoe hoger de prijs. Gezien het feit dat er steeds meer vraag is voor olie tot 2050 hoe hoger de prijs. Vervanging gaat plaatsvinden maar niet voor 2050, dus tel uit je winst. Alternatieven zijn dan slechts procenten van het geheel op olie (fossiel). Kluk-kluk zei altijd: Wat schaars wordt wordt altijd duur.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.