Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Renovatie Binnenhof wordt natuurlijk weer een lekker schandaal

22 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
hirshi
1
Toch weer zo'n bericht dat de kneuterigheid van het Nederlandse volk onderstreept.

Het mag niets kosten, moet allemaal zo goedkoop mogelijk zolang de eenvoud maar zegeviert. Intussen rijzen de kosten het koningshuis de pan uit met de jurken van Maxima met haar volkomen gebrek aan de Hollandse traditie van eenvoud en bescheidenheid, maar die verspilling vinden we prachtig als pathetisch volk.

Pechtold heeft een baantje. En dat telt. Want zo zijn we. Vergeven en vergeten.
Dat dat misbaksel een partijgenoot neukt en haar dwingt tot abortus. Kindermoord
is nog steeds geen misdaad in polderland.Als Pechtold haar daartoe dwingt kan dat in Nederland gewoon door de beugel en krijgt hij een erebaantje toe.
DeZwarteRidder
0
Renovatie Binnenhof miljoenen duurder

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat tientallen miljoenen euro’s meer kosten dan begroot. Als de gebouwen straks af zijn, kost het nog tientallen miljoenen om ze weer helemaal klaar te maken voor gebruik. De Kamer en de andere gebruikers van de gebouwen willen dat het Rijk een groter deel van die kosten voor zijn rekening neemt.

De zogeheten niet-huisvestingskosten zijn voorlopig geraamd op 72 miljoen euro, bevestigt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) na berichtgeving door het AD. Maar dat is nog een heel onzekere eerste schatting, want het kan tot 2026 duren voor de dan gerenoveerde gebouwen kunnen worden ingericht. Het RVB houdt er rekening mee 12,5 miljoen van die kosten te moeten opbrengen. Dat vindt de dienst al heel schappelijk, omdat de gebruiker van de gebouwen die normaliter betaalt.

Maar de ‘bewoners’ van het Binnenhof, onder wie de Tweede en de Eerste Kamer, denken daar volgens ingewijden anders over. Zij willen dat het RVB een grotere bijdrage levert.

Cornelisse Verhoeven

Het ontwerp van de tijdelijke plenaire zaal voor de Eerste Kamer in Den Haag door Happel Cornelisse Verhoeven biedt van 2020 tot 2025 een tijdelijk onderkomen voor de Eerste Kamer en een deel van de Raad van State.

Verbouwing Binnenhof

Het Binnenhof moet tussen 2020 en 2025 helemaal op de schop. Het gaat voornamelijk om het vervangen van verouderde leidingen en installaties. Voor de duur van ruim vijf jaar verkassen de Tweede en Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken naar andere locaties in Den Haag. In totaal is ruim een half miljard euro uitgetrokken voor de operatie, waarvan 20 procent is bestemd voor onvoorziene kosten.
In het verleden werd de begroting van rijksprojecten vaak overschreden. Het vorige kabinet heeft erop gehamerd dat dat bij de renovatie van het Binnenhof niet mocht gebeuren. Ook moest de uitvoering sober zijn. Afgelopen december herhaalde staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken dit nog eens.

Het renovatiewerk moet volgend jaar zomer beginnen.

Bron: ANP/AD
DeZwarteRidder
0
Architectenrel Binnenhof wordt steeds lelijker

RENOVATIE BINNENHOF
De verbouwing van het Binnenhof dreigt vertraging op te lopen doordat het Rijksvastgoedbedrijf te lang vasthield aan de verkeerde architect. De overheidsdienst schreef architect Pi de Bruijn in 2016 bewust af, terwijl die nu alsnóg in de arm wordt genomen om de verbouwing te leiden.
Jan Hoedeman en Peter Winterman 13-06-19, 21:00

De architectenkeuze van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft de verhoudingen tussen alle betrokkenen bij het project verziekt. De Rotterdamse toparchitect Ellen van Loon lijkt definitief te stoppen na felle kritiek vanuit de Tweede Kamer op haar ontwerpplannen. Voormalig D66-leider Alexander Pechtold is aangesteld als crisismanager en moet ervoor zorgen dat de renovatie, die een half miljard euro kost, geen vertraging oploopt.

Uit vertrouwelijke stukken blijkt dat het Rijksvastgoedbedrijf - dat alle overheidsgebouwen beheert - al in 2016 overwoog om Pi de Bruijn aan te stellen als uitvoerend architect van de renovatie. De Bruijn (76) ontwierp in 1992 het nieuwbouwgedeelte van de huidige Tweede Kamer.

De keuze viel uiteindelijk níet op De Bruijn, maar op Koen van Velsen, die onder meer het entreegebouw van Paleis Het Loo ontwierp. Maar de contractonderhandelingen met hem liepen stuk. De tweede keuze is Van Loon, die werkzaam is bij het beroemde Rotterdamse architectenbureau OMA van Rem Koolhaas. Het RVB koos niet voor De Bruijn, omdat hij ‘te behoudend’ zou zijn. Dat is opvallend, omdat het kabinet van meet af aan wilde dat de renovatie ‘sober en doelmatig’ wordt uitgevoerd.

‘Risicovol’

Ondanks die kabinetsopdracht staat in een vertrouwelijk advies dat het ‘risicovol’ is om De Bruijn een grote rol te geven bij de renovatie. De RVB-ambtenaren schrijven bang te zijn dat de architect te weinig wil veranderen aan het bestaande Tweede Kamergebouw. In het advies staat letterlijk dat er een risico is op ‘een (te) behoudende ontwerpaanpak van het Tweede Kamercomplex’.

Ook wijzen de ambtenaren in het interne advies op de hoge leeftijd van De Bruijn en het risico dat hij tijdens de langdurige renovatie van het Binnenhof, die volgend jaar moet beginnen, komt te overlijden.

Op aandringen van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib is De Bruijn begin dit jaar alsnóg gevraagd om de renovatie van de Tweede Kamer op zich te nemen, omdat hij het gebouw het beste kent en goed overweg kan met de gebruikers. Maar staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken - die verantwoordelijk is voor het RVB - heeft nog altijd geen reactie van De Bruijn gekregen op dat ontwerpverzoek.

Het grote probleem voor De Bruijn is dat hij moet samenwerken met Van Loon, die het contract voor de renovatie heeft gekregen. Als dat contract wordt verbroken, heeft Van Loon recht op een schadevergoeding. Volgens Arib zijn er ‘sterk verschillende visies’ bij De Bruijn en Van Loon. Zij waarschuwde eerder al voor het gevaar van ‘twee kapiteins op één schip’.

We wilden soberheid en doelmatig­heid, maar daar wordt nog steeds onnodig van afgeweken
Een bron

Deadline

Ondertussen nadert de deadline voor het voorlopig ontwerp van de renovatie. Op 1 juli moet dat ontwerp zijn vastgesteld, zodat het project geen vertraging oploopt. Gebruikers van het Binnenhof hebben de eerste tekeningen van het voorlopig ontwerp al ingezien en de kritiek op de ontwerpplannen van Van Loon is nog altijd niet verstomd.

,,Er is niet naar ons geluisterd”, zegt een bron. ,,We wilden soberheid en doelmatigheid, maar daar wordt nog steeds onnodig van afgeweken.’’ Zo klagen gebruikers dat het restaurant voor Tweede Kamerleden flink wordt vergroot en dat sommige kleine zalen hun authentieke karakter verliezen. Ook is er kritiek op ‘de moderne saus’ die Van Loon over het Kamergebouw wil gooien. Zo zou er in de Oude Zaal, waar het parlement tot 1992 vergaderde, een laminaatvloer worden gelegd.

Eerder kraakten gebruikers van het Binnenhof de plannen van Van Loon om een tropische kantoortuin aan te leggen en verschillende vergaderzalen te verplaatsen. Als de gebruikers van het Binnenhof niet vóór 1 juli instemmen met het voorlopig ontwerp, heeft staatssecretaris Knops een probleem. Het is dan maar de vraag of de renovatie van het Binnenhof in het najaar van 2020 kan beginnen.

Het is nu aan voormalig D66-leider Alexander Pechtold om de crisis op te lossen. Op verzoek van Kamervoorzitter Arib gaat hij bemiddelen tussen alle betrokkenen, vanwege zijn ‘kennis en expertise’. Een klus die hij gratis en voor niets doet, zo zegt een woordvoerder van staatssecretaris Knops. Sinds zijn vertrek bij D66, in oktober vorig jaar, ontvangt Pechtold wachtgeld.

De eerste kwestie die hij waarschijnlijk op zijn bordje krijgt: het onvermijdelijke vertrek van architect Van Loon. Betrokkenen zijn zó ontevreden over haar werk, dat ze zelf ook zou willen stoppen. Tegenover deze krant wil Van Loon daar niets over kwijt. Welk prijskaartje aan het beëindigen van het contract met de architect hangt, is onbekend.
rene l
1
quote:

hirshi schreef op 13 juni 2019 19:53:

Het mag niets kosten, moet allemaal zo goedkoop mogelijk zolang de eenvoud maar zegeviert.

Tsja hirshi,

Ik trek mijn schouders maar eens op, schud met mijn hoofd, maar eigenlijk moet ik mij rot lachen over hoeveel onbenul er nu weer langs komt.

Ik heb eerst eens een foto opgezocht van hoe de zaal er uitziet waar ze nu laminaat willen leggen.
Het is best wel een grote zaal, er ligt nu volgens mij een houten vloer die bijna geheel bedekt is met een veelkleurig tapijt.

Ik denk dan, laminaat, hoe kom je er op, en welke idioot verzint zoiets.

Elk weldenkend mens met een beetje verstand van zaken weet dat laminaat opgebouwd is uit houtvezels met kunststof lagen.
Kunststof heeft een vrij hoge uitzettings-coefficient, en ik kan wel zeggen, als je dat spul in zo'n grote zaal legt kun je er op wachten tot het gaat werken.
Binnen de kortste tijd zal het laminaat gaan wringen, los komen van de ondergrond, en overal zullen bobbels ontstaan.

De zaal ziet er traditioneel uit, persoonlijk zou ik er een massief houten vloer inleggen in visgraatmotief, dit staat volgens mij wel zo mooi.

Laminaat heeft normaal gesproken een levensduur van zo'n 25 jaar, er kunnen stukken afspringen wanneer er wat hards opvalt en reparatie is niet zo gemakkelijk.
Een houten vloer schuur je gewoon weer op, eventuele oneffenheden vult je makkelijk weer op, een nieuwe laklaag er op, en de vloer kan weer vele jaren mee.
Qua kosten ben je op termijn gewoon goedkoper uit.

En nog iets, onder het tapijt ligt volgens mij een authentieke houten vloer die er al meer dan honderd jaar ligt.
Ik weet niet wat ze van plan zijn, moet alles eruit omdat er bijvoorbeeld vloerverwarming onder moet.

Waarom kijken ze niet of de bestaande vloer gewoon behouden kan worden, gewoon flink opschuren, de oude historie wordt dan bewaard.

[verwijderd]
0
DeZwarteRidder
0
Verhuizing Tweede Kamer naar tijdelijk pand gaat tóch door

RENOVATIE BINNENHOF
De soap rond de verhuizing van de Tweede Kamer lijkt voorbij. Ondanks protest van Kamervoorzitter Khadija Arib gaat het parlement komende zomer verkassen naar een tijdelijk onderkomen in Den Haag. Een meerderheid in de Kamer is vóór verhuizen.
Jan Hoedeman en Peter Winterman 13-01-21, 17:24

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben besloten om de verhuizing komende zomer door te laten gaan. Waarschijnlijk haken andere partijen ook aan, waardoor er een ruime meerderheid is. Nog meer ‘belastinggeld weggooien’ is geen optie, vindt D66-Kamerlid Jessica van Eijs.
Lees ook
Maandenlang verzette het bestuur van de Tweede Kamer - onder aanvoering van Arib - zich tegen de verhuisplannen van het kabinet. Omdat het Binnenhof ruim vijf jaar op de schop gaat, is naast het Centraal Station in Den Haag een oud ministeriegebouw omgetoverd tot tijdelijk parlement. Kosten van die verbouwing: 160 miljoen euro.

Maar Arib en andere kritische Kamerleden verzetten zich lange tijd tegen die verhuizing. Zij vrezen dat het tijdelijke gebouw niet coronaproof is. Ook zien zij meer voordelen in een gefaseerde renovatie van de Tweede Kamer, waardoor het parlement niet hoeft te verkassen.
Tegenstrijdige rapporten

Op verzoek van de Kamer rekende een onderzoeksbureau uit dat het bijna 100 miljoen euro goedkoper zou zijn als de renovatie in delen wordt uitgevoerd. Dat rapport werd echter gekraakt door critici. Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) liet een andere analyse uitvoeren, die aantoonde dat de renovatie een half miljard dúúrder kan uitvallen als de Kamer niet verhuist.

Uiteindelijk kiest de Kamer nu eieren voor z’n geld en stemt in met de verhuizing naar het tijdelijke pand. Morgenavond is er een debat over de renovatie, maar Haagse ingewijden melden nu al dat de vier coalitiepartijen de verhuizing niet langer willen tegenhouden.
Arib: ‘Alles aan gedaan’

Het is absoluut vreemd om een tijdelijk pand voor 160 miljoen te verbouwen, en het vervolgens leeg te laten staan
SP-Kamerlid Sandra Beckerman

Ook oppositiepartijen GroenLinks, SP en Denk neigen naar een ‘ja’. ,,Het is absoluut vreemd om een tijdelijk pand voor 160 miljoen euro te verbouwen, en het vervolgens leeg te laten staan’’, zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman.

Zij wil haar definitieve oordeel pas ná het debat geven. ,,Het is heel beroerd dat we middenin een grote crisis moeten praten over onszelf. Ik vind het extra vervelend dat sommige partijen nu al via de media laten weten dat zij voor of tegen de verhuizing zijn. Laten we nou eerst maar dat debat voeren.’’

Kamervoorzitter Arib laat weten dat het ‘nu aan de Kamer is om een zorgvuldig besluit te nemen’. ,,Een besluit in het belang van alle 150 Kamerleden. Ik heb er alles aan gedaan om de Kamer zo goed en volledig mogelijk te informeren over de risico’s.’’

In onze Live Nieuws Update bespraken we eerder de ‘koude oorlog’ rondom de renovatie:
[verwijderd]
0
Wat een zooitje maken ze ervan, daar klopt niks van. Zoveel geld lijkt me absoluut niet nodig, 160 miljoen euro.. En dat mogen wij dan lekker ophoesten. Elke maand gaat 50% van mijn inkomen naar de belastingdienst en dit krijg ik ervoor terug? Echt belachelijk! Dat moet sowieso goedkoper kunnen. Ik heb pas een gevelrenovatie laten doen aan mijn pand in Amsterdam, kostte geen drol via www.marcbohle.nl/gevelrenovatie-amste... Ik weet niet wat voor aannemers het kabinet wil gebruiken maar ze profiteren lekker van de belastingbetalers, onterecht!
DeZwarteRidder
0
Renovatie Binnenhof ruim vijftig procent duurder dan geraamd: 718 miljoen euro

De renovatie van het Binnenhof blijkt wederom veel meer geld te kosten dan eerder werd gedacht. Oorspronkelijk werd 475 miljoen euro geraamd voor de verbouwing, nu gaat de renovatie zo’n 718 miljoen euro kosten. Daarmee valt de renovatie ruim vijftig procent duurder uit. Vorig jaar werd de eerste raming al bijgesteld naar 562 miljoen euro.
Politieke redactie 09-07-21, 22:30 Laatste update: 09-07-21, 22:47

Demissionair staatssecretaris Raymond Knops schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het project duurder uitvalt door veiligheidsmaatregelen die eerder niet voorzien waren. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft een dreigingsanalyse gemaakt, waarna een extra bedrag van 127 miljoen euro voor beveiliging nodig blijkt. Ook moet er 13,9 miljoen euro extra uitgetrokken worden voor duurzaamheidsplannen.

In totaal gaat er daarmee ruim 607 miljoen euro naar de verbouwing van het Binnenhof. Voor de tijdelijke huisvesting in het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken is 111 miljoen euro geraamd. Inmiddels is al 134 miljoen euro uitgegeven. Er wordt 20 miljoen euro bespaard door de zogeheten Grafelijke Zalen, waarvan de Ridderzaal er één is, niet te renoveren.

In 2015 ging de Kamer akkoord met een ‘sobere en doelmatige’ verbouwing van de gebouwen aan het Binnenhof. Dat uitgangspunt staat nog steeds, schrijft Knops. Afgezien van de punten veiligheid en duurzaamheid mag het project alleen duurder uitvallen wegens ‘onvoorziene technische uitvoeringsrisico’s’, of door hogere bouwkosten vanwege schaarste op de markt.
Hart van de Nederlandse democratie

Donderdag vergaderde de Tweede Kamer voor het laatst in het Tweede Kamergebouw. De komende 5,5 jaar gaat het hart van de Nederlandse democratie op de schop en werken de parlementariërs in het tijdelijke onderkomen, het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Mocht de Kamer tijdens het zomerreces terugkomen om te debatteren, bijvoorbeeld over de coronacrisis, dan kan dat in de Ridderzaal. Die werd al gebruikt voor debatten door de Eerste Kamer.

De verhuizing stond aanvankelijk gepland voor de zomer van 2020. Dat werd eind 2019 met een jaar uitgesteld, onder andere vanwege de stikstofcrisis en omdat er extra eisen werden gesteld aan de beveiliging van het pand. Het tijdelijke onderkomen is voor ruim 160 miljoen euro verbouwd. Ex-Kamervoorzitter Khadija Arib verzette zich lange tijd tegen de tijdelijke verhuizing. Zij vreesde dat het tijdelijke gebouw niet coronaproof is. Uiteindelijk stemde de Kamer er begin dit jaar toch mee in.
Hoognodig

De renovatie is hoognodig, omdat het complex al jaren niet brandveilig is. In 2015 werd besloten dat het complete Binnenhof in één keer grondig wordt aangepakt. Als alles goed gaat, is de renovatie van het nieuwe onderkomen eind 2026 klaar.
DurianCS
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 10 juli 2021 09:33:

Renovatie Binnenhof ruim vijftig procent duurder dan geraamd: 718 miljoen euro

De renovatie van het Binnenhof blijkt wederom veel meer geld te kosten dan eerder werd gedacht. Oorspronkelijk werd 475 miljoen euro geraamd voor de verbouwing, nu gaat de renovatie zo’n 718 miljoen euro kosten. Daarmee valt de renovatie ruim vijftig procent duurder uit. Vorig jaar werd de eerste raming al bijgesteld naar 562 miljoen euro.
Politieke redactie 09-07-21, 22:30 Laatste update: 09-07-21, 22:47
....
Ja, de prognose valt 50% hoger uit en ze zijn nog niet eens begonnen. Dus uiteindelijk wordt het ongetwijfeld nog veel duurder.
objectief
0
quote:

DurianCS schreef op 10 juli 2021 10:58:

[...]
Ja, de prognose valt 50% hoger uit en ze zijn nog niet eens begonnen. Dus uiteindelijk wordt het ongetwijfeld nog veel duurder.
Het lijkt een beetje op mijn tandartsrekening; die valt ook altijd veel duurder uit.
En ja, die politici hebben veel wensen; daar maken de bouwers gebruik van. (het zijn wel ondernemers)
[verwijderd]
0
Laminaat van Leen Bakker?

Reken maar! dat als deze trein eenmaal gaat rijden er geen houden aan meer is, alles gerelateerd aan deze klus gaat de hoogte in, vooral de onderaannemers zullen rijkelijk hun zakken vullen, en daar is niets mis mee! er is genoeg geld in dit landje.

Als Bevriend ambtgenoot Erdogan voor 100 miljoen Europese Euros(miljarden liras waarschijnlijk) een nieuw "overleg Paleis" laat neerzetten spreken we er schande van en staan er 1000 reacties onder het NU.nl bericht.

Ik verwacht dit weekend nog reactie uit Hongarije waar vriend Victor Orban ook zijn mening zal ventileren over weer een andere Nederlandse rel(na de moordaanslag op de bekende, Nederlandse verslaggever)
DeZwarteRidder
0
quote:

DurianCS schreef op 10 juli 2021 10:58:

[...]
Ja, de prognose valt 50% hoger uit en ze zijn nog niet eens begonnen. Dus uiteindelijk wordt het ongetwijfeld nog veel duurder.
Het gaat minstens een miljard kosten en over ca 8 jaar zijn ze nog niet klaar.
DeZwarteRidder
0
Rekening renovatie Binnenhof loopt weer op: bijna 100 miljoen extra nodig

onze parlementaire redactie
16 min geleden in Binnenland

Den Haag - De rekening voor de verbouwing van het Binnenhof blijft maar oplopen. Door extra kosten voor veiligheid en duurzaamheidsadviezen is er bijna 100 miljoen euro meer nodig dan in het voorjaar werd gedacht.

Het totale kostenplaatje staat inmiddels op 843 miljoen euro, bijna twee keer zo veel als de oorspronkelijke begroting van 450 miljoen. De extra kosten ten opzichte van het voorjaar zijn vooral nodig voor de ’technische infrastructuur’ van de nieuwe Tweede Kamer in Den Haag. Die wilde het ministerie van Binnenlandse Zaken eerst onderbrengen in de parkeergarage onder het Plein, voor het Kamergebouw, maar dat was te onveilig.

Daarom wordt nu een aparte kelder uitgegraven voor alle technische installaties, en daar zit een gepeperde rekening bij. Minister De Jonge (Binnenlandse Zaken) verwacht dat er bijna 70 miljoen extra nodig is voor deze operatie. Daarnaast kosten adviezen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid meer dan gedacht nog eens bijna 20 miljoen euro meer dan gedacht.

De verbouwing van het Binnenhof staat al langer te boek als een bodemloze bouwput. De kosten zijn torenhoog opgelopen en de renovatie gaat veel langer duren dan gedacht. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het parlement eind 2026 zou kunnen terugkeren naar hun oude werkplek, dat is dit voorjaar al uitgesteld naar eind 2028. Daar wordt nog steeds op gemikt, maar de Jonge durft nu al niet meer met zekerheid te stellen dat die datum haalbaar is. De planning is opnieuw onder de loep genomen met als conclusie dat er ’te grote onzekerheden zijn om nu harde eindmijlpalen vast te stellen’.
basberg
0
Daarnaast kosten adviezen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid meer dan gedacht nog eens bijna 20 miljoen euro meer dan gedacht.

Kosten de adviezen 20 miljoen of de aanpassingen naar aanleiding van de adviezen
a.voordedorst
0
Het zal nog duurder worden als de ondergrondse parking lithium-accu-proof gemaakt moet worden.
DeZwarteRidder
0
[Modbreak IEX: Gelieve hier geen door copyright beschermde artikelen van media te plaatsen, bericht is verwijderd. Waarschuwing.]
www.iex.nl/Forum/Topic/1400029/Koffie...
DeZwarteRidder
0
Kosten renovatie Binnenhof lopen fors op: circa 2 miljard euro
11 min geledenin Binnenland

DEN HAAG - De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

www.telegraaf.nl/nieuws/710842148/kos...
rene l
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 16 april 2024 12:21:

Kosten renovatie Binnenhof lopen fors op: circa 2 miljard euro

En ik verwacht dat er nog veel meer verborgen gebreken boven water zullen komen en dat door verdere stijgingen van de materiaalkosten en de lonen de teller uiteindelijk de 3 miljard euro fors zal overschrijden.

Ik heb nog wel een tip voor Hugo om deze kosten te dekken.
Verhoog de accijns op benzine niet met een kwartje maar met 50 Cent.
De burgers lappen graag voor deze monumentale bouwval met heel veel historische waarde.
22 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18:05
 Germany40^ 17.751,90 -0,10%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,39 +0,11%
 US30^ 38.013,46 +0,76%
 Nasd100^ 17.548,80 +0,25%
 US500^ 5.049,25 +0,59%
 Japan225^ 38.001,71 +0,68%
 Gold spot 2.379,37 +0,78%
 EUR/USD 1,0644 -0,25%
 WTI 82,08 -0,16%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront